Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] sram gx 1x11- przeskakujący łańcuch

Cristiano27

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam otóż kupiłem nowy rower ze sklepu Boardman MTB pro 29er, jest tam napęd sram gx 1x11, i tu się zaczyna problem bo przerzutki od 9 do 6 biegu się gubią, tzn przeskakuje po nich łańcuch raz w górę raz dół po zebatkach,i nie da się jechać,na innych przezrzitkach pracuje jak ta lala. Sam już nie wiem co jest bo przerzutka jest wyregulowana, łańcuch nasmarowany a rower ma przejechane ok 30km, dzięki z góry za pomoc

Napisano

Tzn? Masz tam dwie śrubki obok siebie i trzecia od odległości wózka od kasety

Tzn? Masz tam dwie śrubki obok siebie i trzecia od odległości wózka od kasety

Napisano

Sam regulowalem.być może, nie do końca coś dobrze wyregulowalem a hak na moje oko jest prosty,zresztą chyba jedyna opcja to taka że hak zgial się w kartonie od producenta, (chociaż wątpię bo w środku było wszystko zabezpieczone, jak i sam karton uszkodzeń nie miał),podczas transportu do Polski

Napisano

.

Jak nie wiesz co to jest śruba h to jak regulowałeś? Wyreguluj od nowa albo lepiej daj od razu do serwisu. 

poprostu niema na przerzutce oznaczen h i l

Zrób zdjęcie z takiej perspektywy, łańcuch na środku kasety, rower odwrócony do "góry nogami" i fota robiona na wysokości łańcucha 

56ca993f0e55c.jpg

w zalacznikach jest zdjecie

post-206710-0-30737100-1506884418_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Napędy 11 sp wymagają bardzo dokładnej regulacji i naprężenia linki. Jest to do zrobienia samemu ,ale warto poświęcić temu czas.

Warunki konieczne ( zakładając ,że jest prosty ha, dobry stan pancerzy i prowadzenia linek )

- prawidłowe naprężenie linki

- prawidłowa odległość górnego kółka od kasety

- bardzo dokładne ustawienia przerzutki w skrajnych położeniach ( śrubki H i L )

- odpowiednia długość łańcucha

Manual do pomocy

https://sram-cdn-pull-zone-gsdesign.netdna-ssl.com/cdn/farfuture/9dFPxxTGcLM96sKI6XGLQ0OVkh2fYehmZYoqrKOEXN8/mtime:1501789900/sites/default/files/techdocs/95-7518-006-000_1x_mtb_derailleurs_user_manual_rev_c_0.pdf

Dla pocieszenia- napęd GX 2x11 regulowałem dwa dni :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Na chwilę odświeżę, bo wczoraj regulowałem i jest tak, jak zostało wcześniej powiedziane - można mieć dobrą odległość górnego kółka od kasety, można dobrze ustawić skrajne wychylenia - jeśli linka nie będzie właściwie naprężona jeszcze przed kręceniem baryłką regulacja się nie uda. Niby oczywiste, ale ile nerwów może oszczędzić : )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...