szagi Napisano 11 Maja 2018 Napisano 11 Maja 2018 Witam! Jestem nowy na forum, być może wątek był już poruszany, ale mi nie udało się znaleźć odpowiedzi. Od 6 m-cy mam rower Kross R2, pełna specyfikacja tutaj: https://www.kross.pl/pl/2017/mtb-xc/level-r2 Z roweru ogólnie jestem zadowolony, natomiast myślę nad zmianą napędu- miałem ostatnio okazję jeździć na podobnym rowerze, ale na osprzęcie Deore i komfort jest nieporównywalny... Tak jak w temacie- biorę pod uwagę zamianę na napęd 3x9 lub 3x10, ewentualnie 2x10, Shimano Deore, konfiguracje są dla mnie odpowiednie. Jednak ze względu na ograniczony fundusz muszę robić zakupy stopniowo. Stąd pytanie- czy wymiana przedniej przerzutki i korby na Deore 2 lub 3-rzędowe zagra tymczasowo z 8-rzędowym Acera RD-M360 SGS? Czy muszę od razu wymieniać cały napęd? Czy przy wymianie samego przodu muszę zmieniać od razu łańcuch na 9 lub 10-rzędowy? Kolejne pytanie- czy na tylną piastę Joy Tech D142TSE zmieści się ewentualna kaseta 10-rzędowa? Czekam na fachowe podpowiedzi
DIY Napisano 11 Maja 2018 Napisano 11 Maja 2018 Zastanów się najpierw skąd wzięło się odczucie "nieporównywalnego komfortu". Napisz jeszcze gdzie jeździsz i w jakim celu (rekreacyjnie, sportowo-amatorsko, po mieście itp). Samo odczucie mogło być spowodowane choćby wagą roweru, rodzajem opon czy siodełkiem..... Temat rzeka....
Imar Napisano 11 Maja 2018 Napisano 11 Maja 2018 DIY ma w 100% rację. Dokładnie opisz swoje odczucia. I dlaczego chcesz zmienić napęd? Winna jest precyzja działania przy zmianie przełożeń? na napędzie wyższej klasy zakres zapewne będzie taki sam.
szagi Napisano 11 Maja 2018 Autor Napisano 11 Maja 2018 Głównym problemem jest niedokładność przy zmianie przełożeń, większy problem jest z przodu. Przerzutki wielokrotnie regulowane, łańcuch regularnie smarowany. Jazda różnie; trochę po mieście, drogi szutrowe, las... zależnie od tego gdzie aktualnie jestem.
DIY Napisano 11 Maja 2018 Napisano 11 Maja 2018 Generalnie rower trzeba dopasować do siebie - to jest podstawowa rzecz. Szerokość kierownicy, długość i wysokość mostka, rodzaj siodełka, rodzaj sztycy, ewentualnie długość korb itp itd U mnie to wygląda tak, że przez pierwsze 1-2kkm jest ciągła kombinacja z pozycją tyłka i rąk - podmianki siodełka, lekkie przechylanie, wymiany mostka, kombinacje z gięciem kierownicy itp itd. Idea jest taka, że lepiej pojedziesz na zwykłym rowerze dopasowanym do siebie niż na najlepszym rowerze dopasowanym do kogoś innego. No chyba, że akurat w tym przypadku trafiłeś przypadkiem na "swoją" pozycję i ci podpasowało. Przednią przerzutkę trikowato się reguluje, ale też trzeba z niej umiejętnie korzystać - nierzadko ogląda się na drogach ludzi, którzy używają z przodu tylko dużego blatu albo jeżdżą na dużych przekosach łańcucha i dziwią się że coś cały czas ociera. Napisz kiedy i w jakich sytuacjach masz problem z brakiem precyzji.
szagi Napisano 11 Maja 2018 Autor Napisano 11 Maja 2018 Na rowerze jeżdżę od lat, natomiast nigdy się nie interesowałem tym jak on działa i zawsze oddawałem go do serwisu celem regulacji. Wiem jak prawidłowo dobierać przełożeń. Mój aktualny rower dobrałem już pod siebie i kupiłem go z założeniem że będę serwisował go sam. Jeździ mi się naprawdę wygodnie- pozycja dopasowana, siodełko wygodne, wszystko jest ok. Ale zawiedziony jestem pracą przerzutek. Tak jak pisałem miałem już okazję przetestować model o identycznych wymiarach z napędem Deore 3x10s- znajomy jest pracownikiem Krossa i udostępnił mi taki rower na 5 dni do testów - jeździło mi się bardzo podobnie z tą różnicą, że zmiany przełożeń były znacznie bardziej płynne. Stąd moje pytania jak wyżej- czy mogę wymieniać napęd stopniowo- najpierw korba i suport oraz przednia przerzutka a potem kompletny tył plus manetki czy muszę od razu inwestować w całą grupę? Oraz czy na mojej piaście zmieści się kaseta 10s? Przepraszam że piszę mało precyzyjnie i chaotycznie, ale takie są uroki dyżuru. Wracam za 3 pacjentów!
