Skocz do zawartości

[Przerzutki przednia oraz tylna] Wymiana przerzutek w rowerze BTwin 540

Exynnos12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam rower Rockrider 540 i chciałbym wymienić przerzutki tylną i przednią.

Obecnie jest to:

-Przednia przerzutka MICROSHIFT MS25,
-Tylna przerzutka SHIMANO ALTUS,
-Manetki SHIMANO ALTUS M370

Chciałbym kupić:

Tylna: Shimano Deore XD M786

Przednia: Shimano Deore M592

Możecie proszę powiedzieć czy te części będą pasowały?

Napisano

Po pierwsze, wymiana przerzutek za wiele ci nie d, po drugie potrzebujesz tylnej przerzutki 9rz, a m786 jest 10rz. Na twoim miejscu nie kupował bym nic wyższego niż deore, nie ma sensu, jednak technologia shadow jest spoko więc takiej bym szukał. Przednia może być, polecił bym ci zmianę manetek na XT (bo to robi dużą różnicę na plus) jednak bardzo ciężko je kupić gdziekolwiek, maneki lx m580 działają bardzo przyjemnie (lepiej niż deore) i takich bym szukał na twoim miejscu.

Napisano

Jedna przerzutka wiosny nie czyni... W każdym razie żeby była jakaś zauważalna różnica w pracy przerzutki z przodu to trzeba by zmienić przerzutkę, korbę i manetkę (przy czym manetka XT albo odpuścić jej zmianę).

Napisano

No dobrze, czy dla przykładu te manetki byłyby ok?

Shimano XT M8000 Shifter

Zakładając wymianę korby, czy mógłbym prosić o zaproponowanie czegoś?

Napisano

Musiałbyś wymienić korbę ( i suport ) , bo jest bardzo słaba, manetkę minimum prawą, przednią przerzutkę, tylną przerzutkę. Jaki masz budżet? Same nowe rzeczy czy używane ( głownie manetki jeśli już i przerzutka przednia ) też wchodzą w grę ? Zostajesz przy 9 biegach?

Napisano

Hmm można powiedzieć że nie jestem ogarniczony w konkretnym budżecie, po prostu nie najdroższe części. Wolę tylko nowe części. Wolałbym został przy 9 biegach.

Na tył znalazłem to:

Shimano RD M592 Deore Shadow Przerzutka tylna

lub to:

Przerzutka tylna SHIMANO Deore XT RD-M772

Przód:

Shimano FD M591 Deore Przednia przerzutka 3x9 Down Swing

Do tego te manetki:

Shimano SL M590 Deore Manetki dźwignie przerzutki 3x9 rz.

Napisano

Przednia jest ok, ( ale z korbą 44/32/22 ) tylna też, ( jeśli xt ) generalnie lepiej nie brać shadowa, więc jeśli ma być deore to lepiej rd-m591. ( shadow trudniejszy w regulacji, podatny nawet na brud mały w pancerzu czy samą jego długość itp itd ) Shadow ma większy zakres, tzn koronka kasety może być np. 36 gdzie w nie - shadow to max 34 ( ale dla korby 42/32/22 czy 44/32/22 nawet kaseta 11-32 jest w zupełności wystarczająca ) Żeby poczuć różnicę musisz wymienić manetkę prawą i  korbę ( ciężko będzie Ci znaleźć dobrą,  nową przerzutkę pod korbę którą masz ( 42/32/22 )  - z resztą ta korba i przednia przerzutka to najsłabszy element tego roweru - najtańszy badziew ).

Napisano

Czy mógłbym prosić żebyś zaproponował mi jakiś zestaw kompatybilnych ze sobą i z moim rowerem części? Latam po stronach ale za dużo nie mogę znaleźć albo coś do czegoś nie pasuje

Napisano

Korba z suportem :

http://allegro.pl/shimano-fc-m591-korba-9s-deore-44x32x22-cz-i-bb-i7356164629.html

manetki już znalazłeś :

Shimano SL M590 Deore Manetki dźwignie przerzutki 3x9 rz.

przerzutka tył :

http://allegro.pl/przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m-591-sgs-9rz-i7371814587.html

lub:

https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-deore-xt-m772-nowa-9rz-CID767-IDuGCJW.html#67ca934d2b

https://www.olx.pl/oferta/shimano-deore-xt-rd-m771-9rz-przerzutka-tylna-nowa-CID767-IDi43VP.html#64a6595f39

Przerzutka przednia taka jak znalazłeś 

Shimano FD M591 Deore Przednia przerzutka 3x9 Down Swing

( sprawdź tylko średnicę ramy w miejscu mocowania przerzutki )

Napisano

Tak, co prawda korba będzie miała stopniowanie 44/32/22 zamiast Twoich 42/32/22, więc łańcuch powinien być dłuższy o 2 ogniwa, ale myślę, że będzie ok o ile nie będziesz jeździł na przełożeniu 3x1, 3x2. ( na takich przełożeniach i tak się nie jeździ )  ;)

Napisano

Udało mi się znaleźć wszystkie części w jednym sklepie. To tak w ramach podsumowania i gdyby ktoś był ciekawy cen:

Korba + Suport:
Shimano Deore M591 Crankstel - 85 euro

Manetki:
Shimano Deore M590 9s - 40 euro

Przerzutka tylnia:
Shimano Deore M591 - 32 euro

Przerzutka przednia:
Shimano Deore M590 9 - 21 euro

Łańcuch:
KMC x9.73 - 10 euro

Łącznie: 161 euro

Super, wszystko zamówione, jutro rano powinno już być u mnie :)

Napisano

O jakie konkretnie chodzi?

Powinienem wszystko mieć jeszcze ze starego roweru ale dla pewności sprawdzę.

Dostałem wiadomość ze sklepu że na tylną M590 będę musiał poczekać do poniedziałku albo mogę zamienić na Shimano Deore XT M772

Napisano

Cześć, albo ja czegoś nie dopatrzyłem albo sklep zrobił pomyłkę.

Dostałem korbę M591 ale w układzie: 48/36/26

Lepiej nie próbować jej zakładać tylko wymienić, racja?

product.php.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...