jez04 Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Witam Jestem tu nowy i mam nadzieję, że z moimi problemami wstrzeliłem się dobry dział. Jakiś czas temu postanowiłem dokonać renowacji starego waganta - model turystyczny, nie szosowy. Wyczyściłem ramę, pozmieniałem kilka elementów - koła (28), siedzenie, kierownicę. Fabrycznie manetki przerzutek przedniej 2 rz. i tylnej 5 rz. są nieindeksowane, moje pytanie czy można zamienić owe manetki na indeksowane. Przerzutka tylna posiada symbol SIS co sugerowałoby, że jest indeksowana, stąd właśnie moje pytanie. Zastanawiałem się też nad zmianą kasety na 7 rz., ale wówczas najprawdopodobniej musiałbym wymienić również mechanizm przerzutki tylnej, czy też ta którą posiadam byłaby w stanie obsłużyć ową siódemkę? Przednia nie posiada takiego symbolu więc dopytuję bardziej doświadczonych, czy zamiana na manetkę indeksowaną jest możliwa. Kolejna kwestia dotyczy klamek hamulców. Hamulce w tym rowerze to starsza wersja hamulców dual pivot. Oryginalne plastikowe klamki rozpadły się po kilkakrotnym ich użyciu. W kilku sklepach z częściami rowerowymi podawano mi sprzeczne informacje odnośnie klamek hamulców. Otóż, jedni sprzedawcy podawali, że zwykle klamki do v-brake nie obsłużą moich hamulców, bo mają niewłaściwy skok (za słaby??) i potrzebne są specjalne do dual pivot. Inni z kolei, mówili, że klamki do v-brake-ów, jak najbardziej nadają się do moich hamulców. Jakie więc muszę kupić dźwignie do posiadanych przez mnie pivotów? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
Tatanka Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Tylna przerzutka sama z siebie nie jest indeksowana.To manetki z indeksacją powodują że przerzutka zmienia położenie o określoną odległość.Jest szansa że obecna obsłuży wolnobieg 7 rz,ale pewności nie mam.Może znajdziesz co to za model?Klamki od v-brake nie będą prawidłowo działały.
jez04 Napisano 3 Września 2017 Autor Napisano 3 Września 2017 Dziękuję za odpowiedź. Nie potrafię ustalić modelu tej przerzutki. Jakie więc muszę kupić klamki do hamulców?
Quell Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Zastanawiałem się też nad zmianą kasety na 7 rz Raczej wolnobiegu,chyba że ktoś wcześniej zaszalał i zmienił piastę. Nie potrafię ustalić modelu tej przerzutki Daj foto,to może być coś pokroju rd-ty18 albo 20. W sumie powinno obsłużyć 7rzędów.
jez04 Napisano 3 Września 2017 Autor Napisano 3 Września 2017 Tak, miałem na myśli wolnobieg. Dołączam foto przerzutki, którą mam założoną
Quell Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Nic nie jest wybite od wewnętrznej strony ? Seria rd-ty z lat 90tych,ciężko coś więcej.
jez04 Napisano 3 Września 2017 Autor Napisano 3 Września 2017 Odnalazłem z tyłu przerzutki słabo czytelny - starty napis RD-TY15. Czy ktoś coś podpowie w kwestii klamek?
Fenthin Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Przerzutka spokojnie ogarnie i 9 rzędów. Klamki rozumiem, że na prostą kierownicę? Musisz szukać takich, które są przeznaczone do hamulców cantilever lub szosowych. Względnie uniwersalnych, które miały przełącznik ciągu, jak np. BL-M570.
