Skocz do zawartości

[ Amortyzator] XRM, warto kupić?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Jest u mnie w okolicy do kupienia nowy amortyzator DT SWISS XRM 100 26' w chyba dość atrakcyjnej cenie.

Mam natomiast wątpliwości co do samego serwisu, a właściwie dostępności części zamiennych. Czy w Polsce są normalnie dostępne uszczelki przeciwkurzowe itd? Patrzyłem na stronie dt4you ale nawet w katalogu części serwisowych tam tego nie ma.

Czy DT ma swoje serwisy / przedstawicieli w PL? Jeśli tak to pewnie wszystko jest dostępne a sytuacja wygląda podobnie jak z mercedesem tj. można w aso kupić wszystkie elementy karoserii czy układu napędowego do samochodów od lat 60-tych , ale ciężko je znaleźć w internecie i swoje za to liczą :P 

Jeśli znajdziesz jakiś punkt serwisowy DT w PL to najlepiej zadzwoń i zapytaj jak sprawa wygląda.

No właśnie dt4you jest chyba dystrybutorem na Polskę. Mają w formie .pdf pełny katalog części serwisowych ( łącznie z narzędziami) a o częściach do tego modelu ani widu ani słychu.

Wątpię aby stworzyli niechciane dziecko :P Spróbuj zapytać telefonicznie i sprawa się wyjaśni. Tak powinno być najszybciej i najłatwiej. Ogólnie dziwne to dt4you , niby mają polską wersję strony , ale u mnie jakoś nie ma grafik ani nic po za tekstem , po odświeżeniu jest po angielsku.

• Mod Team

Czy w Polsce są normalnie dostępne uszczelki przeciwkurzowe itd?

W katalogu części serwisowych są uszczelki kurzowe dla modeli z goleniami 32mm które wg mnie powinny pasować do XRM

Wiper Seal Kit z uszczelkami SKFu za jedyne 144 pln

XRM to chyba model z komorą Single Shot ABS . Wszystkie amorki serii X ( XRM,XMM ) są bardzo progresywne, w miarę sztywne i nieźle wykonane. Wady to niski komfort, bardzo słaba praca poniżej 7 stopni, zamknięty, nieserwisowalny tłumik, drogie oleje do serwisu.

Jeśli ktoś szuka typowo wyścigowego, lekkiego  amorka z  bardzo progresywną charakterystyką i nie jeździ w zimie oraz ma możliwość zakupu w dobrej cenie to OK, ale prywatnie nie kupiłbym DT za żadną cenę.

Jeśli ktoś szuka typowo wyścigowego, lekkiego  amorka z  bardzo progresywną charakterystyką i nie jeździ w zimie oraz ma możliwość zakupu w dobrej cenie to OK

To pasuje do moich wymagań :thumbsup: 

Wady to niski komfort, bardzo słaba praca poniżej 7 stopni, zamknięty, nieserwisowalny tłumik, drogie oleje do serwisu.

Właśnie trochę mnie to niepokoi. Mając RS idę do pierwszego przyzwoitego sklepu i wychodzę z kompletem oleju i uszczelek, tutaj byłyby niezłe kombinacje.

Za czym warto rozglądać się tak do 1000 zł? 

• Mod Team

Według DT4You 100 ml oleju kosztuje 76 pln (!!!! ). Ten olej to prawdopodobnie Panolin , dla którego alternatywą może być Motorex Supergliss 100 k, który jest praktycznie niedostępny w Polsce. 

W kwestii DT poczytaj test XMMa

https://www.forumrowerowe.org/topic/144726-amortyzator-dt-swiss-xmm-120-ss-140ts/

Do 1000 pln to tylko pozostaje czatowanie na używki jak ten Fox F100

http://allegro.pl/fox-f100-factory-kashima-manetka-super-stan-i6953459848.html

....nie chciałbyś leżaka Marzzocchi Marathon S 2004 bodajże ????  za 1000 . Nigdy nie zakładany, ale konstrukcja jest pancerna. Troszkę wizualnie uszkodzone naklejki. Jak będziesz zainteresowany to podeśle fotki. Kumpel ma to u siebie 10 lat ......i śmiga - olej zmienia raz na 2 lata.

Edytowane przez woojj

Szukam czegoś nowszego, pod taper, zapomniałem napisać  :whistling:

Ogólnie wolałbym nowy amortyzator, z używkami można mocno wtopić. Z drugiej strony za 1000 zł jest Epixon a to już raz przerabiałem...

A co nie tak z Epixonem tak szczerze? ;p

Co do DT, części, serwisu itp, zapytaj Fonikę na forum lub bezpośrednio http://[reklama-bez-zgody].pl/

Takie coś jest jeszcze:

https://www.bike-discount.de/en/buy/manitou-m30-fork-100mm-569415/wg_id-820

Przy 26' sporo będzie na prostej rurze, ale możesz stery odpowiednie kupić i po problemie, gorzej by było w 2-gą stronę.

Edytowane przez phoe

Ogólnie wolałbym nowy amortyzator
ten marcoch jest nowy (leżak magazynowy)..... i nie zniszczalny.... ale technologicznie 10 lat w tył. Nie jest taper ;-(

W takim amorze nie ma pojęcia luzów na ślizgach. Ludziska na tych Bomberach śmigają z 15 lat i zmieniają dlatego że się znudził- ale te czasy już nie wrócą.