Stempel96 Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 Witam Trzy dni temu kupiłem nowy rower marki Scott wszystko ładnie pięknie wróciłem do domu , przejechałem jakieś 15 km i odstawiłem rower na drugi dzień brak powietrza zarówno w przednim kole jak i w tylnym.Napompowałem koła przejechałem 30 km powietrze było, dzisiaj rano powietrze zeszło nie do zera tak jak dnia poprzedniego ale zeszło dość sporo.Moje pytanie brzmi co może być przyczyną ? Opony przejrzałem nie ma żadnych dziurek , sprawdzałem też wentyle wydają się być ok.Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Dokumosa Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 Obstawiam na dziurawe dętki. Nabierz wody w jakieś większe naczynie (miska) i zanurzaj koło po kawałku. Zapewne powietrze spimprztala przy jakimś nyplu albo przy zaworze.
Mod Team sznib Napisano 5 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2018 Dodatkowo w oponie może być jakiś kolec, trzeba dokładnie sprawdzić wnętrze, bo jak jest kolec to po założeniu nowej dętki będzie ona na dzień dobry przebita.
Jermak Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 Witam pytanie moje masz zestaw z detkami czy bezdetkowy moze tu jest przyczyna Wyglada jak bys mial rozszczelniony zestaw
Mod Team sznib Napisano 5 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2018 @up, ortografia!!! Zadajesz pytanie to gdzie do diaska jest pytajnik? Gdzie kropka na końcu zdania?
Mod Team sznib Napisano 5 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2018 No to dętki i opony do sprawdzenia wg. wskazówek w postach 2 i 3.
SoloTM Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 Zdejmujesz koło, zsuwasz jedną stronę opony z obręczy ( druga zostaje ) wyjmujesz dętkę, ale tak żeby zapamiętać stronę prawa lewą dętki. Pompujesz dętkę i obracasz dookoła przy uchu nasłuchując nieszczelności ( jeśli nei masz pod ręką miski z wodą ) lub przykładasz do zwilżonych ust, obracając - poczujesz wtedy wiaterek - powietrze. Po zlokalizowaniu dziury przykładasz do opony ( dlatego ważne było żebyś stron dętki nie pomylił, prawa lewa ) i w miejscu przebicia dętki patrzysz co i czy siedzi w oponie. ( to wersja jeśli dziura jest od strony podłoża ) Sprawdzasz jeszcze wentyl, na ślinę czy nie popuszcza. Jesli dziura była od strony wewnętrznej, od obręczy, to szukasz przyczyny - zsunięta taśma na obręczy, zadziory na obręczy itp. Kleisz lub wymieniasz dętkę i zakładasz. Zakładasz zaczynając od wentyla.
Stempel96 Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Napisano 5 Kwietnia 2018 Dziękuję wszystkim za pomoc dętki sprawdzone , była nieszczelność przy tym klejeniu od zaworu .Możemy zamknąć temat. Na pewno zostanę na dłużej na tym forum pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.