jez04 Napisano 3 Września 2017 Autor Napisano 3 Września 2017 Dzięki wielkie za odpowiedzi. W kwestii przerzutki - aż nie do wiary, że tyle obsłuży ta "klasyka". Będę szukał takich klamek, które faktycznie chce założyć do kierownicy prostej (treking)
Garlock Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 manetki przerzutek przedniej 2 rz. i tylnej 5 rz. [...] Zastanawiałem się też nad zmianą kasety na 7 rz.,Zanim kupisz wolnobieg 7 rzędowy zmierz ile miejsca masz miedzy obecnym 5-rzędowym a rurkami ramy. 6-cio rzędowe wchodzą bez problemu w miejsce 5-tek, przy 7 rzędowych bywa ciasno (choć zwykle da się je wcisnąć). Długość szczęk hamulca sprawdzałeś? Koła 28" są mniejsze niż 27" (takie miał wagant w oryginale). Na szczęści rometowskie hamulce miały długie ramiona i mogą pasować na krawędzi zakresu do 28. P.S. Romet nie montował dual-pivotow tylko zwykle szczękowe (u-brake). Przejście na dual-pivoty może być dobrą opcją, jeśli okaże się, że te co masz są za słabe (ale patrz uwaga wyżej o długości szczęk)
jez04 Napisano 5 Września 2017 Autor Napisano 5 Września 2017 Witam Dziękuję za wszelkie sugestie. Założyłem koła 28, hamulec pasuje bez problemu. Hamulec który mam 9w tej chwili nie mogę dołączyć zdjęcia), nie ma nic wspólnego z modelami v-brake, a z pivotami właśnie. Grunt, że pasują do kół.
Garlock Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 Hamulec który mam , nie ma nic wspólnego z modelami v-brakeMailem na myśli u-bteak nie v-brake: https://i.stack.imgur.com/pATQM.jpg Takie były montowane w wagantach. Dual-pivot to jego ulepszona wersja: http://img1.bristen.pl/540-homefeatured/alhonga-dual-pivot-aluminum-brakes-with-long-reach.jpg a takich Romet nie montował
Witboj Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 A moim zdaniem w strych Rometach nie było ani U-braków, o których pisze Garlock (nie mylić z V-brekami), ani Dual-pivotów tylko najzwyklejsze Side-pull: http://www.parktool.com/blog/repair-help/sidepull-brake-service To są Dual Pivoty: http://www.parktool.com/blog/repair-help/dual-pivot-brake-service a to u-brake: http://www.parktool.com/blog/repair-help/u-brake-service
Garlock Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 OK, (zawsze sądziłem, że u-brake to inna nazwa popularnego szczękowego-mea culpa), chodziło mi o single-pivot-side-pull-caliper czyli mówiąc po ludzku klasyczny szczękowy. Zdjęcie b.z (wkleiłem prawidłowe)
Quell Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 A moim zdaniem w strych Rometach nie było ani U-braków, o których pisze Garlock (nie mylić z V-brekami), ani Dual-pivotów tylko najzwyklejsze Side-pull: Zobacz hample mafac montowane np. w Jaguarach.
Garlock Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 Zobacz hample mafac montowane np. w JaguarachGwoli ścisłości to nie "na przykład" a jedynie w Jagach i to wersjach super i special :-) Plotki chodzą, że podobno Romet produkował też jakieś hamulce symetryczne (kopie Mafaców?), ale z nimi jest chyba jak z Yeti lub Nessie
borsooq Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 Witboj dokładnie to opisał. Bardzo dobrze zresztą. Hamulce masz typu Dual-Pivot wg twojego opisu i potrzebujesz do niego skoku klamki, jak do klasycznego Calipera/Canti/Rolkowego/U-Brake. Szukaj po tych nazwach. Ciąg takiej klamki jest mocniejszy i krótszy - same klamki poznasz po małej odległości pivota od klamki. Ja montowałem takie: i takie: Te pierwsze zdecydowanie lepsze. Generalnie te klamki są godne polecenia i pasują wizualnie do takich retro rowerów. Co do manetek, to nie wiem, jakie masz plany i jakiego typu byś chciał, ale znajdziesz nawet obecnie 5-rzędowe indeksowane manetki od SunRace - typu gripshift. Typu kciukowego, takie podstawowe, znajdziesz nawet od Shimano. Problem z jest z przodem. Dwurzędowych manetek indeksowanych, poza tymi dedykowanymi do szosy raczej nie ma, a one same poza serią A70 są drogie. Te - z kolei - mocowane do ramy, są IMHO niewygodne, a wręcz niebezpieczne. Najtaniej byłoby zestawić 5s index + mikroindex. Jeśli lubisz gripshifty, to Sunrace TSM21 znajdziesz komplet. Jeśli kciukowe, to Sunrace SLM2TR5 albo Shimano SL-TY15.
