FSA Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 Cześć Mam rower szosowy z napędem przednim 52/42/30 a z tyłu kaseta 10 rzędowa. Manetki ultegra 105 obsługujące 3 tarcze z przodu ale mam problem podczas jazdy z przerzuceniem biegu na największą zębatkę. Przerzutka przechodzi nad 3 blat ale łańcuch jakoś nie chce przejść. Pytałem w znajomym sklepie rowerowym i polecono mi zmianę blatów 52 i 42 na odpowiednio 50 i 39 i wtedy przerzutce będzie łatwiej i bez problemu będzie mi wchodził 3 bieg z przodu. W tym samym sklepie facet podpowiedział że odległość pomiędzy tarczą a dolną krawędzią wózka jest zbyt mała i w tym jest problem a wyżej opisana zmiana może to rozwiązać. Myślicie, że może to być kwestia przerzutki czy właśnie wielkości blatów? a może chodzi o wysokość zamocowania przedniej przerzutki? Dzięki za odpowiedzi & Pozdrawiam
MikeSkywalker Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 Popracuj nad wysokością przerzutki albo delikatnie przesuń granicę jej wysunięcia na śrubce, powinno pomóc.
MMMAAACCC7 Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 Powiem Ci tyle, że sklep więcej zarobi na założeniu Ci nowych blatów, niż na regulacji... Ogólnie to pachnie wielką ściemą, to co sklep Ci doradza, jak kolega wyżej zauważył, albo odkręć śrubę H (znajdującą się na przedniej przerzutce) o ćwierć obrotu, a jeśli to nie pomoże, to trzeba będzie unieść całą przerzutkę, tzn poluzować obejmę, podnieść o DOSŁOWNIE 1mm i sprawdzić jak działa. Osobiście wpierw sprawdziłbym wersję ze śrubką H, mniej bałaganu tym narobisz
FSA Napisano 24 Maja 2018 Autor Napisano 24 Maja 2018 akurat sklep jest dość przyjaźnie nastawiony i raczej nie próbuje mnie wykręcić . przerzutka jest przykręcona do ramy i ustawiona w tej chwili najwyżej jak si da. spróbuje z tymi śrubkami pokombinować. dzieki
Rulez Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 Przerzutka Claris z tego co widzę, maksymalna wielkość dużej tarczy 50z, pojemność przerzutki 20z. A Ty masz dużą tarczę 52z , a różnica zębów 22, więc przerzutka ma prawo się nie wyrabiać ... https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/claris-2400/FD-R2030-B.html
Arni220 Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 W dodatku do 3x8, a więc z łańcuchem 10rz dojdą kolejne problemy regulacyjne. Wymienić przerzutkę na taką od 3x10 i po problemie.
Rulez Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Może po problemie, a może nie do końca, Shimanowskie Tiagry 3X10 też mają 50 / 20, tyle że prowadnik węższy.
FSA Napisano 25 Maja 2018 Autor Napisano 25 Maja 2018 a ja znalazłem takie coś https://www.rowertour.com/p/19553/shimano-fd-6703-ultegra-przerzutka-przednia-3rz.-na-hak-szara, jak myslicie?
Rulez Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Do korby 52/39/30, powinno być lepiej niż do tej pory.
FSA Napisano 26 Maja 2018 Autor Napisano 26 Maja 2018 dzieki za odpowiedzi/podpowiedzi. Poszedlem do serwisu w ktorym gosc zamontowal mi clarisa i opowiedzialem ze jest to przerzutka ktora nie obsluguje tarczy 52 + pojemnosc przerzutki jest za mala + ze jest to przerzutka 3 x 8 a powinna byx 3 x 10 i sie gosc zapowietrzyl i zaczal sciemniac ze wplyw na dzialanie przerzutki ma geomtria ramy..... po czym stwierdzil zebym mu przywiozl rower i w dwa dni zamontuje odpowiednia przerzutke (jakby nie mogł zamontowac od razu odpowiedniej).... Ale szczerze mowiac nie wiem czy nie kupic przerzutki do ktorej link zalaczylem wczesniej i zamontowac ja w innym serwisie. Jeszcze jedno pytanie: Czy długosc wózka w przerzutce przedniej ma znaczenie? Ultegra ma nieco krótszy wózek. Chodzi mi o tą prowadnic w której chodzi łańcuch. Pozdrawiam
Arni220 Napisano 31 Maja 2018 Napisano 31 Maja 2018 Ta wielkość wózka ma bezposredni wpływ na pojemność max. przerzutki. Ta ultegra jest pod blat 52z, poj. całkowita 16 i roznica pomiedzy blatem a środkiem to maksymalnie 13z. Pod te dano dobierz korbę lub sprawdź czy obecna pasuje. Montaż przerzutki to prosta sprawa, sam to zrobisz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.