malypikus Napisano 13 Kwietnia 2018 Napisano 13 Kwietnia 2018 Dzień dobry, taki mam problem. Rower ma przejechane niewiele ponad 500 km, łańcuch także. Co może być przyczyną tego, że od jakiegoś czasu przez pierwsze ok 5 km wszystko chodzi super, a potem nagle zaczyna chodzić bardzo głośno? Wydaje mi się, że to nie kwestia przerzutek bo od początku by hałasowały, poza tym przednią w ostatnich 2 tygodniach 3 razy regulowałem i o ile nie jestem mistrzem regulacji to jednak widzę, że łańcuch nie trze o nic. Dzieje się to w zasadzie na wszystkich przełożeniach po przejechaniu kilku kilometrów. Czy to możliwe, że łańcuch się zdążył rozciągnąć? Jestem raczej cieżki (88 kg) i raczej mocno naciskam na pedały niż szybko. Przymiar to mierzenia zużycia łańcucha zamówiłem ale będzie za kilka dni dopiero, a robie dziennie ok 40 km więc nie chciałbym ryzykować poważniejszych uszkodzeń. A sam łańcuch to pewnie najtańsza wersja kmc (8 biegowy). Napęd Claris 2400.
malypikus Napisano 13 Kwietnia 2018 Autor Napisano 13 Kwietnia 2018 Tak, otluszczony 3 dni temu, choc bez kapieli. Potem nasmarowany. Dzis wrecz ociekal smarem.
lewocz Napisano 13 Kwietnia 2018 Napisano 13 Kwietnia 2018 No to właśnie może być odpowiedź. Łańcuch powinien być nasmarowany wewnątrz, a z zewnątrz w miarę czysty i suchy. Inaczej łapie brud jak najęty..rzęzi, skrzypi itp.
dorota57 Napisano 13 Kwietnia 2018 Napisano 13 Kwietnia 2018 Moim skromnym zdaniem to łańcuch do wymiany. Mnie po 300km rozciągną się jak sznurówka.
MMMAAACCC7 Napisano 13 Kwietnia 2018 Napisano 13 Kwietnia 2018 do pana/pani powyżej: co to był za łańcuch że o 300 km był do wyrzucenia, skoro niektórzy tyle w dzień robią km...
dorota57 Napisano 13 Kwietnia 2018 Napisano 13 Kwietnia 2018 4 godziny temu, MMMAAACCC7 napisał: do pana/pani powyżej: co to był za łańcuch że o 300 km był do wyrzucenia, skoro niektórzy tyle w dzień robią km... Zdzisław jestem! To było kilka lat temu. Łańcuch kosztował 40zł. Jak reklamowałem to sprzedawca powiedział że jeżdżę na zbyt twardym przełożeniu. Obecnie mam 10rz i łańcuchy KMC które wytrzymują 4tyś km.
cervandes Napisano 13 Kwietnia 2018 Napisano 13 Kwietnia 2018 Ja swego czasu w nowym napędzie miałem raz HG40 i po 700km miał ponad 1% wyciągnięcia. A nie jeździłem na twardych przełożeniach i nie miałem takiego kopytka jak dzisiaj. Są łańcuchy i "łańcuchy", te drugie nadają się do roweru komunijnego dla dziecka i dla sporadycznego rowerzysty, który jeździ 10 razy w roku. Taki nie poczuje różnicy, ale daj taką gumę do majtek komuś, kto dużo kręci i ma łydę to zarżnie łańcuch w kilkaset km bez żadnego problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.