Skocz do zawartości

[Korba] mieszanie korby i blatu

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Pytanie moze dziwne ale czy majac korbe np. Shimano Tiagry mozna wyposazyc ja w blat innej firmy ale o takich samych parametrach?

Jeszcze jeednno, czy warto pchac sie w korby np. 105 czy np. taka tiagra bedzie prcowac podobnie?

Napisano

Można. Musi się zgadzać BCD, chociaż w niektórych korbach shimano stosuje niezbyt ładne zagrania czyli np. Różne długości od śruby do tzw. Półeczki w korbie, dzięki czemu nie można mieć blatu deore w korbie xt (nie wiem czy na odwrót też tak jest) i trzeba lekko spiłować by weszło. Korba tiagry z tego co widzę jest pod zintegrowana oś ale nie ma hollowtecha - czyli puste w środku ramiona korby a np. 105 go ma. Podobnie jest z różnicą między 105 a ultegrą gdzie ultegra ma hollowglide czyli pusta w środku duża zębatka. - jedyne różnice sprowadzają się do wagi i sztywności od tiagry w górę.

Napisano

@Lskiper - dzięki za info bo nie byłem pewny, czy ten trick z zamianą V na W w numerze części  to dla wymuszeni zakupieni droższych zębatek czy faktycznie coś jest inaczej.  Na tej samej zasadzie zębatki od SLX nadają się do Deore (i odwrotnie) ale od SLX też nie podejdą pod XT z opisanych przez Ciebie powodów.

Napisano

Zwyczajnie - po BCD. Na BCD 110 bedziesz miał max 53T. Większych nie widziałem.

Minimalna, jaką widziałem, to 32T, ale chyba standardowo większość używa 50/34 albo 50/36.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...