Skocz do zawartości

[licznik bontrager trip 200] nie nalicza prędkości

kasiek1380

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie drodzy jednośladowcy :)

czy ktoś z Was używa może licznika Bontrager Trip 200? ( https://www.ceneo.pl/32985874)

Ogólnie licznik jest super, po wymianie baterii można wpisać ponownie przejechane km, ALE: przy jeździe w temperaturze poniżej 7-8 st., licznik "głupieje": nie nalicza prędkości, raz pokazuje 0, innym razem 20 km/h, za chwilę 40km/h. Ktoś miał podobny problem z tego typem licznika? Ustawienia względem sensora i magnesu są prawidłowe..

• Mod Team
Napisano

Zakładając, że licznik nie ma jakiejś wady i nie został uszkodzony, to wygląda to na typowy problem z zasięgiem w bezprzewodówkach kodowanych analogowo - u mnie i nie tylko u mnie były problemy w liczniku tego typu.

Podobno w przypadku liczników kodowanych cyfrowo nie ma tego problemu lub jest on mniejszy ( 100 % pewności nie mam, bo nie posiadam ).

Napisano

Dzięki za odpowiedzi :)

W tak zwanym międzyczasie poczytałam jeszcze w internetach o licznikach b/przewodowych, widać nie tylko z moim jest taki problem przy niskich temperaturach..

Myślę, że w najbliższe zimniejsze miesiące zakupię najtańszy licznik przewodowy. Bontager ma tę zaletę, że można wprowadzać wartości, więc coż.. będę sobie 'przepisywać' z licznika na licznik ;):P

PozdRower :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Bontrager robi dosc wujowe liczniki jeśli chodzi o jakość.

A ja sie nie zgodze, mam node 1.1 i 2.1 i super bezawaryjne sprzety. jestem bardzo zadowolony. ZERO problemow a zrobilem z nimi parenaście tys km.

Jezdza na kierze caly rok, deszcz/snieg/slonce/mróz

Bontager ma tę zaletę, że można wprowadzać wartości, więc coż.. będę sobie 'przepisywać' z licznika na licznik

Wartosci w sensie przebyty dystans ? To w kazdym sie dalo zrobic ktory mialem, zaczynajac od najtanszych sigm.

Ustawienia względem sensora i magnesu są prawidłowe..

A bakteria w sensorze sprawdzona ?

Napisano

Nie musisz się godzić. Praca w serwisie Treka daje szerokie spektrum dostępnych spostrzeżeń serwisowych :) Node to ultra sh*t jeśli chodzi o bezawaryjnciość. Zawiechy z konieznością odmóżdżania (wyciągaia baterii) często i tak bezskuteczne próby przywracania. Zakleszczanie się przycisków. Ja pamiętam kilkadziesiąt takich wymian.

Napisano

Z przyciskami może byc problem, ze nie odbijają, ale to działo mi się raz jak licznik upadł i trochę "zagięło" obudowę.

Tylko jeszcze jedna sprawa, Sa liczniki Node 1 i 2 oraz node 1.1 i 2.1   i te bez kropek to faktycznie byl sh*t głownie od strony softu. Na wersje z kropkami nie widziałem żeby narzekali.

Napisano

... Node to ultra sh*t jeśli chodzi o bezawaryjnciość...

To ja mam chyba jakąś podróbkę Node 2.1, bo nigdy nie miałem z nim najmniejszych problemów.  ;)

--

Pozdrawiam

Napisano

Żaden licznik node, ani starsza wersja ani nowsza nie jest dobra jakościowo, kosztując niemało. 

Nie będę się spierał na doświadczenia, autor tematu ma problem z Bontragerem, ja podaję przykłady na to że nie jest to norma ale dość częsty problem.

Najnowsze Trip'y mają problem z zasięgiem a dokładnie z kątem wiązki z czujnika która jest słaba i wąska i wymaga dosyć ścisłego ustawienia licznika względem czujnika, żeby sygnał był przekazywany. Poprzednia wersja działała normalnie i bezproblemowo w tym względzie.

Napisano

To jak to dziala? Nie po radiu? Ze jakies oczka i celowania...

Co do node x.y prawda jest ze sa drogie. 500pln za node 2.1 w bandlu z paskiem to sporo. 300 za node 1.1 tez nie malo.

Zycie pokazuje ze jskos dzialaja :-) i sa zadowoleni uzytkownicy.

Wracsjac do ceny, na ant+ duzego wyboru nie ma w licznikach bez gpsa oczywiscie. Giant neos pro i.... nie znam innych wartych uwagi ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...