kurt_hectic Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 Cześć, Myślałem nad zakupem kasety 11-40, dlatego też chciałem sprawdzić rozmiar swojej przerzutki, a potem jaką największą tarczę mogę zamontować. Dowiedziałem się, że sh*tmanto oznacza wielkości w ten sposób: "Shimano produkuje większość modeli w różnych wersjach i oznacza je odpowiednio: SS(krótki wózek), GS (średni wózek), SGS (długi wózek)." Niestety, ale moja Deorka XT ma oznaczenia jak widzicie: GE, KE, GF. Spędziłem godzinę szukając co to oznacza, ale bez powodzenia... Co więcej, nie mam pojęcia jaki mam model przerzutki, a wychodzi na to, że muszę wiedzieć ponieważ jak wyczytałem w pewnym sklepie...niektóre przerzutki są projektowane pod konkretne kasety SIC! "The shadow rear derailleur RD-M772 is designed for 11-32 or 11-34 cassette sprocket combinations only. In case of using it with other cassette sprocket combinations, the shifting performance is not proper." Podsumowując, chcę zamontować jeden blat 32 i dodac kasetę 11-40, mogę?
Witboj Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 Dla mnie na 90% długi wózek lub ewentualnie średni. Na pewno nie krótki. Znajdź wygrawerowane cyfry np. RD-M772 (wydaje mi się, że to właśnie jest RD-M772 lub 773)), a potem po zdjęciach w internecie się zidentyfikuje. Oznaczenie modelu od tyłu przerzutki, małymi literami ale jest na 100%. Tu masz zdjęcia średniego i długiego - dla mnie długi: http://www.wiggle.co.uk/shimano-xt-m772-9-speed-rear-derailleur/
radomir82 Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 Model masz na tym czarnym elemencie pod sprężyną (z tyłu przerzutki, od strony kasety), na 100% długi wózek i model 772. GE, GF, KE jest to data produkcji i w tym przypadku jest to przerzutka z maja 2012 , przy czym wózek wyprodukowano maj/czerwiec 2008
dran2 Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 niektóre przerzutki są projektowane pod konkretne kasety SIC! No to akurat oczywiste. Masz 9 rzędową przerzutkę projektowaną pod 9 rzędowe kasety Shimano, nikt z inżynierów 10 lat temu gdy 9s XT wychodziło nawet o kasetach 11-40 nie myślał. Inna sprawa że długość wózka właściwie nie ma znaczenia dla rozmiaru kasety. Za to odpowiada "górna" część ramienia przerzutki a wózek tylko za wyciąganie nadmiaru łańcucha wynikającego z różnicy skrajnych rozmiarów zębatek, w tym wypadku biorąc pod uwagę 3x korbę więc jakikolwiek zestaw 1x będzie każdemu wózkowi pasował. Ale czy przerzutka da radę z 11-40? Pytaj Chińczyków z Sunrace (to ich wynalazek a nie producenta przerzutki), może gdzieś na stronie mają rozpiskę jak tych kaset używać. Jak nie to szukaj po forach. W każdym razie wózek nie ma znaczeni. A przynajmniej jego długość, możliwe że będzie potrzebna n.p. modyfikacja offsetu względem fabrycznego.
woojj Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Przy 9 rz u shimano jest słabo z zębatką 40- testowałem. Jak przy mocnej zmianie kąta opasania wciągnie na 40 to na mniejszych zębatkach nie ma już precyzji. Trochę ratują modyfikację zaczepu przerzutki lub montaż tuningowego haka, ew dedykowany 1x wózek przerzutki ale....lepiej zmienić na przerzutkę 11 od shimano+ zmiana manetek na 10/11+ odpowiednia kaseta. W napędach 9 jedynie sram radzi sobie z kasetami 11-40 - testowałem na sobie. Walka z zestopniowaniem i chęć posiadania nadal gripszifta zmusiła mnie do przesiadki na 1x11 i muszę powiedzieć że to rewelacja jest. Tak precyzyjnie i szybko działającego napędu nigdy nie miałem pod sobą : GX przerzutka + GX gripszift.
