Jugodehielo Napisano 29 Kwietnia 2018 Napisano 29 Kwietnia 2018 Cześć! Zauważyłem dziś niepokojący problem z przerzutką. Przy niskich biegach wydaje mi się jakby łańcuch nie do końca siedział na zębatce. Nie może się dobrze ułożyć i przeskakuje. Przyjrzałem się temu dokładnie i faktycznie tak to wygląda. Przy cięższych przerzutkach wszystko jest ok. Macie może pojęcie, co to może być? Generalnie za bardzo się na tym nie znam i docelowo rower pójdzie i tak do serwisu na przegląd, ale przez najbliższy tydzień mają zamknięte a szkoda tracić takiej pogody! Z góry dziękuję za pomoc! Rower: Giant Roam 0 2017 użytkowany od września - ok. 1000 km przebiegu. Przerzutka: SLX M7000
SoloTM Napisano 29 Kwietnia 2018 Napisano 29 Kwietnia 2018 Krzywy hak ramy - na 1 zdjęciu wydaję mi się, że wózek nie idzie prostopadle do podłoża i całość skrzywiona jest w stronę szprych. Zacznij od sprawdzenia, 1,5 metra za rowerem, rower stoi prosto, głowa na wysokości piasty i patrzysz jak wózek idzie, czy prostopadle do podłoża czy jest coś skrzywione ( wózek, hak ramy )
dorota57 Napisano 29 Kwietnia 2018 Napisano 29 Kwietnia 2018 Ja bym sprawdził przymiarem stan łańcucha łańcucha.
gruber69 Napisano 29 Kwietnia 2018 Napisano 29 Kwietnia 2018 Daj zdjęcie wózka z boku bo coś mi się wydaje, że łańcuch idzie nie tak jak trzeba.
MrVoodoo Napisano 29 Kwietnia 2018 Napisano 29 Kwietnia 2018 Przepleć jeszcze raz łańcuch przez przerzutkę, na pierwszym zdjęciu widać, że ślizga się na tym zawinięciu korpusu, a powinien iść pod tym.
SoloTM Napisano 29 Kwietnia 2018 Napisano 29 Kwietnia 2018 @MrVoodoo No i odkryłeś ale hak ramy też sprawdzić trzeba.
Kolmark Napisano 30 Kwietnia 2018 Napisano 30 Kwietnia 2018 Nic podobnego panowie, jeśli zdjęcie jest od tyłu roweru (a raczej tak), łańcuch powinien być nad tym elementem, a nie pod, czyli jest dobrze. Stawiałbym na pokrzywiony wózek, bo na pierwszym zdjęciu blachy są od siebie jakoś tak mocno odsunięte, nierównoległe, podejrzanie to wygląda.
Herrmanns Napisano 1 Maja 2018 Napisano 1 Maja 2018 A Ja to bym tak to próbował ogarnąć na szybko: 1 - zluzować łancuch czyli zdjąć go z blatu korby, przetrzeć lekko nasiąkniętą zmywaczem szmatką ( aby z grubsza wyczyścić go z syfu, ale żeby nie pozbawić smaru z ogniw). 2 - wypiąć linkę przerzutki ( wcześniej lekko zgiąć linkę w miejscu jej przytwierdzenia, aby mniej wiecej w tym samym miejscu ją przykręcić na powrót ) i wykręcić z haka "zmieniarkę", odkręcić wózek (zapamiętać prowadzenie łańcucha w przerzutce), wyczyścić kółeczka, wózek, korpus. 3 - wyczyszczone elementy skręcić "do kupy" wraz z poprowadzeniem łańcucha, nastepnie skontrolować jak sie kręcą kółeczka odchylając trochę łańcuch, dolną część wózka wraz z kółeczkiem z wyczuciem ścisnąc w dłoniach, aby na końcu prowadnice prawie sie stykały. 4 - przykrecić przerzutkę do haka ( niedopuszczalny jest jakikolwiek luz na łączeniu hak- zmieniarka), zamontować linkę, założyć łańcuch na blat korby, pokręcić korbą, niech się łańcuch wstepnie ułoży na jedną z koronek. 5 - wrzucić łańcuch na największą koronkę kasety, i sprwadzić czy pozycja wózka jest w jednej lini, gdy nie jest, z wyczuciem, "mikro- ruchami",odgiąc w pożądanym kierunku, nie przesadzać z tą linią prostą, (lepsze wrogiem dobrego). Następnie "bawimy się biegami", krecimy korbą, gdy przy zmianie na większy tryb łańcuch "meczy się" naciągamy srubą baryłkowa przy manetce linkę, gdy łancuch wskoczy , ale dalej chrobocze to należy poluzowac linkę .
MrVoodoo Napisano 1 Maja 2018 Napisano 1 Maja 2018 Hmmm, rzeczywiście. Nie mam pod ręką swojej XT żeby porównać, ale odstęp na samym końcu pomiędzy tym zawinięciem a drugą stroną wydaje się duży. Jak pisał Kolmark wózek jest skrzywiony.
Kolmark Napisano 2 Maja 2018 Napisano 2 Maja 2018 Na pierwszym zdjęciu widać, że na prawo od łańcucha jest za dużo miejsca, w końcu kiedyś łańcuch może tam wpaść, a jak się zatnie, to przerzutka urwana w trymiga. To powinno się dać ostrożnie wyprostować, ale robiłbym to po rozmontowaniu wózka i dokładnym obejrzeniu co jest krzywe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.