hvil Napisano 16 Kwietnia 2018 Napisano 16 Kwietnia 2018 Witam, Posiadam holenderski rower, w którym wymieniłem wianki. Niby poskładać się, źle tego nie da... ale notorycznie co kilka km rozkręca mi się ośka i wszystko luźno lata... Czy macie może koncepcję co wymienić, lub co źle składam? Poniżej zdjęcia. A składałem tak: 1. Wianki, 2. włożyć ośkę z pedałem i zębatką. 3. miska lewa , jest ona bez gwintu. 4. Duża osłona całego suportu i ona ma gwint i dociska miskę. (dokręcam ręką by nie było luzu ale się kręciło) 5. podkładka z ząbkiem przeciw odkręcaniu. 6. Na końcu duże nakrętka i ją dokręcam bardzo mocno... A pedały po kilku km latają...
MMMAAACCC7 Napisano 16 Kwietnia 2018 Napisano 16 Kwietnia 2018 to trzeba zakontrować, jeśli wiesz co to oznacza.
hvil Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Napisano 16 Kwietnia 2018 1 godzinę temu, MMMAAACCC7 napisał: to trzeba zakontrować, jeśli wiesz co to oznacza. Wiem, Jednak w praktyce, kontrować mogę wyłącznie poprzez dokręcanie dużej nakrętki płaskiej do tej osłonki. Bo jak ruszę osłonką do tyłu to mi się zluzuje miska. Chyba, że o inną czynność Ci chodzi?
MMMAAACCC7 Napisano 16 Kwietnia 2018 Napisano 16 Kwietnia 2018 to po prostu przykręć miskę ciaśniej, tak, że gdy będziesz ją luzować do kontry, to ustawi się odpowiednio ciasno/lekko względem łożyska. Kwestia wyczucia i kilku prób.
hvil Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Napisano 16 Kwietnia 2018 Można to robić bez ściągania korby prawda? Bo nie widzę przeciwwskazań, klucz się mieści, ale wolę dopytać kolegów bardziej zgłębiających kwestie mechaniczne.
SoloTM Napisano 16 Kwietnia 2018 Napisano 16 Kwietnia 2018 Kontrujemy jak najbardziej bez zdejmowania. Pytanie czy wianki wymieniłeś po obu stronach ? Oba dajemy kulkami na zewnątrz.
hvil Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Napisano 16 Kwietnia 2018 Tak, oba zmieniłem i dałem kulkami na zewnątrz... Podejrzewam, że to przez brak kontry się zluzowało, bo dzisiaj znowu jeździłem i od kiedy luz się pojawił się nie pogłębia. Więc się pewnie samo skontrowało...odkręcając nieznacznie nakrętkę bieżni... Dzięki za rady, rozkręcę, podziałam metodą prób i błędów i dam znać.
hvil Napisano 14 Maja 2018 Autor Napisano 14 Maja 2018 Jest to Thun Thompson. I wiecznie mi się odkręca... Dzisiaj mnie jedna rzecz tknęła. Ja myślałem że wystarczy zakontrować go... ale zobaczyłem rowek na ośce czy tam nie powinno być podkładki blokującej odkręcanie się?? Bo znalazłem go w necie i jest tam taka podkładka? Jej brak może powodować odkręcanie się prawda?https://www.radgeber-brieselang.de/Innen...-133mm-NOS P.s. dobry to wkład? bo cena z neta mnie powaliła....
SoloTM Napisano 14 Maja 2018 Napisano 14 Maja 2018 Masz tam podkładkę z ząbkiem przecież i ją zakładasz. Spróbuj dodać kilka kropli jakiegoś kleju do gwintów pod konus z miską oraz pod kontrę. Odczekaj, aż wyschnie, najlepiej 24 h i zobacz co dalej.
