Mucios Napisano 18 Grudnia 2017 Napisano 18 Grudnia 2017 Witam. Mam pytanie czy ten wózek obsługiży mi zębate 50T po założeniu dłuższego łańcucha ?
TheJW Napisano 19 Grudnia 2017 Napisano 19 Grudnia 2017 GS? Nie obsłuży. SGS na 1x11 powinien (chociaż wg. specyfikacji Shimano nie ). Tutaj masz specyfikację: http://productinfo.shimano.com/#/spec/2.8/MTB/Rear Derailleur?q=rd-m8000
dran2 Napisano 19 Grudnia 2017 Napisano 19 Grudnia 2017 GS/SGS nie ma tu nic do rzeczy. To oznaczenie długość wózka, która ma znaczenie pojemności. Potrzebujesz 39, obydwa modele tyle obsługują. Problem może być z największa zębatka i tu GS/SGS nie ma żadnego znaczenia. Możesz potrzebować modyfikacji linka, Goat link albo jakiś chiński klon.
TheJW Napisano 19 Grudnia 2017 Napisano 19 Grudnia 2017 Faktycznie, nie na to co trzeba spojrzałem.;) Mimo wszystko trzymając się specyfikacji Shimano największa zębatka jaką obsługuje RD-M8000 w konfiguracji 1x11 to 46t. Jak jest w praktyce - nie wiem, nie testowałem. Ale chętnie się dowiem jakie będą rezultaty tych eksperymentów, może się przydać na przyszłość.
Mucios Napisano 19 Grudnia 2017 Autor Napisano 19 Grudnia 2017 Po założeniu nowego łańcucha i przerzutki z dłuższym wózkiem jest wszystko ok
Kaczorak Napisano 19 Grudnia 2017 Napisano 19 Grudnia 2017 OneUp Components Shark pozwala na modyfikacje przerzutek Shimano M9000/M8000/M7000 GS i SGS tak żeby bez problemu obsługiwały kasety 11s z zębatką 50t. Chociaż nie wiem czy idzie kupić sam wózek czy tylko opcja w zestawie z zębatką 50t i 18t. https://int.oneupcomponents.com/products/50t-shark-sprocket-18t-1x11
gyrill Napisano 19 Grudnia 2017 Napisano 19 Grudnia 2017 A próbowałeś jak to jeździ w terenie? Oraz dać sam dłużysz łańcuch? Wózek nie ma tu nic do rzeczy, istotna jest odległość kółka od kasety a przede wszystkim pojemność nominalna przerzutki. Bo z tego co mi wiadomo to że "wrzuca" jeszcze nie oznacza że dobrze jeździ.
Mucios Napisano 19 Grudnia 2017 Autor Napisano 19 Grudnia 2017 2 minuty temu, gyrill napisał: A próbowałeś jak to jeździ w terenie? Oraz dać sam dłużysz łańcuch? Wózek nie ma tu nic do rzeczy, istotna jest odległość kółka od kasety a przede wszystkim pojemność nominalna przerzutki. Bo z tego co mi wiadomo to że "wrzuca" jeszcze nie oznacza że dobrze jeździ. Myślisz ze wózek GS przy odpowiedniej długości łańcucha też by sobie z tym poradził ?
gyrill Napisano 19 Grudnia 2017 Napisano 19 Grudnia 2017 Nie sądzę. Zobacz na pierwszym zdjęciu jak mały wydaje się tam dystans pomiędzy kółkiem przerzutki a kasetę. Przy obciążeniu możesz zerwać przerzutkę. Obstawiam, że potrzebne jest tutaj ogniwo typu GoatLink. Bo to nie jest kwestia samej długości wózka - ona reguluje tylko ile zbędnego łańcucha można zebrać gdy jedziesz na małych zębatkach. Ważniejsza jest pozycja górnego kółka przerzutki względem zębatek kasety: ono naprowadza łańcuch na zębatki i utrzymuje dystans który pozwala na zeskakiwanie / wskakiwanie łańcucha przy zmianie biegu. Za mało przestrzeni powoduje że jest zbyt mało ogniw, robi się szytwno i łańcuch się zakleszcza zrywają wózek lub inne bebechy. Pozycja górnego kółka zależy od wychylenia wózka i pozycji przerzutki. Te "specjalne" wózki od OneUp Components mają przesuniętą oś kółka przerzutki bardziej do tyłu i to daje więcej przestrzeni na większą kasetę. Niektóre ramy z urody mają lekkie przesunięcia i dlatego są mieszane doniesienia, jednym ta sama przerzutka na innej ramie wrzuca na 40 albo 42t a innym nie. Najpewniejsza opcja to po prostu nowa przerzutka która jest zaprojektowana pod duże kasety.
woojj Napisano 19 Grudnia 2017 Napisano 19 Grudnia 2017 21 minut temu, Mucios napisał: Myślisz ze wózek GS przy odpowiedniej długości łańcucha też by sobie z tym poradził ? dołóż parę ogniwek....sprawdź ;-) Przeca to ta sama przerzutka. odległość kółka w obu wózkach będzie identyczna. Kwestia długości łańcucha- czy na 11 będzie wystarczająco napięty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.