Filip88 Napisano 15 Lutego 2018 Napisano 15 Lutego 2018 Witam serdecznie mam malutki problem, mianowicie wymieniłem łańcuch i po wymianie nie mogę dostroić przerzutki, od 9 do 1 wrzuca pięknie lecz z 1-9 wybiórczo co 1 lub 2 tarcze zębatek, czasem nie chce w ogóle z 1 na 2 zrzucić, linki i pancerze czyściutkie, zakresy ustawione.
WaGiant Napisano 15 Lutego 2018 Napisano 15 Lutego 2018 Jeśli do góry wrzuca dobrze , a na dół nie chce schodzić to linka jest za krótka . Poluzuj trochę na baryłce . Ale z umiarem , na początek 1/2 obrotu . Na you tubie jest pełno filmów o regulacji przerzutek .
Filip88 Napisano 15 Lutego 2018 Autor Napisano 15 Lutego 2018 19 minut temu, WaGiant napisał: Jeśli do góry wrzuca dobrze , a na dół nie chce schodzić to linka jest za krótka . Poluzuj trochę na baryłce . Ale z umiarem , na początek 1/2 obrotu . Na you tubie jest pełno filmów o regulacji przerzutek . Zrobiłem tak jak na każdym tutorialu pokazywali, odkręciłem linkę od przerzutki, ustawiłem zakresy, założyłem linkę i baryłkowym odkręcając reguluję- kręcąc korbą wrzucam z 9 na 8 i nic się nie dzieje, więc wrzucam na 7 i wtedy wskakuje 8 więc odkręcam baryłkę aż wskoczy na 8, gdy wykonam te czynności wszystko pięknie hula od 9 do 1 ale jak chcę zrzucić z 1 do 2 czasami przerzutka ani drgnie i później też co jakieś przełożenie dopiero schodzi. Wygląda to tak jak by sprężyna przerzutki nie miała siły dociągnąć łańcucha.
WaGiant Napisano 15 Lutego 2018 Napisano 15 Lutego 2018 Nie wiem jaki masz napęd . 3x9 ? Jeśli tak to tylne biegi 1-6 muszą chodzić na najmniejszej tarczy z przodu . Jeśli z przodu dasz na największą to tylne 1,2 ew 3 mogą ( choć nie powinny ) sprawiać problem . Ale na takich przekosach i tak nie powinieneś jeździć . Na środkowej tarczy z przodu powinny działać wszystkie biegi . Dlaczego nie działa ? - brudne linki i pancerze ( wiem , napisałeś że są ok ) - ,,zatarta " przerzutka - krzywa przerzutka , np. skrzywiony wózek - krzywy hak - może źle założone koło ? - może słaba ( bardzo słaba ) sprężyna przerzutki ?
Filip88 Napisano 15 Lutego 2018 Autor Napisano 15 Lutego 2018 16 minut temu, WaGiant napisał: Nie wiem jaki masz napęd . 3x9 ? Jeśli tak to tylne biegi 1-6 muszą chodzić na najmniejszej tarczy z przodu . Jeśli z przodu dasz na największą to tylne 1,2 ew 3 mogą ( choć nie powinny ) sprawiać problem . Ale na takich przekosach i tak nie powinieneś jeździć . Na środkowej tarczy z przodu powinny działać wszystkie biegi . Dlaczego nie działa ? - brudne linki i pancerze ( wiem , napisałeś że są ok ) - ,,zatarta " przerzutka - krzywa przerzutka , np. skrzywiony wózek - krzywy hak - może źle założone koło ? - może słaba ( bardzo słaba ) sprężyna przerzutki ? Napęd mam cały Alivio: Korba Alivio FC-M4050 Przerzutka tylna Alivio RD M4000 Shadow Przerzutka przednia Shimano Alivio FD-M4000 Down Swing Wydaje mi się że słaba sprężyna bo jak delikatnie jej pomogę to zeskakuje ładnie, szkoda bo przerzutka nie ma 1 sezonu a na Acerze przejeździłem 3 bez dbania o nią za bardzo. Mogę z tym coś zrobić ??
WaGiant Napisano 15 Lutego 2018 Napisano 15 Lutego 2018 Eeeeee po jednym sezonie sprężyna raczej nie padnie . Jak pomożesz to zeskakuje ale z wróć uwagę czy pomagasz tylko przerzutce czy też naciągasz linkę ? Możesz wymyć cała przerzutkę w jakimś odtłuszczaczu , rozruszać mechanizm i nasmarować wszystkie punkty obrotu . A może przesadziłeś z regulacją , ograniczeniem zakresu ? Jest też regulacja opasania . Taka pojedyncza śruba na korpusie przerzutki . Przy skrajnie złym ustawieniu może coś psuć .
Piter233 Napisano 15 Lutego 2018 Napisano 15 Lutego 2018 Raczej patrz pod kątem "prostoty haka". Niestety, ale shadow i alivio to bardzo złe połączenie.
Seba900 Napisano 17 Lutego 2018 Napisano 17 Lutego 2018 Spróbuj tak po ustawieniu zakresów pracy przerzutki, wkręć śrubę baryłkową przy manetce lub przy przerzutce zależy gdzie masz do końca a potem odkręć o 2-3 obroty i dopiero przykręć linkę do śruby przy przerzutce. W ten sposób będziesz miał regulację w obie strony zarówno do naciągania linki jak i jej luzowania. Tu nie ma cudów jak nie chce zrzucać łańcucha z największych trybów na najmniejsze to linka jest za mocno napięta i trzeba ją zluzować (czyli wkręcić śrubę baryłkową). Może być tak w twojej sytuacji że mając max wkręconą śrubę baryłkową i naciągając kombinerkami linkę podczas jej dokręcania przy przerzutce masz już za mocno napiętą linkę i nie masz wtedy możliwości jej zluzowania bo baryłka jest max wkręcona. A druga sprawa to kąt opasania kasety przez przerzutkę jak już wyżej ktoś zauważył, po prostu tak wyreguluj śrubą na przerzutce aby między górnym kółkiem przerzutki a kasetą było ok 5mm odstępu.
Mod Team Puklus Napisano 18 Lutego 2018 Mod Team Napisano 18 Lutego 2018 Alivio obecnie jest na tyle badziewną przerzutką, że trudno ją ustawić nawet nową czasami. Wszystko musi być idealnie, by to truchło chciało współpracować. Hak prosty, pancerze nowe a linka dobrej jakości. Wtedy to chwile działać będzie. Jak nie to wywal ją kup jakąkolwiek używaną deore i zapomnij o problemach. Nawet poprzednie alivio sprawdzi się lepiej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.