Cristiano27 Napisano 1 Października 2017 Napisano 1 Października 2017 Witam otóż kupiłem nowy rower ze sklepu Boardman MTB pro 29er, jest tam napęd sram gx 1x11, i tu się zaczyna problem bo przerzutki od 9 do 6 biegu się gubią, tzn przeskakuje po nich łańcuch raz w górę raz dół po zebatkach,i nie da się jechać,na innych przezrzitkach pracuje jak ta lala. Sam już nie wiem co jest bo przerzutka jest wyregulowana, łańcuch nasmarowany a rower ma przejechane ok 30km, dzięki z góry za pomoc
HarveyDent Napisano 1 Października 2017 Napisano 1 Października 2017 Hak i przerzutka dokręcone ? hak prosty ? Następny podejrzany to manetka.
Cristiano27 Napisano 1 Października 2017 Autor Napisano 1 Października 2017 Hak jest prosty, a przerzutka dokręcona
LSkiper Napisano 1 Października 2017 Napisano 1 Października 2017 Śrubka H (o ile w sramie taka jest)
Cristiano27 Napisano 1 Października 2017 Autor Napisano 1 Października 2017 Tzn? Masz tam dwie śrubki obok siebie i trzecia od odległości wózka od kasety Tzn? Masz tam dwie śrubki obok siebie i trzecia od odległości wózka od kasety
HarveyDent Napisano 1 Października 2017 Napisano 1 Października 2017 przerzutka jest wyregulowana Hak jest prosty Był w serwisie czy po prostu wróżysz ?
LukaszNN Napisano 1 Października 2017 Napisano 1 Października 2017 Zrób zdjęcie z takiej perspektywy, łańcuch na środku kasety, rower odwrócony do "góry nogami" i fota robiona na wysokości łańcucha
Cristiano27 Napisano 1 Października 2017 Autor Napisano 1 Października 2017 Sam regulowalem.być może, nie do końca coś dobrze wyregulowalem a hak na moje oko jest prosty,zresztą chyba jedyna opcja to taka że hak zgial się w kartonie od producenta, (chociaż wątpię bo w środku było wszystko zabezpieczone, jak i sam karton uszkodzeń nie miał),podczas transportu do Polski
Piter233 Napisano 1 Października 2017 Napisano 1 Października 2017 Jak nie wiesz co to jest śruba h to jak regulowałeś? Wyreguluj od nowa albo lepiej daj od razu do serwisu.
kolarzjedrek Napisano 1 Października 2017 Napisano 1 Października 2017 Źle wyregulowana przerzutka i na zdjęciu nie jest Sram GX tylko Shimano prawdopodobnie XT. Pokręć baryłką przy manetce
Cristiano27 Napisano 1 Października 2017 Autor Napisano 1 Października 2017 . Jak nie wiesz co to jest śruba h to jak regulowałeś? Wyreguluj od nowa albo lepiej daj od razu do serwisu. poprostu niema na przerzutce oznaczen h i l Zrób zdjęcie z takiej perspektywy, łańcuch na środku kasety, rower odwrócony do "góry nogami" i fota robiona na wysokości łańcucha w zalacznikach jest zdjecie
LukaszNN Napisano 1 Października 2017 Napisano 1 Października 2017 Za ciemno, zrób z lampą i na wprost łańcucha, teraz jest lekko z boku
Cristiano27 Napisano 1 Października 2017 Autor Napisano 1 Października 2017 No właśnie tylko tu jest taki mankament że, jak bardziej naciągne to potem nie chce zrzucić na ostatni blat
HarveyDent Napisano 1 Października 2017 Napisano 1 Października 2017 Jedź z tym do serwisu. Zapłacisz parę złotych. Sprawdzą i ustawią. Najpierw pasowało by się trochę "zdoktoryzować" z tematu żeby samemu grzebać.
krzyszy691 Napisano 2 Października 2017 Napisano 2 Października 2017 Zrób zdjęcie z takiej samej perspektywy z tym że łańcuch na najmniejszej zębatce.
Cristiano27 Napisano 2 Października 2017 Autor Napisano 2 Października 2017 Już wsio okej byłem na serwisie, sprawdził naciagnal trochę linkę i problemy zniknely:)
Mod Team durnykot Napisano 2 Października 2017 Mod Team Napisano 2 Października 2017 Napędy 11 sp wymagają bardzo dokładnej regulacji i naprężenia linki. Jest to do zrobienia samemu ,ale warto poświęcić temu czas. Warunki konieczne ( zakładając ,że jest prosty ha, dobry stan pancerzy i prowadzenia linek ) - prawidłowe naprężenie linki - prawidłowa odległość górnego kółka od kasety - bardzo dokładne ustawienia przerzutki w skrajnych położeniach ( śrubki H i L ) - odpowiednia długość łańcucha Manual do pomocy https://sram-cdn-pull-zone-gsdesign.netdna-ssl.com/cdn/farfuture/9dFPxxTGcLM96sKI6XGLQ0OVkh2fYehmZYoqrKOEXN8/mtime:1501789900/sites/default/files/techdocs/95-7518-006-000_1x_mtb_derailleurs_user_manual_rev_c_0.pdf Dla pocieszenia- napęd GX 2x11 regulowałem dwa dni
PawelGR Napisano 21 Października 2017 Napisano 21 Października 2017 Na chwilę odświeżę, bo wczoraj regulowałem i jest tak, jak zostało wcześniej powiedziane - można mieć dobrą odległość górnego kółka od kasety, można dobrze ustawić skrajne wychylenia - jeśli linka nie będzie właściwie naprężona jeszcze przed kręceniem baryłką regulacja się nie uda. Niby oczywiste, ale ile nerwów może oszczędzić : )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.