kurt_hectic Napisano 7 Września 2017 Autor Napisano 7 Września 2017 Kupować kolejnych gratów i nabijać kieszeni tym partaczom nie mam zamiaru.Dzięki waszym wskazówkom odnalazłem jaki to model i wygląda na to, że max. mogę zamontować 11-34 (poprawcie mnie jeśli się mylę)Trudno, zdejmuję przód, ponieważ do lasu/ na zimę mam opony 2.3 i obcierają o przednią przerzutkę.Także 32, 11-32.
dran2 Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 nabijać kieszeni tym partaczom nie mam zamiaru. Ale czemu partaczom od razu? Napęd w rowerze jest produkowany jako system działający z pozostałymi elementami systemu. Masz dużą swobodę w doborze komponentów ale nie możesz zrobić wszystkiego co Ci przyjdzie do głowy. Masz dostarczoną pełną specyfikację, techdocsy, oznaczenia produktów z jednej rodziny na które masz gwarancję że będą razem działać. Pełna profeska. Ale nie wymagaj od produktu ze będzie robił coś do czego nie jest zaprojektowany, ani od producenta że będzie odpowiadał za produkty konkurencji i to po 10 latach od kiedy 9s XT wychodziło. A jeżeli to ty chcesz świadomie wykroczyć poza jasno określoną specyfikację to to na tobie leży odpowiedzialność za to aby "partactwa" nie popełnić.
woojj Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 max. mogę zamontować 11-34 myślę że na 100% 11-36 ;-))) Tyle nawet Alivio ogarnia
kurt_hectic Napisano 7 Września 2017 Autor Napisano 7 Września 2017 Czy ktoś mógłby to zweryfikować? Gubię się... ;o
Witboj Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Całkowita pojemność to 45T Pojemność kasety 12-34 to 22T Pojemność przodu założona w dokumencie, który dołączyłeś to 22T razem 44T, zostaje 1T luzu. Ale jeśli założysz np. na przód korbę 24-34-42 to masz pojemność 18 (zyskaliśmy 4T). Czyli po założeniu kasety 11-36 (pojemość 25T + 18T = 43) mamy 2 ząbki zapasu. Producent podaje najbezpieczniejsze opcje, które w dowolnym rowerze będą działać. Reszta to już kwestia doświadczeń na własne ryzyko. Przy kasecie 36 pamiętaj o regulacji śrubką B bo pewnie będzie niezbędna.
kurt_hectic Napisano 7 Września 2017 Autor Napisano 7 Września 2017 W teorii masz rację, ale... we wszystkich nowych instrukcjach jest dodatkowy parametr: maksymalna wielkość największego koła. Tutaj tej informacji brakuje. Wg. Tych wyliczeń, przy jednym blacie na przedzie mógłbym zamontować kasetę 11-56.
Witboj Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Masz rację, co do tego, że w teorii. Dlatego napisałem, że reszta (nie wymieniona w dokumencie) jest doświadczeniem na własne ryzyko. Ta przerzutka nie jest dedykowana do napędów 2 x ani 1x więc twój przykład nie jest adekwatny. Natomiast byli tacy co pojęli ryzyko i udało im się dokonać tej sztuki z Alivio - masz dowód w postach powyżej.
kurt_hectic Napisano 8 Września 2017 Autor Napisano 8 Września 2017 Na yt znalazłem filmiki z 36, działa, z 40, nie wiem czy działa, koleś gada po włosku, może się żali...My friend napisał, że pasuje do alivio, która wygląda jak xt i ma takie same parametry. Pojemność 45t, max wielkość zębatki 34t. Spróbuje ją kupić, bo cóż, potrzebuję.
borsooq Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 Był ostatnio podobny temat. To ma szanse zadziąłć, ale pewnie dystans będzi potrzebny. Taki, jak ten: Z tego, co pamiętam, to M771 albo własnie M772 z takim dystansem ogarnia kasety 11-40. Gdzieś na jakimś zagramanicznym from czytałem.
kurt_hectic Napisano 8 Września 2017 Autor Napisano 8 Września 2017 Nowy wątek xd idę szukać expandera z wizerunkiem kozy.
