Skocz do zawartości

[5000-6000zł] Rower MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich szanownych użytkowników

Zgodnie z tematem potrzebuje pomocy w doborze roweru gotowca lub poszczególnych elementów do złożenia, kwota 5000zł- 6000zł, rower MTB, głównie podjazdy w lesie lub asfaltem i zjazd lasem -tutaj wiadomo kamienie, korzenie, taki klimat uwielbiamy :), rzadko zwykłym "betonem". W ostatnim czasie single tracki, które sprawiają mi dużo radości więc prawdopodobnie przy moim wzroście 180cm i wadze około 75kg chciałbym celować w koła 27,5, zależy mi na "zwinnym" i dość dynamicznym rowerze, koła 29' mnie przerażają i szczerze przyznam, że nie wyglądają dla mnie zbyt subtelnie i nie podobają mi się rowery w takich rozmiarach.

Tak jak wspomniałem chciałbym się w takiej kwocie zmieścić, mam kogoś, kto mógłby dla mnie taki rower złożyć, chciałbym jednak spróbować sam dorwać części poza sezonem i złożyć coś naprawdę ciekawego. Oczywiście nie zamykam się na "gotowce" nie mam nic przeciwko takiemu rozwiązaniu. Dość istotna jest też waga, wiadomo marzy się dobry i lekki osprzęt tak by całość domknęła się w lżejszy niż mam obecnie rower (około 14kg).

Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie oraz pomoc.

Napisano

Jeśli wciąga Cię jazda po singlach to szukaj jakiegoś sciezkowca. Wypasionego HT lub bieda fulla.

Ja za ok 5k zlozylem ht na ramie Dust 3.0

Nie mam pojecia ile waży, ale w Swieradowie i Rychlebach sprawdzil się świetnie

Napisano

Dzięki za odpowiedzi,z fullem nie miałem nigdy nic wspólnego i raczej bym celował w lepszego ht. Dust 3.0 za około 5500zł da się znaleźć. Liczę, że przez całą zimę udało by się coś ciekawego zebrać do kupy i na nowy sezon coś złożyć. Może w międzyczasie uda mi się coś z obecnego roweru odpsrzedać :)

• Mod Team
Napisano

No właśnie - po pierwsze : co to za single ( górskie, czy nizinne ) :icon_question:

Po drugie : mam identyczne warunki ( wzrost, masa ), również posiadam doświadczenia z rowerem 14 kg i też były obawy co do zwrotności 29 " i o ile ma to uzasadnienie w przypadku bardzo krętych i technicznych sekcji, o tyle w pozostałych warunkach to 29 " będzie miało przewagę jak sądzę, bo posiadam obecnie 27,5 " :icon_cool:

Następnym razem planuję ( może za dużo powiedziane, ale na pewno myślę o ) 29 ", jednak o bardziej agresywnej geometrii pokroju Speca Epica HT 2017 w wersji alu ( co ciekawe pod względem geometrii przypomina mi właśnie posiadany 27,5 " ).

W związku z tym zastanów się dobrze i nie skreślaj na starcie wszystkich rowerów na dużym kole ( zwłaszcza jeżeli masz jakieś problemy z kręgosłupem - wydaje mi się, że na 29 " kręgosłup jednak miałby nieco lżej.

Jeżeli jednak będziesz śmigał głównie po technicznych sekcjach w górach, to możesz brać pod uwagę ścieżkowce o których wspomniał @ ralfbutton.

Napisano

Chodzi o górskie tereny, większe przewyższenia i wjazd/wczołganie się i zjazd terenem znanym bardziej lub mniej. Lubię jak się trochę dzieje na trasie, lubię błoto, zakręty, nie jestem jednak profesjonalistą, więc nie chce też tutaj wyskakiwać z budżetem 15tys lub wyższym bo wiem, że nie będę w stanie nawet w połowie wykorzystać/skorzystać z tego co rower "pro" oferuje.

Mój obecny rower jest w chwili obecnej moim głównym narzędziem rehabilitacji po operacjach, spokojnie do siebie dochodzę jednak w przyszłym sezonie, jeśli wszystko dobrze się ułoży to chciałbym wrócić do sportów "górskich" (rower,bieganie po nich) i też chciałbym to robić na przyzwoitym sprzęcie bez obaw czy coś się nie zepsuje. Aktualny rower jest w serwisie i wiem, że doposażenie go i doprowadzenie do zadowalającego stanu jest dość kosztowne zważywszy na jego wartość więc wolę pomyśleć o czymś nowym.

Napisano

Bez rocznika i wyposażenia co tu oceniać  :) Cena sugeruje rower kilkuletni, może w osprzęcie też było coś pozmieniane przez właściciela.

Rower ścieżkowy może by dostarczył dużo radości z jazdy, jednak gdy słowo "lekki" wchodzi w grę...lepiej iść w XC. Niektórzy producenci przestali patrzeć na wagę tak mocno jak dawniej.

Na ścieżkowcu trudniej pociągnąć po płaskim, siedzisz rozwinięty jak żagiel. Oczywiście w terenie wszystko jest oddawane.

Napisano

Chodzi o górskie tereny, większe przewyższenia i wjazd/wczołganie się i zjazd terenem znanym bardziej lub mniej. Lubię jak się trochę dzieje na trasie, lubię błoto, zakręty, nie jestem jednak profesjonalistą, więc nie chce też tutaj wyskakiwać z budżetem 15tys lub wyższym bo wiem, że nie będę w stanie nawet w połowie wykorzystać/skorzystać z tego co rower "pro" oferuje.