SoloTM Napisano 14 Maja 2018 Napisano 14 Maja 2018 Możesz rozważyć też takie opcje : http://allegro.pl/suport-sunrace-na-lozyskach-wciskany-fi-38-127-mm-i7345437116.html http://allegro.pl/suport-sunrace-na-lozyskach-wciskany-fi-40-127-mm-i7345173213.html oczywiście zmierzyć trzeba szerokość i długość mufy http://allegro.pl/wklad-suportu-128-mm-lozyska-i7238338140.html http://allegro.pl/30312-komplet-suportu-thomson-40x128mm-ch-622-i7173070295.html
dovectra Napisano 14 Maja 2018 Napisano 14 Maja 2018 W dniu 16.04.2018 o 15:18, SoloTM napisał: Oba dajemy kulkami na zewnątrz. Czyście oci.....eli ??!! Co żeście chłopakowi głupot nagadali..... źle złożył... Kulkami do wewnątrz, bo rozwalisz łożyska na amen, !!! Wigry3 nigdy nie naprawialiście?
SoloTM Napisano 14 Maja 2018 Napisano 14 Maja 2018 Ups. Zasugerowałem sie kwadratem wtedy, no mniejsza z tym. Kulkami do wewnątrz ma być sorry.
hvil Napisano 14 Maja 2018 Autor Napisano 14 Maja 2018 Dzięki Solo za linki, kupiłem tą podkładkę, jak z nią i Loctite nadal się poluzuje to wymieniam! Dovectra, ale to nie jest wigry. Założyłem kulkami na zewnątrz. To jak ma być?
hvil Napisano 14 Maja 2018 Autor Napisano 14 Maja 2018 Fak, to mam źle... A czemu w innych daje się do zewnątrz? Mogło to uszkodzić bieżnie?
SoloTM Napisano 14 Maja 2018 Napisano 14 Maja 2018 Moglo. Ale raczej bedzie ok, jeśli mały przebieg .W innych daje się inaczej bo oś ma już bieżnię. Tutaj jest jak w wigry i korbie na klin.
hvil Napisano 14 Maja 2018 Autor Napisano 14 Maja 2018 A wiesz co jest najgorsze... ostatnio odnawiałem wiry... i też tak złożyłem bo mi na jakimś forum rowerowym doradzono ....https://photos.app.goo.gl/lAQypgw0FTtgyftk1 O takiego. Czyli jak wnioskuję, wianek mógł porysować miski? W tej sytuacji należy wymienić miski na nowe lub kupić nowy suport?
SoloTM Napisano 14 Maja 2018 Napisano 14 Maja 2018 Koszyki kulek do wymiany... Miski raczej nie, chociaż możliwe, obstawiam bardziej bieżnie. / edit Te stare miski i bieżnie są pancerne w porównaniu do dzisiejszych. Otworzyć trzeba i sprawdzić.
hvil Napisano 14 Maja 2018 Autor Napisano 14 Maja 2018 Pomacam tego holendra od ręki bo na co dzień z rodzinką na nim jeżdżę, mam na balkonie. A co do wigrusa, weekend na działce i będę wiedział. Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Czyli podkładkę zamontować i wianki obrócić/wymienić jak przytarte/pogięte koszyki. Dzięki!
Garlock Napisano 14 Maja 2018 Napisano 14 Maja 2018 40 minut temu, hvil napisał: Czyli podkładkę zamontować i wianki obrócić/wymienić jak przytarte/pogięte koszyki. Dzięki! Wydłubać kulki i ułożyć je bez koszyczka. Uzupełnić kulkami z nowego koszyczka (lub kupić je na sztuki- rozmiar 1/4" lub 5/16" o ile pamiętam) tak żeby został lekki luz (mniej więcej o rozmiarze 1 kulki). I nie bawić się w koszyczki, bo one zwykle pierwsze się rozlatują.
dovectra Napisano 14 Maja 2018 Napisano 14 Maja 2018 2 godziny temu, hvil napisał: A wiesz co jest najgorsze... ostatnio odnawiałem wiry... i też tak złożyłem bo mi na jakimś forum rowerowym doradzono .... nie wierzcie w internety i telewizory.... Nie są wcale mądrzejsze od Was.
hvil Napisano 14 Maja 2018 Autor Napisano 14 Maja 2018 Ok, dzięki wam wianki nowe włożone prawidłowo już. Podkładka też jest. Jutro tylko skręcić bo mnie już żona z balkonu ściągnęła i zakazała kończyć. P.s. natchniony wasza wiedza i sukcesami zaczynam właśnie inna zabawę. Mam to odnowione Wigry uniwersal, ale na zwykłej piaście bo Shimano 333 nie działało. Dzisiaj w końcu ja zacząłem rozbierac.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.