Skocz do zawartości

[9 947] Focus Raven Max ELite

kemot1974

Rekomendowane odpowiedzi

Ładna maszynka , pogratulować :thumbsup: , szczególne wyboru napędu - mało kto teraz decyduje się na (moim zdaniem lepiej działający) napęd XT 10s w dobie wszechobecnego 11s.

Jedyne do czego bym się czepił to te paskudne naklejki na obręczach , na mnie działa to drażniąco i ich usunięcie jest jedną z pierwszych rzeczy na nowych kołach - ale co kto lubi.

Edytowane przez gtb
  • +1 pomógł 1

@firefoks jednoblat nie dla mnie, tak jak pisałem na wstępie napęd 2 x .....jest dla mnie kołem ratunkowym, który czasami się przydaje. Miałem już w poprzednim rowerze napęd jednoblatowy i nie byłem do końca zadowolony z tego rozwiązania.

@gtb  to nie jest mój pierwszy napęd 2x10 XT, mam na tym zestawieniu mocno objeżdżone trasy w Sudetach i nigdy się nie zawiodłem, dlatego taka decyzja przy nowym projekcie. Kolor naklejek na obreczach dodaje + 3 km/h do prędkości, dlatego zostają :) Dziękuję za miłe słowa o projekcje.

46 minut temu, kemot1974 napisał:

jednoblat nie dla mnie, tak jak pisałem na wstępie napęd 2 x .....jest dla mnie kołem ratunkowym, który czasami się przydaje. Miałem już w poprzednim rowerze napęd jednoblatowy i nie byłem do końca zadowolony z tego rozwiązania.

Też tak myślałem ale po przeliczeniu wychodzi,że 34 zęby na blacie i kaseta 10-50 daje w praktyce to samo co dwublat 24-38 i kaseta 11-36.

• +1 pomógł 1

A więc jestem po kilku jazdach i zgodnie z przewidywaniem, zero zaskoczeń. Rower naprawdę fajnie się prowadzi. 

Najbardziej byłem ciekawy , sztycy karbonowej. Niestety cztery miesiące przerwy, spowodowały, że moje ,, cztery litery,, odwykły od siodełka  i na tą chwilę nie jestem w stanie potwierdzić zalet sztycy. Dodatkowo ostatnie sezony tylko na full-ach , więc ciężko o obiektywną ocenę. Myślę, że kilka dodatkowych kilometrów i będę mógł się podzielić opinią.

IMG_20180325_142329-1040x780.jpg

na zdjęciu już zamontowana sztyca Accent Execute i siodełko Fizki Tundra .

Ja mam sztycę z Ali co miała być karbonem ale okazała się włóknem szklanym i jak jadę to widzę jak się ugina pod moimi 90 kg. To w MTB. Natomiast w szosówce rzeczywiście jest karbon od BXT. Obydwie kosztowały około 12 $. Zastanawiam się czy nie zamienić ich miejscami bo szosówką jeżdżę tylko treningowo natomiast MTB jest do ścigania w maratonach. Czy wytrzymałość włókna szklanego jest dużo mniejsza? A, i w środku jest zbrojona jakimś metalem (przewodzi prąd).

Takie trochę pytanie poboczne ale dotyczące sztyc ;)

Edytowane przez firefoks
  • +1 pomógł 1

12 godzin temu, kemot1974 napisał:

Dodatkowo ostatnie sezony tylko na full-ach , więc ciężko o obiektywną ocenę

Obawiam się ze kiepsko bedzie po takich doświadczeniach o tą obiektywną ocene :) 

posiadam takiego Accenta i różnicę czuję jadąc nawet chwilę na innych rowerach, ale to też twardo-tyły. Poza tym rower bardzo fajny, sterylny. 

8 godzin temu, lederfox34 napisał:

Obawiam się ze kiepsko bedzie po takich doświadczeniach o tą obiektywną ocene :) 

posiadam takiego Accenta i różnicę czuję jadąc nawet chwilę na innych rowerach, ale to też twardo-tyły. Poza tym rower bardzo fajny, sterylny. 

To porównanie miałoby sens, gdybyś w jednym rowerze zmieniał sztycę z alu na carbon i odwrotnie. Może też działac placebo (jak mam karbon to na pewno jest lepiej ;))

• +1 pomógł 1

• 2 tygodnie później...

A więc cztery ostatnie dni postanowiłem sprawdzić zalety sztycy karbonowej i dwa dni jeździłem ze sztycą aluminiową i dwa dni z karbonową.

Żeby mieć dokładniejszy wynik , praktycznie codziennie ta sama trasa . Wg mnie jest odczuwalna różnica pomiędzy sztycami w tłumieniu drgań, na korzyść karbonowej.

Jak duża ?, ciężko o obiektywną ocenę, niemniej jednak moje cztery litery i kręgosłup podpowiadają, że karbon. W najbliższą niedzielę startuję w zawodach MTB ( Dolsk) więc będzie szansa na jeszcze lepsze przetestowanie sztycy. Zdjęcie z dzisiejszego treningu po pracy .

IMG_20180404_181130-1040x780.jpg

• +1 pomógł 1

Pewnie jest też tak, że jedna osoba odczuje tą różnicę bardziej a inna mniej lub w ogóle. Podejrzewam też, że im bardziej sztyca jest wysunięta, tym różnica większa w odczuciu komfortu na korzyść karbonu (no jednak więcej tego materiału pracuje). Fajnie, że zrobiłeś taki mini test :)

• +1 pomógł 1

Nie panikuj;) W trzech rowerach mam sztyce karbonowe: Canyon, carbon z bazaltem który ma zwiększyć tłumienie drgań, za cholerę nie odczuwam tego zwiększenia. Syncros FL1.0 naprawdę fajna sztyca, lekka, z łatwym ustawieniem siodła, ale zamontowana w fullu, więc po za wagą żadnych innych zalet. Na koniec, chińska sztyca a'la Bontrager XXXLite zastosowana w karbonowym HT. Kiedy ją zamontowałem, pierwszy raz przejechałem "trzepiący" brukami maraton bez bólu lędźwi. Ale potem naczytałem się o dramatycznie pękających karbonach z Chin. Więc kupiłem drugą na zapas. Od trzech lat leży w szafie i gnije z nudów.

• +1 pomógł 1

W dniu 4.04.2018 o 20:33, kemot1974 napisał:

A więc cztery ostatnie dni postanowiłem sprawdzić zalety sztycy karbonowej i dwa dni jeździłem ze sztycą aluminiową i dwa dni z karbonową.

Żeby mieć dokładniejszy wynik , praktycznie codziennie ta sama trasa . Wg mnie jest odczuwalna różnica pomiędzy sztycami w tłumieniu drgań, na korzyść karbonowej.

Jak duża ?, ciężko o obiektywną ocenę, niemniej jednak moje cztery litery i kręgosłup podpowiadają, że karbon.

To nie jest ślepa próba. Musiał byś jeździć z nieświadomością tego co masz pod siedzeniem, a wtedy taki test byłby miarodajny. W takiej sytuacji gdzie różnice są bardzo małe, większość z nas podświadomie powie że karbon lepiej tłumi, bo tak ogólnie się przyjęło i tak sobie to zakodowaliśmy w głowie.

• +1 pomógł 1