dran2 Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 Nazywa się to zgodnie z wizerunkiem Goat Link.
woojj Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 Z tego, co pamiętam, to M771 albo własnie M772 z takim dystansem ogarnia kasety 11-40. Gdzieś na jakimś zagramanicznym from czytałem. o takich przeróbkach pisałem wyżej.....ale nie masz żadnej gwarancji poprawnego działania. Wciągnie na 40 ale co do precyzji na małych koronkach może być różnie.
rambolbambol Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 Derailleur Hanger Extender za 2$ i po kłopocie
woojj Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 Derailleur Hanger Extender za 2$ i po kłopocie testował to ktoś z przerzutką 9f+kaseta 11-40????
rambolbambol Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 Taki myks właśnie do mnie leci i mam zamiar pożenić to z 8 rzędową kasetą 11-40 i przerzutką Deore LX Pisałem do paru resellerów tego cuda i wymiarami jest to kopia 1:1 Goat Linka.
woojj Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 Taki myks właśnie do mnie leci pisz jak pomontujesz jak z precyzją na 11/13/15/17 zębatkach.
kurt_hectic Napisano 8 Września 2017 Autor Napisano 8 Września 2017 Wygląda na to, że to działa, widziałem już kilka osób na YT. I właśnie minutę temu też znalazłem na ali, za kilka $, oryginał kosztuje 20$, a to już cena z dupy. Swoją drogą...szkoda, że nie nikt nie pomyślał, żeby po prostu dłuższy hak zrobić, wtedy konstrukcja była by prostsza i pewniejsza. Nie mniej, ja kupuję 11-42 + ten extender, zobaczymy jak to wyjdzie. Dzięki za pomoc! Jest też ładniejsza wersja za 5$, przesyłka 19-25 dni. https://www.aliexpress.com/item/1pc-Bike-Rear-Derailleur-Converter-10-11-Speed-Cycling-Bicycle-Tail-Hook-Lengthener-black-red/32815556803.html?spm=2114.10010108.1000014.5.4b24ae2bTcoANB&traffic_analysisId=recommend_3035_null_null_null&scm=1007.13338.80878.000000000000000&pvid=3f7c18da-4f0b-415d-ae81-9709c5fc66dd&tpp=1
rambolbambol Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 11-42 nie da rady na bank. Tam musiał byś rzeczywiście mieć inną konstrukcję przerzutki. 11-40 może dać radę.
kurt_hectic Napisano 8 Września 2017 Autor Napisano 8 Września 2017 Spoko, będzie 11-40. Na YT jeden koleś mówił, że musiał wsadzić spacer za największą zębatką kasety, czyli jakby za kasetą. Także seria kolejnych pytań: -co to jest, po co, do czego to potrzebne?
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Września 2017 Mod Team Napisano 8 Września 2017 Kłaniam, Trochę z innego obozu ale moze przydać się w temacie. Przed ostatnim wyjazdem testowałem SRAM X9, dziewiatkową, średni wózek z kasetą Sunrace 11/40. Przerzutka ogarniała, ale dolne kółko przy wrzucaniu na 40T toczyło się po koronce. Przedłużona śrubka B nie wpłyneła na to w żaden sposób. Jest szansa, że z przedłużką poleci. 11/36 i 12/36 X9 obsługuje bezproblemowo. Sprawdzone osobiscie. Przedłużka jest do kupienia na brytolskim ebajcu: http://www.ebay.co.uk/itm/10-11-Bicycle-Speed-Bike-Rear-Derailleur-Converter-Cycle-Tail-Hook-Lengthener-/362050725787?var=&hash=item544be7a79b:m:mufPOWj5GQX9R8GBJH0otOg Szacunek... I. PS Podkładka... Na ten przykład w Hope Pro 4 takowa, tu na zdjeciu, jest dołożona fabrycznie z notaką aby stosować przy użyciu kaset 9-tkowych. Po to aby największa koronka nie była za blisko szprych i aby wózek/kółka przerzutki nie haczyły o szprychy od strony napędowej koła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.