Skocz do zawartości

[Problem z kołami] Scott Uchodzi powietrze

Stempel96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :) Trzy dni temu kupiłem nowy rower marki Scott wszystko ładnie pięknie wróciłem do domu , przejechałem jakieś 15 km i odstawiłem rower na drugi dzień brak powietrza zarówno w przednim kole jak i w tylnym.Napompowałem koła przejechałem 30 km powietrze było, dzisiaj rano powietrze zeszło nie do zera tak jak dnia poprzedniego ale zeszło dość sporo.Moje pytanie brzmi co może być przyczyną ? Opony przejrzałem nie ma żadnych dziurek , sprawdzałem też wentyle wydają się być ok.Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Dodatkowo w oponie może być jakiś kolec, trzeba dokładnie sprawdzić wnętrze, bo jak jest kolec to po założeniu nowej dętki będzie ona na dzień dobry przebita.

Napisano

Zdejmujesz koło, zsuwasz jedną stronę opony z obręczy ( druga zostaje ) wyjmujesz dętkę, ale tak żeby zapamiętać stronę prawa lewą dętki. Pompujesz dętkę i obracasz dookoła przy uchu nasłuchując nieszczelności ( jeśli nei masz pod ręką miski z wodą ) lub przykładasz do zwilżonych ust, obracając - poczujesz wtedy wiaterek - powietrze. Po zlokalizowaniu dziury przykładasz do opony ( dlatego ważne było żebyś stron dętki nie pomylił, prawa lewa ) i w miejscu przebicia dętki patrzysz co i czy siedzi w oponie. ( to wersja jeśli dziura jest od strony podłoża ) Sprawdzasz jeszcze wentyl, na ślinę czy nie popuszcza. Jesli dziura była od strony wewnętrznej, od obręczy, to szukasz przyczyny - zsunięta taśma na obręczy, zadziory na obręczy itp. Kleisz lub wymieniasz dętkę i zakładasz. Zakładasz zaczynając od wentyla.

Napisano

Dziękuję wszystkim za pomoc dętki sprawdzone , była nieszczelność przy tym klejeniu od zaworu .Możemy zamknąć temat. Na pewno zostanę na dłużej na tym forum pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...