Przodowy Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 Cześć,chciałbym się was poradzić.Wyrobiła mi się śruba imbusowa od korby od odkręcania wiekowym kluczem. Pomyślałem żeby zakleić jakiś stary klucz do śruby jakimś klejem do metalu dwuskładnikowym. Jeśli moglibyście mi polecić jakiś dobry klej,i czy w ogóle w ten sposób da się coś zdziałać to będę wdzięczny.
Waza Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 Sprawdzonym sposobem jest wbicie w wyrobione gniazdo śruby klucza torx o większym rozmiarze i wykręcenie. Operacja jest jednorazowa i można stracić torxa, ale ramię korby jest zazwyczaj droższe od klucza . Przed nabiciem torxa warto psiknąć pod śrubę np. WD40 żeby zminimalizować tarcie i ułatwić wykręcania.
rzezniol Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 Kiepski pomysł. Śruba tak czy siak do wymiany ... lepiej wbić w śrubę torxa ... Kup też dobry klucz imbusowy możne akurat on jeszcze złapie i da rade odkręcić normalne. Pozdrawiam ehh ... ubiegłeś mnie
llancer Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 Ja niestety tak uszkodziłem śrube imbusową w korbie, że ani torxy nie wchodziły(albo za duże,albo za małe, a pasujące się kręciły i tak) Nawet wykrętaki za 400zł nie dawały sobie rady. Zostało mi jedynie rozwiercenie śruby, i zastąpienie jej nową. Powodzenia.
rzezniol Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 Fju fju ... wykrętaki za 400 ziko ... U mnie w ostateczności zawsze wjazd robi spawarka Pozdrawiam
llancer Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 No można i spawarką, ale trudno to w pokoju w bloku ogarnąć
Przodowy Napisano 29 Marca 2018 Autor Napisano 29 Marca 2018 W moim przypadku torxa nie wbije,tak jakby śruba była za twarda a boję się bić mocno żeby gwintu nie uszkodzić w mufie,i tak myślałem o tym kleju,bo przypomniało mi się jak ojciec kiedyś skleił poxipolem dwie śruby to się tego oderwać nie dało.
seraph Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 Nie masz żadnego warsztatu w pobliżu? Uśmiechnij się to Ci ktoś TIGiem delikatnie zespawa ten stary klucz ze śrubą i nie ma cudów żeby nie puściło. Tylko najlepiej TIGiem właśnie, bo to stopi klucz ze śrubą i nie uszkodzi Ci korby.
Gość Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 Jak chcesz uszkodzic gwint w mufie? Zakladam ze chodzilo Ci o suport. Akurat os jest tak twarda ze nie ma na to raczej szans. Probuj wbijac rozne narzedzia, np szeroki srubokret lub cos podobnego. Z tym klejem moze sie udac. Tyle ze jak sie nie uda to zostaniesz z jeszcze wiekszym problemem. Ps: Jaka korba? Kwadrat czy Octalink?
kipcior Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 Spróbuj użyć gumy, może być ze starej dętki. Po prostu owiń imbus i wsadź do wyrobionej dziury. Z imbusem wprawdzie nie próbowałem ale z krzyżakiem to potrafi zadziałać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.