bezecisko Napisano 22 Sierpnia 2017 Napisano 22 Sierpnia 2017 Witam, na dniach chce kupić rower. Użytkowanie to głównie leśne dukty, czasem asfalt w celu dostania się do miejsca docelowego oraz oczywiście góry, ale na raczej amatorskim poziomie, ściganie gdzie trzeba szarpać każdą sekundę to nie dla mnie Stąd prosiłbym o zweryfikowanie poniższych typów - ogólnie jestem skazany na to co podałem ponieważ znajdują się te rowery w mojej okolicy w sklepach stacjonarnych. https://www.cube.pl/rowery_2017/hardtail/ltd/cube-ltd-sl-2x-bluengreen-2017/ - osprzęt całkiem ciekawy, jedynie brak manetki do blokady amortyzatora troche mnie razi no i ta słynna geometria http://www.rowmix.com.pl/xc-racemarathon-29/6668-bignine-xt-edition-2017.html - cełowałem na początku w Meride Big Nine 900 2016/2017 lecz to nie mój przedział cenowy http://www.rowmix.com.pl/rockhopper/6376-2017-rockhopper-pro-29.html#/spec-silver_black_red/rowery-l - tu Spec, mega mnie jara ich podejście do geometrii, która stosuja w rowerach http://www.rowmix.com.pl/crave/5606-crave-comp-29.html - zarzucam linkiem, ale mojego rozmiaru - L'ki chyba już nie ma więc raczej odpada. http://www.alpebike.pl/rower-scott-aspect-900-16-p-14195.html - Scott 900, Wzrost 178, waga 79 kg
Mod Team KrissDeValnor Napisano 22 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 22 Sierpnia 2017 Ło Panie Ten Cube to się nadaje po bułki A poważnie, to w tym budżecie zapomnij o rowerze bez sztywnej osi chociaż z przodu ( lub lepiej obu sztywnych ). Niby latami ludzie dawali radę na zwykłych osiach, ale skoro standardy się zmieniły, to nie ma co wracać do tego co było - co było, a nie jest, nie pisze się w rejestr Parafrazując inne przysłowie : jedno XT wiosny nie czyni Merida i Spec też są na zwykłych osiach i do tego mają amorki o 30 mm średnicy goleni, więc bardziej wskazane dla lekkich osób - niby ciężki nie jesteś, ale i nienajlżejszy, więc wskazane 32 mm. Scott to już porażka, bo prosta główka ramy będzie ograniczeniem przy wymianie amorka - taperowana główka daje większe możliwości ( szerszy wybór ). Szukaj jakichś wyprzedaży i próbuj upolować coś pokroju Speca Epica HT, Treka Superfly 6 lub z naszego podwórka Krossa B8 i ewentualnie jak nie boisz się karbonu, to Rometa Monsuna : http://allegro.pl/rower-gorski-romet-monsun-29-1-0-wyprzedaz-i6724422498.html - za różnicę w cenie można go lekko ulepszyć. Celuj raczej w rozmiar M niż w L - wierz mi, że np. M w Specu jest wystarczająco duża jak na Twoje warunki ( zakładając, że nie masz kończyn długich jak u kosmity ). Rozmiar L to tylko do jazdy po bułki
erzurum Napisano 22 Sierpnia 2017 Napisano 22 Sierpnia 2017 a co z tym cubem nie tak? To, że jego geometria jest bardziej "kwadratowa" nie znaczy, że nie można się na nim ścigać a dla kolegi jak najbardziej się nada. Nie każdy chce leżeć na kierownicy jak np w superfly. Bardzo fajny rower, najlepiej wypada z tej piątki
barbapapa11 Napisano 22 Sierpnia 2017 Napisano 22 Sierpnia 2017 Przy takim poziomie cenowym i oczekiwaniach najlepiej jest szukać rabatu, a nie konkretnego roweru. Każdy z zaprezentowanych rowerów zapewne spełni twoje oczekiwania, większość ma jakiś mankament, który i tak w trakcie użytkowania zejdzie na dalszy plan. Dlatego wg. mnie najlepiej jest poszkać jakieś okazji, przjrzyj internetowe aukcje, warto także zainteresować się ofertą zagranicznych dużych sklepów, często można akurat znaleźć coś ciekawego. Przy takiej kwocie możesz już spokojnie myśleć o karbonowej ramie, na pewno kosztem osprzętu, ale na pewno będzie to już niezła baza do ewentualnej rozbudowy. Może warto pomyśleć nad tym, czy nie warto byłoby samemu czegoś złożyć, jeżeli nie masz presji czasu można polować na okazje i wyjdzie podobnie cenowo, a niewątpliwym plusem będzie indywidualny dobór komponentów.
macko12 Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 https://www.rosebikes.pl/bike/rose-count-solo-2-2017-bike-now/aid:884001 Jeżeli się nie boisz zakupu z zagranicy to możesz rozważyć ten.
