Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Alivio RD M4000 Shadow problem z regulacją

Filip88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie mam malutki problem, mianowicie wymieniłem łańcuch i po wymianie nie mogę dostroić przerzutki, od 9 do 1 wrzuca pięknie lecz z 1-9 wybiórczo co 1 lub 2 tarcze zębatek, czasem nie chce w ogóle z 1 na 2 zrzucić, linki i pancerze czyściutkie, zakresy ustawione.

Napisano

Jeśli do góry wrzuca dobrze , a na dół nie chce schodzić to linka jest za krótka . Poluzuj trochę na baryłce . Ale z umiarem , na początek 1/2 obrotu .

Na you tubie jest pełno filmów o regulacji przerzutek .

Napisano
  W dniu 15.02.2018 o 20:25, WaGiant napisał:

Jeśli do góry wrzuca dobrze , a na dół nie chce schodzić to linka jest za krótka . Poluzuj trochę na baryłce . Ale z umiarem , na początek 1/2 obrotu .

Na you tubie jest pełno filmów o regulacji przerzutek .

Rozwiń  

Zrobiłem tak jak na każdym tutorialu pokazywali, odkręciłem linkę od przerzutki, ustawiłem zakresy, założyłem linkę i baryłkowym odkręcając reguluję- kręcąc korbą wrzucam z 9 na 8 i nic się nie dzieje, więc wrzucam na 7 i wtedy wskakuje 8 więc odkręcam baryłkę aż wskoczy na 8, gdy wykonam te czynności wszystko pięknie hula od 9 do 1 ale jak chcę zrzucić z 1 do 2 czasami przerzutka ani drgnie i później też co jakieś przełożenie dopiero schodzi.
Wygląda to tak jak by sprężyna przerzutki nie miała siły dociągnąć łańcucha.

Napisano

Nie wiem jaki masz napęd . 3x9 ? Jeśli tak to tylne biegi 1-6 muszą chodzić na najmniejszej tarczy z przodu . Jeśli z przodu dasz na największą to tylne 1,2 ew 3 mogą ( choć nie powinny ) sprawiać problem . Ale na takich przekosach i tak nie powinieneś jeździć . Na środkowej tarczy z przodu powinny działać wszystkie biegi .

Dlaczego nie działa ?

- brudne linki i pancerze ( wiem , napisałeś że są ok )

- ,,zatarta " przerzutka

- krzywa przerzutka , np. skrzywiony wózek

- krzywy hak

- może źle założone koło ?

- może słaba ( bardzo słaba ) sprężyna przerzutki ?

Napisano
  W dniu 15.02.2018 o 20:52, WaGiant napisał:

Nie wiem jaki masz napęd . 3x9 ? Jeśli tak to tylne biegi 1-6 muszą chodzić na najmniejszej tarczy z przodu . Jeśli z przodu dasz na największą to tylne 1,2 ew 3 mogą ( choć nie powinny ) sprawiać problem . Ale na takich przekosach i tak nie powinieneś jeździć . Na środkowej tarczy z przodu powinny działać wszystkie biegi .

Dlaczego nie działa ?

- brudne linki i pancerze ( wiem , napisałeś że są ok )

- ,,zatarta " przerzutka

- krzywa przerzutka , np. skrzywiony wózek

- krzywy hak

- może źle założone koło ?

- może słaba ( bardzo słaba ) sprężyna przerzutki ?

Rozwiń  

Napęd mam cały Alivio:
Korba Alivio FC-M4050
Przerzutka tylna Alivio RD M4000 Shadow
Przerzutka przednia Shimano Alivio FD-M4000 Down Swing

Wydaje mi się że słaba sprężyna bo jak delikatnie jej pomogę to zeskakuje ładnie, szkoda bo przerzutka nie ma 1 sezonu :( a na Acerze przejeździłem 3 bez dbania o nią za bardzo. Mogę z tym coś zrobić ??

Napisano

Eeeeee po jednym sezonie sprężyna raczej nie padnie . Jak pomożesz to zeskakuje ale z wróć uwagę czy pomagasz tylko przerzutce czy  też naciągasz linkę ?

Możesz wymyć cała przerzutkę w jakimś odtłuszczaczu , rozruszać mechanizm i nasmarować wszystkie punkty obrotu .

A może przesadziłeś z regulacją , ograniczeniem zakresu ? Jest też regulacja opasania . Taka pojedyncza śruba na korpusie przerzutki . Przy skrajnie złym ustawieniu może coś psuć .

Napisano

Spróbuj tak po ustawieniu zakresów pracy przerzutki, wkręć śrubę baryłkową przy manetce lub przy przerzutce zależy gdzie masz do końca a potem odkręć o 2-3 obroty i dopiero przykręć linkę do śruby przy przerzutce. W ten sposób będziesz miał regulację w obie strony zarówno do naciągania linki jak i jej luzowania. Tu nie ma cudów jak nie chce zrzucać łańcucha z największych trybów na najmniejsze to linka jest za mocno napięta i trzeba ją zluzować (czyli wkręcić śrubę baryłkową). Może być tak w twojej sytuacji że mając max wkręconą śrubę baryłkową i naciągając kombinerkami linkę podczas jej dokręcania przy przerzutce masz już za mocno napiętą linkę i nie masz wtedy możliwości jej zluzowania bo baryłka jest max wkręcona. A druga sprawa to kąt opasania kasety przez przerzutkę jak już wyżej ktoś zauważył, po prostu tak wyreguluj śrubą na przerzutce aby między górnym kółkiem przerzutki a kasetą było ok 5mm odstępu.

• Mod Team
Napisano

Alivio obecnie jest na tyle badziewną przerzutką, że trudno ją ustawić nawet nową czasami. Wszystko musi być idealnie, by to truchło chciało współpracować. Hak prosty, pancerze nowe a linka dobrej jakości. Wtedy to chwile działać będzie. Jak nie to wywal ją kup jakąkolwiek używaną deore i zapomnij o problemach. Nawet poprzednie alivio sprawdzi się lepiej :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.