Skocz do zawartości

[napęd 3x8] Shimano alivio - zbyt mało biegów!

Konrad24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Jest jakiś w miarę tani sposób na zwiększenie obciążenia, wydłużenia biegów? mam koła 26, na tym aktualnym napędzie na prostej, jadąc około 30km/h po prostu podskakuje na rowerze, bo brakuje mi przerzutek i mnie to strasznie frustruje. Na podjazdach jest okej, ale na prostej i zjeździe to jakaś masakra..

dodam, ze mam rower MTB, nie jeszcze zawodowo, tylko turystycznie

Napisano

3x8 przy kołach 26 to można w ciemno obstawiać 42/11 lub 44/11. Oba przypadki pozwalają spokojnie przekraczać 50 km/h o ile nie jeździ się siłowo. Na kołach 29' i przełożeniu 44/11 bez problemu udawało mi się rozpędzić do 60 km/h tylko jaki jest sens móc jeździć tak szybko na rowerze MTB?

Ewidentny brak kondycji i słabe mięśnie grzbietu można nadrobić montażem korby z większymi zębatkami, ale jak będziesz jeździł dużo to na starość kolana Ci za to odpłacą...

Temat był naprawdę poruszany setki razy, a na wiosnę to jest główny problem forumowy zaraz po zakupach chyba:P 

Napisano
Teraz, seraph napisał:

Temat był naprawdę poruszany setki razy, a na wiosnę to jest główny problem forumowy zaraz po zakupach chyba:P 

Aha :D

Napisano

Ja na 26 calowych kółkach mając 3x8 z korbą 42 dwa razy w roku używałem najmniejszej koronki na kasecie. Przedostatniej też w sumie unikałem. Na 15T spokojnie przekraczałem granicę 30km/h.

Kadencję trenuj, kolana będą wdzięczne.

Napisano

U mnie na 26 cali przy przełożeniu 42 x 11 z górki dało się dokręcić do 70 km/h i wtedy dopiero brakło. Ostatnio na 44 x 11 jeszcze miałem rezerwę przy 60 km/h. Może kolega ma z tyłu większą zębatkę niż 11T i nie może przyspieszyć ?

Napisano
9 minut temu, Zindo napisał:

U mnie na 26 cali przy przełożeniu 42 x 11 z górki dało się dokręcić do 70 km/h i wtedy dopiero brakło.

Aczkolwiek stabilna jazda z kadencją ~150 raczej nie jest dostępna dla śmiertelnika bez żadnego przypięcia do pedałów. Gratuluję szybkiej nogi:thumbsup:

Żeby mieć więcej niż 11T to kaseta musiałaby być szosowa, albo wolnobieg 8sp, więc raczej mało prawdopodobne.

Napisano

@seraph To był czas kiedy nie wiedziałem co to kadencja :D Głowy nie dam czym wtedy dysponowałem, raczej jeszcze bez spd ... może noski ale już nie pamiętam.  Prędkość ogromna jak i poziom adrenaliny, patrząc perspektywy czasu także poziom nieodpowiedzialności :o Wyhamować przed zwierzakiem czy pieszym wychodzącym z lasu - mission impossible.
  Wracając do tematu kiedyś znajoma miała trekinga z najmniejszą zębatką chyba 13T i narzekała że nie może się rozpędzić więc to może ten przypadek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...