venom6652 Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 Z tych rowerow ja bym wybrał cuba bo: a ma najlepszy osprzet z tych rowerow ktore wymieniłes(jako jedyny ma hamulce xt) b małe znaczenie ale jako jedyny ma jakis wyglad c altusy piasty w specu to zart Uwielbiam czytac te komentarze w ktorych pisza ze ta geo do niczego sie nie nadaje,jezdziłem tym rowerem po lasach gorach ,są zwrotne ,wygodne i pancerne(przez to dosc ciezkawe ramy) zgadza sie sa dosc krotkie ,jest to rekreacyny goral.
lederfox34 Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 Użytkowanie to głównie leśne dukty, czasem asfalt w celu dostania się do miejsca docelowego oraz oczywiście góry, ale na raczej amatorskim poziomie, ściganie gdzie trzeba szarpać każdą sekundę to nie dla mnie no to jaśniej określone parametry wyboru... i odpowiedz Uwielbiam czytac te komentarze w ktorych pisza ze ta geo do niczego sie nie nadaje,jezdziłem tym rowerem po lasach gorach ,są zwrotne ,wygodne i pancerne(przez to dosc ciezkawe ramy) zgadza sie sa dosc krotkie ,jest to rekreacyny goral. chyba najlepsze podsumowanie plus osprzęt oczywiście. manetka to szczegół boleśniej odczuwany na dość zaawansowanym poziomie ścigania własnie.
wkg Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 Cube w tej cenie się po prostu nie nadaje. Daylight robbery w zamian za nalepkę. Przy 29 calach i tej cenie brak sztywnych osi to porażka. Amortyzator 30mm to może i w rowerach za 3 000 można zaakceptować. Chociaż nie ... http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-GATE-30-2017/3219?unibike tu i taper i sztywne osie i 32mm amor. Przy Twoim wzroście i wadze jeżeli jestes wysportowany (tzn z wyprostowanymi nogami bez problemu dotkniesz palcami lub nawet dłońmi ziemi): https://www.bike24.com/p2189392.html Rozmiar 18,5 cala idealny.
bezecisko Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Napisano 23 Sierpnia 2017 A jak wypadają na tle tego Cuba te dwa Kellys'e? http://www.bikers.net.pl/?p=productsMore&iProduct=1812&sName=Kellys-Thorx-90 http://www.bikers.net.pl/?p=productsMore&iProduct=1809&sName=Kellys-Gate-90
Mod Team KrissDeValnor Napisano 23 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 23 Sierpnia 2017 Jak widać niektórym osprzęt XT zamydlił oczy Już widzę oczami wyobraźni, a raczej słyszę jak pięknie dzwonią te tarcze..., ale jak wymienisz na niedzwoniące na zakrętach XT - ki ( jak mawia pewien gość na yt ), to będzie gites majonez, czy inna miód malina Normalnie żyć nie umierać, ale chyba jednak bardziej rzyć...
wkg Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 IMHO świetnie, szczególnie Gate 90. Dobre koła DT Swiss, fajny, tani w eksploatacji amortyzator. Ten pierwszy to 27,5 cala więc nigdy go nie brałem pod uwagę. Tyle, że w tej cenie to serio szedłbym w Treka SF7. Ludzie ścigający się w górach narzekają na koła - no ale Ty się nie ścigasz. Do tego dożywotnia gwarancja na ramę i przeszło kilogram lżejszy ! W moim prywatnym rankingu price/performance oba (Gate i Trek) stoją bardzo wysoko z tym, że ten Gate 90 to do stargowania grubo poniżej 5 000. Mamy jesień, teraz kupuje się narty ; ) Wracając do Cube - geometria niektórym odpowiada ... gdybym szukał roweru crossowego do którego mogą wejść duże opony, bagażnik itd to bym nad nim myślał. Objechałem ten model testowo ale dla mnie (176 cm) zupełnie nie pasuje rozmiarówka. 19 cali jak dziecinny rowerek a 21 cali - za wysoki przekrok.
bezecisko Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Napisano 23 Sierpnia 2017 Tego Gate90 niestety nie mają, musieliby sprowadzać i to dość potrwa, na stanie jest Gate 50 -> http://www.bikers.net.pl/?p=productsMore&iProduct=1810&sName=Kellys-Gate-50 Myślę, że można by jeszcze coś potargować i wtedy cenowo wypada to całkiem ciekawie, kwestia czy to już nie jest przepaść na minus dla tego Gate50 vs Cube LTD Sl, Gate90
Mod Team KrissDeValnor Napisano 23 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 23 Sierpnia 2017 Jeżeli zadowala Cię masa ponad 13 kg, to bierz, tylko potem nie zakładaj tematów " jak odchudzić mojego Kellys'a "
wkg Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 Gate 50 a nawet 30 vs Cube to oczywiście przepaść ... no, może nie przepaść ale jedna klasa różnicy ... Na korzyść Gate oczywiście. Gate 50 od 90 różni się głównie kołami - piasty Novateca nie są złe. No i tylko 4 000. Twój rozmiar to 19 - sądzę. Uparcie drążę Trek SF a to bo gdyż sam mam Gate 50, jestem bardzo zadowolony ale cały czas zerkam na Treka ; ) Jeżeli zadowala Cię masa ponad 13 kg, to bierz, tylko potem nie zakładaj tematów " jak odchudzić mojego Kellys'a " Edit: A niech zakłada, wtedy się dowie jak w miarę tanio zejść o kilogram : DD Ten Cube cięższy ... Kelys podaje 13.1 dla 19 cali a Cube 12,5 kg dla 16 cali ; )) Ale fakt SF7 to to nie jest.
