Skocz do zawartości

[napęd] Pomoc w doborze komponentów 2x11 – Slx/xt

mk45s

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, przymierzam się do kompletnej wymiany napędu. Postanowiłem zainwestować w 2x11 SLX bądź XT. 

1. Manetki. Podoba mi się "Instant releease", więc wziąłbym manetki XT.

Widzę, że są w dwóch wersjach mocowania: na obejmę i na klamkę hamulca. Czy w drugim przypadku klamka hamulca musi być jakoś kompatybilna? Czy da się to zamontować na każdą klamkę? (Posiadam klamki SLX M7000.)

2. Kaseta XT 11-40

3. Łańcuch XT 11rz.

4. Korba SLX 36-26 (Wkład suportu niedawno wymieniony)

5. Przerzutki, myślałem o SLX na przód i tył. Czy poza wyborem 2x11 oraz górnego naciągu w przedniej przerzutce o czymś muszę jeszcze pamiętać?

Czy taki zestaw będzie ze sobą współgrał? Na coś jeszcze zwrócić uwagę?

Napisano

Manetki możesz kupić ispec II, będą pasowały pod klamki M7000. Zobacz, że klamka ma taki plastikowy wkład który się wyjmuje i w to miejsce wkładasz manetkę.

Łańcuch bym wybrał KMC X11

A tylną przerzutkę bym wybrał też XT skoro będziesz miał manetkę. Mocniejsza sprężyna, mniejsza waga no i kółeczka na łożyskach a nie na ślizgach.

Napisano

Ja bym brał kasetę, korbę i przerzutkę przód SLX (ciąg i mocowanie ważne oraz oczywiście musi być z grupy 7k) reszta xt. Jeśli nie jesteś estetą-minimalistą to manetki na obejmę są bardziej uniwersalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...