Skocz do zawartości

[Kaseta] Sunrace 11-50 a przerzutka XT M8000

Mucios

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

GS/SGS nie ma tu nic do rzeczy. To oznaczenie długość wózka, która ma znaczenie pojemności. Potrzebujesz 39, obydwa modele tyle obsługują. Problem może być z największa zębatka i tu GS/SGS nie ma żadnego znaczenia. Możesz potrzebować modyfikacji linka, Goat link albo jakiś chiński klon.

Napisano

Faktycznie, nie na to co trzeba spojrzałem.;)

Mimo wszystko trzymając się specyfikacji Shimano największa zębatka jaką obsługuje RD-M8000 w konfiguracji 1x11 to 46t. Jak jest w praktyce - nie wiem, nie testowałem. Ale chętnie się dowiem jakie będą rezultaty tych eksperymentów, może się przydać na przyszłość.

Napisano

A próbowałeś jak to jeździ w terenie? Oraz dać sam dłużysz łańcuch? Wózek nie ma tu nic do rzeczy, istotna jest odległość kółka od kasety a przede wszystkim pojemność nominalna przerzutki. 

Bo z tego co mi wiadomo to że "wrzuca" jeszcze nie oznacza że dobrze jeździ.

Napisano
2 minuty temu, gyrill napisał:

A próbowałeś jak to jeździ w terenie? Oraz dać sam dłużysz łańcuch? Wózek nie ma tu nic do rzeczy, istotna jest odległość kółka od kasety a przede wszystkim pojemność nominalna przerzutki. 

Bo z tego co mi wiadomo to że "wrzuca" jeszcze nie oznacza że dobrze jeździ.

Myślisz ze wózek GS przy odpowiedniej długości łańcucha też by sobie z tym poradził ?

Napisano

Nie sądzę. Zobacz na pierwszym zdjęciu jak mały wydaje się tam dystans pomiędzy kółkiem przerzutki a kasetę. Przy obciążeniu możesz zerwać przerzutkę.

Obstawiam, że potrzebne jest tutaj ogniwo typu GoatLink. Bo to nie jest kwestia samej długości wózka - ona reguluje tylko ile zbędnego łańcucha można zebrać gdy jedziesz na małych zębatkach.

Ważniejsza jest pozycja górnego kółka przerzutki względem zębatek kasety: ono naprowadza łańcuch na zębatki i utrzymuje dystans który pozwala na zeskakiwanie / wskakiwanie łańcucha przy zmianie biegu. Za mało przestrzeni powoduje że jest zbyt mało ogniw, robi się szytwno i łańcuch się zakleszcza zrywają wózek lub inne bebechy.

Pozycja górnego kółka zależy od wychylenia wózka i pozycji przerzutki. Te "specjalne" wózki od OneUp Components mają przesuniętą oś kółka przerzutki bardziej do tyłu i to daje więcej przestrzeni na większą kasetę.

Niektóre ramy z urody mają lekkie przesunięcia i dlatego są mieszane doniesienia, jednym ta sama przerzutka na innej ramie wrzuca na 40 albo 42t a innym nie.

Najpewniejsza opcja to po prostu nowa przerzutka która jest zaprojektowana pod duże kasety. 

Napisano
21 minut temu, Mucios napisał:

Myślisz ze wózek GS przy odpowiedniej długości łańcucha też by sobie z tym poradził ?

dołóż parę ogniwek....sprawdź ;-) Przeca to ta sama przerzutka. odległość kółka w obu wózkach  będzie identyczna. Kwestia długości łańcucha- czy na 11 będzie wystarczająco napięty. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...