Jakby żle rozumujesz. Tu nie chodzi czy coś jest "pro czy nie tylko o wytrzymałość sprzętu. Za to się płaci. Możesz sobie kupić coś za połowę tej kwoty tylko jaki to ma sens?? Dust może być ale ten na RS Yari. 

Napisano

Bez rocznika i wyposażenia co tu oceniać :) Cena sugeruje rower kilkuletni, może w osprzęcie też było coś pozmieniane przez właściciela.

Rower ścieżkowy może by dostarczył dużo radości z jazdy, jednak gdy słowo "lekki" wchodzi w grę...lepiej iść w XC. Niektórzy producenci przestali patrzeć na wagę tak mocno jak dawniej.

Na ścieżkowcu trudniej pociągnąć po płaskim, siedzisz rozwinięty jak żagiel. Oczywiście w terenie wszystko jest oddawane.

Oczywiście nie dodałem ze chodzi o sama ramę z roku 2016 prawdopodobnie.

Jakby żle rozumujesz. Tu nie chodzi czy coś jest "pro czy nie tylko o wytrzymałość sprzętu. Za to się płaci. Możesz sobie kupić coś za połowę tej kwoty tylko jaki to ma sens?? Dust może być ale ten na RS Yari.

Właśnie o ta wytrzymałość sprzętu mi chodzi, myśle, ze w tej kwocie można liczyć już na coś przyzwoitego. W kwestii pro chodziło mi bardziej o osprzęt typu deore xt, a deore Xtr, wydaje mi się, ze ja bym po prostu nie był w stanie odczuć różnicy w ich działaniu, tak zapewne jak przy niektórych amortyzatorach

Napisano

Witam wszystkich szanownych użytkowników

Zgodnie z tematem potrzebuje pomocy w doborze roweru gotowca lub poszczególnych elementów do złożenia, kwota 5000zł- 6000zł, rower MTB, głównie podjazdy w lesie lub asfaltem i zjazd lasem -tutaj wiadomo kamienie, korzenie, taki klimat uwielbiamy :), rzadko zwykłym "betonem". W ostatnim czasie single tracki, które sprawiają mi dużo radości więc prawdopodobnie przy moim wzroście 180cm i wadze około 75kg chciałbym celować w koła 27,5, zależy mi na "zwinnym" i dość dynamicznym rowerze, koła 29' mnie przerażają i szczerze przyznam, że nie wyglądają dla mnie zbyt subtelnie i nie podobają mi się rowery w takich rozmiarach.

Tak jak wspomniałem chciałbym się w takiej kwocie zmieścić, mam kogoś, kto mógłby dla mnie taki rower złożyć, chciałbym jednak spróbować sam dorwać części poza sezonem i złożyć coś naprawdę ciekawego. Oczywiście nie zamykam się na "gotowce" nie mam nic przeciwko takiemu rozwiązaniu. Dość istotna jest też waga, wiadomo marzy się dobry i lekki osprzęt tak by całość domknęła się w lżejszy niż mam obecnie rower (około 14kg).

Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie oraz pomoc.

nie chodzi o osprzęt chodzi o rame piasty koła w lesie są kamienie dziurska  a tam nie siła w klasie osprzętu tylko w nogach a przy zjazdach liczy sie rama i koła i drzede wszystkim dobra opona powodzenia

Napisano

XTR'a nie wsadza się do rowerów o jakich mowa a poniżej SLX/XT czy GX/NX Srama to się nie schodzi w tej klasy rowerów w takim budżecie. Zresztą sam osprzęt to drugorzędna sprawa. Temat główny to nowoczesna rama, amor porządne koła czy myk myk. To decyduje jak zachowa się rower w terenie. 

Co do tego KTM'a to jest to zwykły sztywniak. Na co Ci w obecnych czasach taki wynalazek?? Jak już chcesz składać to masz ramy Dartmoora. 

Napisano

Rozumiem o co wam chodzi z tym co jest najważniejsze w rowerze i co powinno być najtrwalsze, a co ma drugorzędne znaczenie. Może się mylę, ale bardziej mi chodziło, że rama w określonej kwocie różnych producentów zapewne będzie miała podobną wytrzymałość, wraz ze wzrostem ceny i rowerów dla profesjonalistów zmienia się bardziej jej geometria itd i będzie to bardziej odczuwalne dla niego niż dla mnie. Z resztą chyba się rozumiemy, więc nie jest to najistotniejsze.  Bardzo tylko proszę o podanie w miarę konkretnych producentów oraz modeli tak by wyszła sensowna całość :)

A może coś takiego? :)

http://allegro.pl/kross-level-r11-m-czarno-grafitowy-mat-2015-i6834522648.html - czy ktoś może się wypowiedzieć jak to wygląda ewentualnie co by można rozwarzyć do zmiany w takim zestawie?

Napisano

Ja zakupiłem właśnie w tym przedziale Scott Scale 750. Targam go po maratonach i jest bardzo w porządku , geometria ramy genialna.

Napisano

Ten Kross to odpowiednik Scale jeśli chodzi o zastosowanie (nie ma znaczenia materiał ramy), więc to co pisze @ralfbutton tyczy się obydwu ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...