Skocz do zawartości

[Łańcuch] Wybór łańcucha pod napęd 2x11 minimum 112 ogniw)

.PaVLo.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem na etapie dobierania ostatnich komponentów napędu 2x11 w rowerze MTB. Kasetę mam już wybraną (Sunrace CSMX8 11-42T), ale zastanawiam się jaki dobrać łańcuch.

Miałem zamawiać KMC X11EL złoty, ale postanowiłem trochę poszukać informacji o KMC i z tego co znalazłem, to nie wygląda to za ciekawie. Chodzi głównie o pękanie KMC w dziwnych miejscach, nawet w tak drogim łańcuchu. Napęd będzie znosił różne warunki, od suchych po błotniste oraz od płaskich tras, po ścianki +24% (max wjeżdżałem 27%), do tego moja waga ~80kg i mocna noga, więc musi to wytrzymać. Do tej pory używałem głównie łańcuchów Srama z małym epizodem Campagnolo, w połączeniu z kasetami SRAM (kiedyś) oraz Deore XT (obecnie). Do tej pory nigdy na zawodach/treningach nie zdarzyło mi się aby rozerwać łańcuch (sram) na ogniwie, jedynie raz, przez mój błąd poszła spinka.

Teraz się zastanawiam czy zaufać KMC X11EL mimo jego jakby drobniejszej konstrukcji, czy pójść jednak w Srama, albo coś innego?.

Napisano

Cześć. Po raz kolejny słyszę o pękających KMC, jest więc chyba coś na rzeczy... Ja po zimie będę testował łańcuchy YBN. Słyszałem ciepłe słowa o nich, zobaczymy.

Napisano

Nie zrozumieliśmy się, ja nigdy nie miałam KMC, jedynie poczytałem trochę i widzę, że potrafią w dziwnych miejscach pękać, dlatego pytam czy mimo to kupić ten model, czy dla pewności zostać ze Sramem i brać jeden z modeli pod 11s?.

Napisano

Ewentualnie wez z Taya, jakby nie patrzec robia lancuchy blisko 50 lat. Co prawda mialem smutny epizod, ale to ponad 15 lat wstecz a technologia sie zmienila.

Napisano

Weź jeszcze pod uwagę connexa oni nigdy nie schodzą z poziomu jakościowego- ceny trochę wyższe ale masz pewność że niemieckie będzie dobre. Tak na poważnie kumpel zapiął w robocie najtańszego conexa 11 i uważa że lepszy od XTR a. Masz tam również mega wypasione wersje, a spinki chyba najlepsze na rynku, nie pamiętam aby komuś walnął connex link, ale trzeba go zakładać zgodnie z instrukcją bo inaczej będzie podskakiwał na 11 ;-)

Napisano

Ciekawe te łańcuchy Taya, co do connexa to za drogi, a potrzebuję dwa do rotacji. Jeszcze muszę pomyśleć nad jakimś Sramem, co myślicie o modelu PC-X1?

Napisano

Jeździłem na PCX1, właśnie go wymieniam bo jest już wyciągnięty (swoją drogą właśnie testowo na KMC X11EL). Napęd również 2x11. Nie mam większych zarzutów. Działa bardzo dobrze i jest szczególnie polecany do napędów 1x - ponoć najlepiej sobie radzi ze zrzucaniem łańcucha przy kręceniu do tyłu. Największym problemem była ruda, która łapała go od razu jak tylko zostawiłem na kilka godzin po deszczu bez wytarcia.

Wcześniej jeździłem na fabrycznie  montowanym PC1110 i też sprawował się bardzo dobrze.

Napisano

Tak, mogę, kup dwa srebrne KMC X11EL i będziesz jeździł długo i bez zarzynania napędu. Moim zdaniem w tym przedziale cenowym obecnie nie ma lepszych łańcuchów. Ja jeżdżę na KMC od 6 lat, jeżdżę przez cały rok, do niedawna jeszcze ścigałem się i na różnych moich rowerach przejechałem na łańcuchach KMC dziesiątki kkm. Na wyścigach widziałem, bez przesady, dziesiątki zerwanych łańcuchów, mi z KMC nigdy się to nie przytrafiło, przez co nie chcę powiedzieć że są to łańcuchy niezniszczalne, tylko to że jeżeli ktoś jeden raz zerwał łańcuch depcząc c całej siły na podjeździe, mając łańcuch na max przekosie, to świadczy tylko o jego technice a nie o łańcuchu.

W dniu ‎13‎.‎12‎.‎2017 o 21:30, Remigiusz1978 napisał:

Cześć. Po raz kolejny słyszę o pękających KMC, jest więc chyba coś na rzeczy...

I tak rodzą się miejskie legendy. Jedna Pani powiedziała w największym zaufaniu drugiej Pani, że słyszała jakoby mąż trzeciej Pani.....

Napisano

Twój wybór, ale pamiętaj że taka pojedyncza próba niczego nie dowiedzie, bo jazda MTB to nie warunki laboratoryjne i wystarczy że na jednym łańcuchu pojedziesz 1-2 błotniste maratony i wyniki porównania Ci się rozjadą.

Jedyne co mogę podpowiedzieć, to w miarę częste co ~500 km porównywanie długości łańcuchów i zakładanie tego który jest krótszy. Będzie Ci się zdarzało, że krótszy będzie ten który właśnie zdjąłeś z roweru, bo z uwagi na różne warunki jazdy łańcuchy różnie będą się wyciągały. Ja ze względu na stosunkowo drogie kasety w moich rowerach jeżdżę w systemie 3-ch łańcuchów.

Napisano
2 godziny temu, .PaVLo. napisał:

Zastanawiam się czy nie kupić po jednym KMX X11EL oraz Sram PCX1

Właśnie wysępiłem do testów KMC X11EL z gwiazdkowego prezentu i mogę Ci powiedzieć jedno - nie bierz czarnego. ;) Wygląda ładnie, ale długo czarny nie zostaje. Wyciera się w rękach, zostawiając drobinki tego czarnego czegoś, czym jest pokryty (lakier? Jakaś powłoka?). Miał być srebrny, a przysłali mi taki. Teraz po skróceniu już go nie odeślę... :/ Jedyny plus jest taki, że nie będzie widać brudu. :laugh::teehee:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...