Konrad24 Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 Cześć. Jest jakiś w miarę tani sposób na zwiększenie obciążenia, wydłużenia biegów? mam koła 26, na tym aktualnym napędzie na prostej, jadąc około 30km/h po prostu podskakuje na rowerze, bo brakuje mi przerzutek i mnie to strasznie frustruje. Na podjazdach jest okej, ale na prostej i zjeździe to jakaś masakra.. dodam, ze mam rower MTB, nie jeszcze zawodowo, tylko turystycznie
SoloTM Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 Jaką masz najmniejszą zębatkę z tyłu ? ile zębów ma? To samo z przodu - jaka korba ile zębów ma największa zębatka?
seraph Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 3x8 przy kołach 26 to można w ciemno obstawiać 42/11 lub 44/11. Oba przypadki pozwalają spokojnie przekraczać 50 km/h o ile nie jeździ się siłowo. Na kołach 29' i przełożeniu 44/11 bez problemu udawało mi się rozpędzić do 60 km/h tylko jaki jest sens móc jeździć tak szybko na rowerze MTB? Ewidentny brak kondycji i słabe mięśnie grzbietu można nadrobić montażem korby z większymi zębatkami, ale jak będziesz jeździł dużo to na starość kolana Ci za to odpłacą... Temat był naprawdę poruszany setki razy, a na wiosnę to jest główny problem forumowy zaraz po zakupach chyba
SoloTM Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 Teraz, seraph napisał: Temat był naprawdę poruszany setki razy, a na wiosnę to jest główny problem forumowy zaraz po zakupach chyba Aha
cervandes Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 Ja na 26 calowych kółkach mając 3x8 z korbą 42 dwa razy w roku używałem najmniejszej koronki na kasecie. Przedostatniej też w sumie unikałem. Na 15T spokojnie przekraczałem granicę 30km/h. Kadencję trenuj, kolana będą wdzięczne.
Zindo Napisano 6 Kwietnia 2018 Napisano 6 Kwietnia 2018 U mnie na 26 cali przy przełożeniu 42 x 11 z górki dało się dokręcić do 70 km/h i wtedy dopiero brakło. Ostatnio na 44 x 11 jeszcze miałem rezerwę przy 60 km/h. Może kolega ma z tyłu większą zębatkę niż 11T i nie może przyspieszyć ?
seraph Napisano 6 Kwietnia 2018 Napisano 6 Kwietnia 2018 9 minut temu, Zindo napisał: U mnie na 26 cali przy przełożeniu 42 x 11 z górki dało się dokręcić do 70 km/h i wtedy dopiero brakło. Aczkolwiek stabilna jazda z kadencją ~150 raczej nie jest dostępna dla śmiertelnika bez żadnego przypięcia do pedałów. Gratuluję szybkiej nogi Żeby mieć więcej niż 11T to kaseta musiałaby być szosowa, albo wolnobieg 8sp, więc raczej mało prawdopodobne.
Zindo Napisano 6 Kwietnia 2018 Napisano 6 Kwietnia 2018 @seraph To był czas kiedy nie wiedziałem co to kadencja Głowy nie dam czym wtedy dysponowałem, raczej jeszcze bez spd ... może noski ale już nie pamiętam. Prędkość ogromna jak i poziom adrenaliny, patrząc perspektywy czasu także poziom nieodpowiedzialności Wyhamować przed zwierzakiem czy pieszym wychodzącym z lasu - mission impossible. Wracając do tematu kiedyś znajoma miała trekinga z najmniejszą zębatką chyba 13T i narzekała że nie może się rozpędzić więc to może ten przypadek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.