Castiel22 Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 Witam zablokował mi się amortyzator i nie chce się ruszyć za nic. Jeżdżę po mieście więc to nie nie jest aż taki duży problem ale wolał bym żeby działało jak należy. Problem w tym że nie mogę znaleźć takiego albo coś podobnego. To jest nazwa sf14-xct-ds-mlo-29-80 Google za dużo nie mówi. Lepiej by było to naprawić czy jakiś nowy kupić ?
piciu256 Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 Widelec Suntour XCT 29" 80mm skoku. Jak się zapiekł to na śmietnik, zresztą z fabryki tego amortyzatorem nazwać nie można- conajwyżej atrapą. Jaki masz budźet na ewentualną naprawę? Na twoim miejscu kupiłbym sztywny widelec, jak jeździsz tylko po mieście, amortyzator do niczego nie ptorzebny, a 2kg tanio z roweru zbijesz
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 Jak nie jest Ci potrzebny to kup sztywny widelec. Będziesz bardziej zadowolony niż z XCT bo rower stanie się lżejszy ze 2kg. Jak już chcesz kupować to nie taki sam a jakiś faktycznie działający. Np. powietrznego raidona (http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/raidon/29-cali_amortyzator-suntour-raidon-xc-lo-r-29-air-czarny-poysk-2018/1262)
Castiel22 Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Napisano 7 Czerwca 2018 Jednak został bym przy amortyzatorze. Trochę terenu mam też tutaj do tego jakieś krawężniki wiecie. Ten co podałeś to wygląda dobrze ale nie tyle pieniędzy. Myślałem o czymś znacznie tańszym. No i jest na hamulce tarczowe. A to dużo roboty żeby to naprawiać ? Znalazł bym części czy będzie ciężko ?
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 Chcesz powiedzieć, że masz hamulce obręczowe? Przede wszystkim jak rozpołowisz obecnie posiadanego i pokaże się rdza na goleniach górnych to trup. Jak golenie są gładkie to do uratowania.
Castiel22 Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Napisano 7 Czerwca 2018 Aha no dobrze coś mniej więcej już wiem. Na zewnątrz nie widać nic żeby była rdza. Ale olej już tak. Nawet nie wiem jakiego szukać czy ma gwint czy nie ma. Później może jakaś fotkę poglądową wrzucę. A gdzie bym dostał jakieś części ?
Castiel22 Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Napisano 7 Czerwca 2018 znalazlem cos takiego Cytat http://allegro.pl/amortyzator-suntour-xct-29-ahead-dysk-czarny-563-i7313113774.html byl by dobry czy nie ?? wybaczcie prosze ale na rowerach nie bardzo sie znam. wymienil bym go sam bo akurat na mechanice znam sie nawet dobrze. tylko czy bedzie pasowac.
lichak Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 Ten co podałeś jest tylko na hamulce tarczowe, rozbierz i zobacz swój, może da się uratować, to jest bardzo prosta konstrukcja.
Castiel22 Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Napisano 7 Czerwca 2018 No bo posiadam wlasnie tylko tarczowe hamulce. Ale jak juz rozbiore to bez nowych czesci da sie naprawic ?? Cos wyczyszcze nasmaruje i bedzie dzialac czy to tak nie dziala ??
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 Do xct chyba wymiennych części nie sprzedaje się. To z założenia jednorazówka.
Castiel22 Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Napisano 7 Czerwca 2018 No to zostaje nowy tylko. Napisałem do jednego sklepu z zapytaniem. I wysłali mi odpowiedź że taki Cytat http://allegro.pl/amortyzator-suntour-xct-29-ahead-dysk-czarny-563-i7313113774.html Będzie dobry do mojego roweru. Ale wolał bym żeby była blokadą skoku A ten akurat nie posiada. Macie jeszcze jakieś inne zaufane strony gdzie bym znalazł taki który mnie interesuje w cenie 250 zł ?
SoloTM Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 https://www.olx.pl/oferta/nowy-amortyzator-sr-suntour-xct-29-CID767-IDuRu5n.html#e2e002b170 https://www.olx.pl/oferta/olejowy-amortyzator-do-rowerow-mtb-suntour-xcm-29-z-manetka-blokady-CID767-IDu8B6P.html#7733a89930
gocu Napisano 8 Czerwca 2018 Napisano 8 Czerwca 2018 19 godzin temu, Castiel22 napisał: Jednak został bym przy amortyzatorze. Trochę terenu mam też tutaj do tego jakieś krawężniki wiecie. Koniecznie chcieć amortyzator bo "krawężniki", litości. Już widzę jak ci ten strucel XCT krawężniki wybiera... Esencja internetowego rowerowania :))) Kup sztywny widelec jak ci radzą i nie kombinuj.
m0d Napisano 8 Czerwca 2018 Napisano 8 Czerwca 2018 "Esencja" to jest w tym, że ktoś niby jeździ z takim struclem i nawet nie czuje że to nie działa Obserwowałem ostatnio w Dekatlonie takich dwóch aparatów, co wzięło z wystawki najtańszego "fóla" i jeden toto uginał a drugi cmokał że tak ładnie i szybko odbija... Co do krawężników, to potrafią pod nie podjechać nawet starsze panie ciężką damką z koszyczkiem wypełnionym zakupami, a młode konie wypisują po forach, że bez "górala z amorem" nie da się po asfalcie jeździć...
Grzes4510 Napisano 10 Czerwca 2018 Napisano 10 Czerwca 2018 Witam. Skoro rozmowa o widelcach to i ja zapytam. Na jaki sztywny widelec wymienić atrapę którą mam w rowerze kross trans atlantic . Jest tam SR Suntour M3010 (skok 50 mm). Coś nie za drogiego , wiem że co tanie to lipa ale może za 200 coś by kupił.
m0d Napisano 11 Czerwca 2018 Napisano 11 Czerwca 2018 Poszukaj odpowiedniego widelca od Force albo Mosso. Nie wiem jak obecnie ceny, ale wideł tej pierwszej firmy kupowałem jakieś dwa lata temu za około 250zł.
gocu Napisano 11 Czerwca 2018 Napisano 11 Czerwca 2018 18 godzin temu, Grzes4510 napisał: Na jaki sztywny widelec wymienić atrapę którą mam w rowerze kross trans atlantic . J Standardowo - na coś od Accenta.
Grzes4510 Napisano 11 Czerwca 2018 Napisano 11 Czerwca 2018 No to fajnie , cena od 250 do 350 do zaakceptowania. Tylko z piwotem mały wybór najbardziej podoba mi się Mosso. A jak z geometrią i czy przełoży się zysk wagowy na komfort jazdy .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.