Skocz do zawartości

[Korba] Shimano Deore FC-615 - niepokojące dźwięki

MrTofu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie

Posiadam napęd Hollowtech Deore FC-615. Korba jest nowa. Ok 100km przejechane. Z okolic lewego ramienia korby (chyba. źródło dźwięku bywa mylne) dobywa się dość ciche trzeszczenie (wydaje mi się że tylko pod obciążeniem i występuje tylko w jednym położeniu ramienia korby co pełen obrót). Słyszałem że jest to objaw niewłaściwego dokręcenia lewego ramienia (chodzi o dwie śruby po oby stronach ramienia), które trzeba dokręcać naprzemiennie co 1/4 lub 1/2 obrotu. Wydaje mi się że właśnie tak je dokręcałem lecz problem i tak występuje. Raczej nie jest to dźwięk pedałów bo też są świeżo zakupione (shimano saint PD-MX80). Śruba plastikowa oraz zawleczka na swoim miejscu bez luzów. Suport również nowy. Ktoś ma jakiś sposób na poprawne dokręcenie lewego ramienia? Wykręcić śruby do końca i tak zacząć ich wkręcanie? A może stawiacie na inne źródło problemu?

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Napisano

Trzaskologia to temat rzeka. Skoro wszystko jest nowe to może lekko niedokręcone lub za bardzo dokręcone. Ja takie korby dokręcałem w taki sposób, że najpierw wkręcałem tę dużą śrubę wciskającą korbę na oś (lekko przesadzając z siłą) a dopiero potem dokręcałem te zaciskające. Chodzi o to by ramie dobrze siedziało zanim je zacisnę. Sprawdź też czy nie dostał się tam jakiś piasek, który się teraz pod naciskiem mieli.

Druga możliwość to pedały. Wykręć, wyczyść jeszcze raz ramie i pedał w miejscu gdzie się stykają. Odrobina smaru miedziowego na gwint i skręć.

Trzecia możliwość to siodełko. Wiem, trudno uwierzyć ale takie dźwięki niosą się po ramie, a to że są zsynchronizowane z pedałami wynika z przenoszenia siły z jednej nogi na drugą, co zmienia nacisk na siodełko. Tę ewentualność można wyeliminować, testowo pedałując na stojąco.

A czwarta to taka, że albo ci krawędź buta trze o ramie albo po prostu podeszwa trzeszczy na pinach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...