bezecisko Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Napisano 23 Sierpnia 2017 Osprzętowo ten Cube wydaje się wyraźnie lepszy od tego Gate50 więc w czym tkwi szkopuł? Niemniej jednak jest to prawie półtora tysiąca różnicy na korzyść Gate 50 więc chyba wybór już podjąłem, Superfly 7 nie jestem w stanie znaleźć w żadnym sklepie stacjonarnym na terenie Śląska a tylko taka opcja wchodzi w gre. Tak jak mówię będę się bawił na poziomie amatorskim stąd myśle, że taki Gate50 w zupełności powinien wystarczyć. Z tego co czytałem Keylls ma spore ramy więc przy wzroście 178 M'ka powinna być chyba OK, ale i tak dzisiaj jeszcze przymierze się w sklepie
wkg Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 Tzn wybór jest między S a M, L-ka to dla nas (176, 178) monstrum. Nie wiem gdzie ten osprzęt lepszy w Cube ... na pewno droższy w przeglądach amortyzator. Piasty na kulkach mają swoich zwolenników ale wolę maszyny w Kellys. Osprzęt to taki trochę sprzętowy onanizm, szkopuł tkwi w rozwiązaniach - brak sztywnych osi. Przy 29 calach i twojej wadze różnica będzie wyczuwalna. Na poziomie amatorskim (waga, koła) to i Gate30 wciąż będzie lepszy od tego Cubea
DzikiChomik Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 brak manetki do blokady amortyzatora troche mnie Bez przesady - amortyzator po to jest, by działał. Jeśli jednak masz zamiar śmigać długi kawałek po asfalcie tak równym, jakiego się w tym kraju nie wylewa, to wystarczy przekręcić dynksa na koronie i tyle. Zresztą z opisu wynika, że amortyzator nie posiada całkowitej blokady.
bezecisko Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Napisano 23 Sierpnia 2017 No na odpowiedzialność użytkownika wkg biore Gate 50, co prawda zawsze w głowie gdzies pozostanie, że mogłem mieć piękny full osprzęt XT, manetki, hample itd w Cube, ale 1300-1400 zł piechotą nie chodzi.
wkg Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 O nie, ja się do odpowiedzialności nie poczuwam : ) mam nadzieję, że objeździłeś ten rower. Ewentualnie za Treka. Wiesz, z Trekiem to trochę jak z IBM - za kupowanie maszyn IBM nie wylatuje się z roboty : ))) Na innych z wątku nie jeździłem to się nie wypowiadam. Na pocieszenie powiem, że te nowe hamulce XT to podobno ciekną olejem a jakbyś się na niego zdecydował, to zawsze w tyle głowy miałbyś, że mógłbyś mieć sztywny rower w którym hamulce nie dzwonią i nie ocierają a koła się nie gną ; )
venom6652 Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 Hmm gnące sie koła i ocierajace hamulce,mam cuba z 2014 na osi 9mm i na gownianych hamulcach m395 ,i tak samo kiepskich kolach alexrimsach przez trzy lata katowania po lasach ,gorach nic sie nie skrzywiło ,nie zgieło i nie znam dzwieku dzwoniacych hamulcow ,ale widocznie mam szczescie,znajomy kupił w tym samym czasie treka ,do dzis mu wszystko strzela ,no oprocz ramy i te głuoty o cieknacych xt m8000,prawda taka ze ciekna wszystkie ,trzeba miec pecha,moje 395 tez miały pracowac sezon ,odpukac działaja jak nowe juz trzeci rok,.Sztywna os dobra rzecz ,ale z waga 70-80 to nie ma az takiego wielkiego znaczenia .
DzikiChomik Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 prawda taka ze ciekna wszystkie Najwyraźniej mimo regularnych badań u okulisty mam problem ze wzrokiem, gdyż me ukochane M785 nigdy nie uroniły kropelki oleju mineralnego i to mimo, że odpowietrzam je w taki sposób, że umyślnie zwiększam ciśnienie oleju w układzie...
venom6652 Napisano 23 Sierpnia 2017 Napisano 23 Sierpnia 2017 Na pewno ci ciekną sprawdz jeszcze raz haha .Powaznie to chodziło mi ze ma sie pecha i hamulce bedą ciekły a inne nie bedą,jak ze wszystkim dzis.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 24 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 24 Sierpnia 2017 Czyli parafrazując Maklaka, który w filmie " Zaklęte rewiry " powiedział : " Jeden ma, drugi miał, a trzeci będzie miał ", można by powiedzieć, że jednemu ciekną, drugiemu ciekły, a trzeciemu będą ciekły, no chyba, że się przesiądzie na Magury.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.