MrTofu Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 Witam serdecznie Posiadam napęd Hollowtech Deore FC-615. Korba jest nowa. Ok 100km przejechane. Z okolic lewego ramienia korby (chyba. źródło dźwięku bywa mylne) dobywa się dość ciche trzeszczenie (wydaje mi się że tylko pod obciążeniem i występuje tylko w jednym położeniu ramienia korby co pełen obrót). Słyszałem że jest to objaw niewłaściwego dokręcenia lewego ramienia (chodzi o dwie śruby po oby stronach ramienia), które trzeba dokręcać naprzemiennie co 1/4 lub 1/2 obrotu. Wydaje mi się że właśnie tak je dokręcałem lecz problem i tak występuje. Raczej nie jest to dźwięk pedałów bo też są świeżo zakupione (shimano saint PD-MX80). Śruba plastikowa oraz zawleczka na swoim miejscu bez luzów. Suport również nowy. Ktoś ma jakiś sposób na poprawne dokręcenie lewego ramienia? Wykręcić śruby do końca i tak zacząć ich wkręcanie? A może stawiacie na inne źródło problemu? Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam
huskarl Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 Trzaskologia to temat rzeka. Skoro wszystko jest nowe to może lekko niedokręcone lub za bardzo dokręcone. Ja takie korby dokręcałem w taki sposób, że najpierw wkręcałem tę dużą śrubę wciskającą korbę na oś (lekko przesadzając z siłą) a dopiero potem dokręcałem te zaciskające. Chodzi o to by ramie dobrze siedziało zanim je zacisnę. Sprawdź też czy nie dostał się tam jakiś piasek, który się teraz pod naciskiem mieli. Druga możliwość to pedały. Wykręć, wyczyść jeszcze raz ramie i pedał w miejscu gdzie się stykają. Odrobina smaru miedziowego na gwint i skręć. Trzecia możliwość to siodełko. Wiem, trudno uwierzyć ale takie dźwięki niosą się po ramie, a to że są zsynchronizowane z pedałami wynika z przenoszenia siły z jednej nogi na drugą, co zmienia nacisk na siodełko. Tę ewentualność można wyeliminować, testowo pedałując na stojąco. A czwarta to taka, że albo ci krawędź buta trze o ramie albo po prostu podeszwa trzeszczy na pinach.
Celir Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 mi też ta korba trzeszczy ale tylko co siedząco co jest winą rozwalonego siodła polecam sprawdzić
Witboj Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 Zdejmij hak przerzutki, wymyj i porządnie nasmaruj od strony ramy. Dokręć. W 50% pomaga na opisane objawy.
Mod Team michuuu Napisano 28 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 28 Sierpnia 2017 Jak w jednym położeniu to bym stawiał na pedał, niedokręcony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.