Imar Napisano 11 Maja 2018 Napisano 11 Maja 2018 Żeby poprawić zmianę biegów możesz poszukać jakieś nowej przerzutki przód pod 9 rzędów(będzie działać) wysokiej grupy osprzętowej. Na tył możesz zastosować starego Clarisa ze średnim wózkiem(max 32t - największa zębatka na kasecie). Na pewno poprawi to działanie napędu.
szagi Napisano 11 Maja 2018 Autor Napisano 11 Maja 2018 Ok, a czy w takim przypadku przy wymianie samej przerzutki przedniej albo przerzutki i korby muszę od razu wymieniać łańcuch na 9s?
SoloTM Napisano 11 Maja 2018 Napisano 11 Maja 2018 Różnicę czujesz, bo napędy 9 biegowe i wyżej działają lżej ( czuć to na manetce ). Jeśli wymienisz korbę i przerzutkę przód na 10 rzęd to nie będzie to dobrze chodziło z 8 rzęd łańcuchem. Lepiej zacząć od tyłu, tj. najpierw kaseta/łańcuch plus manetka tył. Przy wyborze 9 b tylna przerzutka może zostać, przy 10 b tylną musisz wymienić również. Żeby nie było zbytnich udziwnień, proponuję napęd 3x9 i zacząć od manetki tył, kasety 9 i łańcucha na 9. W następnej kolejności korba/suport i przerzutka przednia/ ( manetka przednia w opcji - nie musisz - możesz zmienić ).
Imar Napisano 11 Maja 2018 Napisano 11 Maja 2018 Inne opcja, zajechać napęd. Przez ten czas odkładać gotówkę. Prawda taka że tego napędu nie sprzedaż. Jak zajedziesz na maksa ten napęd to zostaną Ci manetki do sprzedania, reszta śmieci. Kasa będzie to zrobisz serwis, montaż nowego osprzętu, linki, pancerze, przelejesz hample, zajrzysz do piast. Będziesz mieć rower jak nowy. Taka robota na raty to nie robota.
Piter233 Napisano 11 Maja 2018 Napisano 11 Maja 2018 Jak już musisz zmienić to zmieniaj na 2x10/3x10. 9 biegów to już powoli staroć, ceny są podobne.
SoloTM Napisano 11 Maja 2018 Napisano 11 Maja 2018 Jeśli na 3x10 to musi wymienić wszystko od razu, poza przednią manetką i może przerzutką przednią. ( chociaż też by się przydało ) jeśli 2x10 to już wszystko.
DIY Napisano 11 Maja 2018 Napisano 11 Maja 2018 Dlatego zapytajmy jeszcze kolegę ile jeździ i czego oczekuje, bo jak rekreacyjnie tylko to nic innego jak zostać przy tym co jest i tylko albo porządnie wyregulować to co ma albo zmienić sobie przednią przerzutkę wraz z manetką - połowa ludzi z 3x przechodzi na 2 albo 1 i sprzedają za grosze fajne kompleciki w super stanie. No i dojeżdżając to co jest można by się zastanawiać, ale przy małych przebiegach wg mnie nie ma co kombinować. I mówię to jako właściciel rowerów 3x9, 2x10, 3x10 i 3x8. 2x10 w mtb xc super - mała zębatka na podjazdy, duża praktycznie na wszystko inne, 3x10 w szosie - mi się super jeździ, 3x9 - miasto, szutry, wycieczki, z dzieciakami, zakupy itp itd idealnie, ale 3x8 wcześniej też starczało spokojnie a mam tam z przodu jakieś najtańsze shimano z klamkomanetkami alivio i chodzi jak złoto, zrobiłem na tym 3x8 w dwa lata 11kkm, zmiana biegów bezbłędna
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.