JanSerce Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 Cześć, ostatnio wymieniłem łańcuch bo stary był już mocno wyciągnięty. Po wymianie okazało się, że nowy łańcuch (ta sama liczba ogniw) przeskakuje na kasecie. Dodam, że stary łańcuch chodził w miarę normalnie, czasami przeskoczył jak mocno depnąłem ale było to bardzo sporadyczne. Ta sytuacja zmusza mnie to do wymiany kasety żeby normalnie jeździec na nowym łańcuchu. Planuje tez dokupienie dwóch i jazdę na trzy łańcuchy. Czy jeżdżąc na wyciągniętym łańcuchu i starej kasecie mogę uszkodzić korbę, która jest w dobrym stanie by uniknąć jej wymiany? Czy może tylko podszlifować kasetę (pan w serwisie powiedział ze może to zrobić gdyby przeskakiwał) by chodziła na nowym łańcuchu? Czy zajechać cały napęd na starym łańcuchu i wymienić wszystko? Z góry dziękuję za pomoc.
Dokumosa Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 A co to za napęd i jaki łańcuch kupiłeś? Jeśli to 7-9 rzędów to nie ma sobie co tyłka zawracać piłowaniem kasety.
Sansei6 Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 Możliwe, że kaseta też już jest mocno zjechana i jeszcze z tym łańcuchem była zgrana i trzeba było jeździć do zajeżdżenia i zbierać na nowy napęd.
MikeSkywalker Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 44 minuty temu, JanSerce napisał: Dodam, że stary łańcuch chodził w miarę normalnie, czasami przeskoczył jak mocno depnąłem ale było to bardzo sporadyczne. To znaczy że z kasety już raczej nici, więc jak masz stary łańcuch to założyłbym z powrotem i omijając zużyte zębatki zajechałbym całość do końca. Jak to napęd 10-11 rzędowy można się bawić w rotację łańcuchów, jak 7-9 rzędowy to nawet bym sobie głowy nie zawracał takimi rzeczami. Jak już to dwa żeby jeden konserwować a na drugim jeździć. Podstawa to DOBRY łańcuch który wolniej się wyciągnie a co za tym idzie oszczędzi kasetę przez dłuższy czas. O korbę się nie martw, jak reszta napędu się kończy to jeszcze trochę jazdy na nim nie zaszkodzi.
JanSerce Napisano 25 Maja 2018 Autor Napisano 25 Maja 2018 Napęd to 8-rzędowa kaseta montowana fabrycznie w rowerach b'twin, a wiec na pewno nie shimano do tego łańcuch KMC. Zakupiłem do tego łańcuch shimano hg71.Jeżdżąc na starym łańcuchu nawet nie zauważyłem,że jest coś nie tak tylko sprawdziłem go przymiarem do łańcucha. Czyli jeżdżąc na starym wyciągniętym łańcuchu zajeżdżając napęd, z korbą nie powinno się nic stać?? Czy jazda na 3 łańcuchy przy 8-rzedowej kasecie to niepotrzebna strata czasu?
Dokumosa Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Tak więc szkoda czasu na gdybanie i pytanie. Kup nową kasetę co załatwi sprawę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.