Garlock Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 Dwurzędowych manetek indeksowanych, poza tymi dedykowanymi do szosy raczej nie ma, a one same poza serią A70 są drogiePrzy dwóch blatach indeksacje można sobie wg. mnie darować, albo masz wrzucony duży albo mały (to słychać i czuć ). jak maja być montowane na kierownicy to z budżetowych sa jeszcze SL-A050 http://www.alerower.pl/manetka-przerzutki-tylnej-shimano-sl-a050-7-rzedowa-22.html http://www.alerower.pl/manetka-przerzutki-przedniej-shimano-sl-a050-2-rzedowa-21.html Trochę ciężko chodzą, ale da się jeździć.
borsooq Napisano 6 Września 2017 Napisano 6 Września 2017 Właśnie tych manetek nie mogłem znaleźć nigdzie w sklepie, bo nie pamiętałem, jaki to model. IMHO chyba najlepsze, na te potrzeby, jeśli wymieniać wolnobieg na 7s.
jez04 Napisano 6 Września 2017 Autor Napisano 6 Września 2017 Witam Faktycznie wyglądem najbardziej bliskie posiadanym przeze mnie hamulcom są te właśnie Side Pull Brake Service | Park Tool. Dzięki za wszystkie sugestie odnośnie klamek i przerzutek. Będę szukał sugerowanych przez Was elementów. Teraz rower jest w serwisie, w którym mierzą się z tym, jak wstawić nowoczesny suport do mojego "gracika"- rama nie gwintowana. Panowie z serwisu mmbike w Piekarach Śląskich są bardzo oddani i mają koncepcje z osadzeniem odpowiedniej średnicy łożysk, aby móc wstawić w ów rower, korbę z prawdziwego zdarzenia.
borsooq Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Suport wciskany pod tą mufę w formie pakietu, po delikatnej modyfikacji (aby było idealnie, ale wg zapewnień niektórych ludzi bez modyfikacji też działa) znajdziesz od SunRace albo Thun. Są to suporty do rowerów holenderskich. Sam taki suport kosztuje ~50pln. http://www.sunrace.com/en/products/detail/bbs08 W innym wypadku może być suport skręcany z osią na kwadrat w cenie około 15pln. Ja składałem dwie sztuki na tym drugim rozwiązaniu. Obydwie kręciły się dobrze, ale opory toczenia są i tak większe niż na pakiecie, poza tym do skręcenia tez trzeba mieć wyczucie i cierpliwość. Korbę wtedy zakłdasz jaką chcesz. Ty chcesz coś więcej inwestować w ten rower? Od razu powiem, ze nie jest to warte zachodu.
Garlock Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Korbę wtedy zakłdasz jaką chcesz.Gwoli ścisłości, to na konkretny suport możemy założyć korbę, która będzie do niego pasowała-chodzi o długość. Dlatego zwykle najpierw wybieramy korbę, a potem dobieramy suport do niej. Panowie z serwisu mmbike w Piekarach Śląskich są bardzo oddani i mają koncepcje z osadzeniem odpowiedniej średnicy łożysk, aby móc wstawić w ów rower, korbę z prawdziwego zdarzeniaNaprawdę warto inwestować w tę ramę? Romety o ile pamiętam, miały otwór w mufie fi40mm. Nie nagwintujesz tego pod angielski (ok 35mm) ani włoski (36mm). Trzeba by było włożyć tuleję i gwintować. Trochę mało "mięsa" zostaje - ok 2mm na stronę. No chyba że wejdziemy w press-fit np BB30. Wtedy wewnętrzną średnicę mufy trzeba by było trochę powiększyć. Ale czy warto montować do tego roweru korbę wartą więcej niż cały rower? Tak jak pisał @borsooq ja bym zostawił oryginalny suport (dał oś na kwadrat) ew sprawdził, czy te wciskane kompaktowe suporty od holendrów będą pasować do wybranej korby (na kwadrat). Do Waganta spokojnie można dać korbę i suport z Wałcza, ta rama na nic lepszego nie zasługuje.
jez04 Napisano 7 Września 2017 Autor Napisano 7 Września 2017 Nie chcę wkładać w ten rower bóg wie jakich pieniędzy, bo wiem, że rama jest jaka jest. Panowie będą montowali pressfita i zobaczymy jak to pójdzie. Dostałem używane klamki do hamulców dosłownie za parę złotych, zmienię tylko mostek i kierownicę i sprawdzę co z tego wyjdzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.