Skocz do zawartości

['zmiana tarcz przedniego napędu] z 52/42/30 na 50/39/30'

FSA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć 

Mam rower szosowy z napędem przednim 52/42/30 a z tyłu kaseta 10 rzędowa.

Manetki ultegra 105 obsługujące 3 tarcze z przodu ale mam problem podczas jazdy z przerzuceniem biegu na największą zębatkę. Przerzutka przechodzi nad 3 blat ale łańcuch jakoś nie chce przejść. Pytałem w znajomym sklepie rowerowym i polecono mi zmianę blatów 52 i 42 na odpowiednio 50 i 39 i  wtedy przerzutce będzie łatwiej i bez problemu będzie mi wchodził 3 bieg z przodu. W tym samym sklepie facet podpowiedział że odległość pomiędzy tarczą a dolną krawędzią wózka jest zbyt mała i w tym jest problem a wyżej opisana zmiana może to rozwiązać.

Myślicie, że może to być kwestia przerzutki czy właśnie wielkości blatów? a może chodzi o wysokość zamocowania przedniej przerzutki? 

Dzięki za odpowiedzi & Pozdrawiam

fsa 1.png

Napisano

Powiem Ci tyle, że sklep więcej zarobi na założeniu Ci nowych blatów, niż na regulacji...

Ogólnie to pachnie wielką ściemą, to co sklep Ci doradza, jak kolega wyżej zauważył, albo odkręć śrubę H (znajdującą się na przedniej przerzutce)  o ćwierć obrotu, a jeśli to nie pomoże, to trzeba będzie unieść całą przerzutkę, tzn poluzować obejmę, podnieść o DOSŁOWNIE 1mm i sprawdzić jak działa.

Osobiście wpierw sprawdziłbym wersję ze śrubką H, mniej bałaganu tym narobisz :)  

Napisano

akurat sklep jest dość przyjaźnie nastawiony i raczej nie próbuje mnie wykręcić :). przerzutka jest przykręcona do ramy i ustawiona w tej chwili najwyżej jak si da. spróbuje z tymi śrubkami pokombinować. dzieki 

Napisano

Może po problemie, a może nie do końca, Shimanowskie Tiagry 3X10 też mają 50 / 20, tyle że prowadnik węższy.

Napisano

dzieki za odpowiedzi/podpowiedzi. Poszedlem do serwisu w ktorym gosc zamontowal mi clarisa i opowiedzialem ze jest to przerzutka ktora nie obsluguje tarczy 52 + pojemnosc przerzutki jest za mala + ze jest to przerzutka 3 x 8 a powinna byx 3 x 10 i sie gosc zapowietrzyl i zaczal sciemniac ze wplyw na dzialanie przerzutki ma geomtria ramy..... po czym stwierdzil zebym mu przywiozl rower i w dwa dni zamontuje odpowiednia przerzutke (jakby nie mogł zamontowac od razu odpowiedniej).... Ale szczerze mowiac nie wiem czy nie kupic przerzutki do ktorej link zalaczylem wczesniej i zamontowac ja w innym serwisie. 

Jeszcze jedno pytanie: Czy długosc wózka w przerzutce przedniej ma znaczenie? Ultegra ma nieco krótszy wózek. Chodzi mi o tą prowadnic w której chodzi łańcuch. 

Pozdrawiam

Napisano

Ta wielkość wózka ma bezposredni wpływ na pojemność max. przerzutki. Ta ultegra jest pod blat 52z, poj. całkowita 16 i roznica pomiedzy blatem a środkiem to maksymalnie 13z. Pod te dano dobierz korbę lub sprawdź czy obecna pasuje. 

Montaż przerzutki to prosta sprawa, sam to zrobisz. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...