cykuta Napisano 13 Sierpnia 2017 Napisano 13 Sierpnia 2017 Witam, od niedawna zabieram swoją roczną córkę na przejażdżki rowerowe. Problem pojawia się w momencie jak mała zasypia, wtedy jej głowa lata bezwiednie na wszystkie strony. Czy możecie polecić mi jakiś rodzaj ,,poduszki" lub zapięcia który mógłby temu zaradzić? Korzystam z fotelika rowerowego bobike maxi jak na załączonej fotografii. Pozdrawiam i dzięki za pomoc Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
Piter233 Napisano 13 Sierpnia 2017 Napisano 13 Sierpnia 2017 Nie wiem czy pomoże ale możesz spróbować takich pompowanych poduszek podróżnych, ale nie wiem czy mała będzie ją tolerować.
Looser Napisano 13 Sierpnia 2017 Napisano 13 Sierpnia 2017 troche brutalne rozwiazanie + nie wiem czy znajdziesz w dzieciecym rozmiarzemiekki kolnierz schantza
teraw Napisano 13 Sierpnia 2017 Napisano 13 Sierpnia 2017 A ja dam brutalną odpowiedź - roczne dziecko jest za małe na spanie w foteliku rowerowym. A ubierania dziecka w kołnierz ortopedyczny bo ja muszę powozić je rowerem nie skomentuję.
remover Napisano 13 Sierpnia 2017 Napisano 13 Sierpnia 2017 Mozna zamienić fotelik na odchylany. Cos jak Hamax sleepy. Ale 12 miesięcy to chyba za wcześnie na kazdy fotelik.
Marcin86Poznan Napisano 13 Sierpnia 2017 Napisano 13 Sierpnia 2017 To jak fotelik samochodowy i minimum do 3 roku życia bym nie woził dziecka na rowerze. Najlepiej zapytaj lekarza jak on widzi taką jazdę. Może zainwestuj w przyczepkę rowerową.
Blue Napisano 13 Sierpnia 2017 Napisano 13 Sierpnia 2017 Sleepy coś tam pomoże o ile jeździ po patelni. W górach wiele nie da.
Artur_K Napisano 13 Sierpnia 2017 Napisano 13 Sierpnia 2017 Zgadzam się z przedmówcami, roczne dziecko jest jeszcze za małe na fotelik rowerowy. Myślę, że 2,5-3 latka jest akurat, piszę z własnego doświadczenia. Polecam Hamax Siesta.
Looser Napisano 13 Sierpnia 2017 Napisano 13 Sierpnia 2017 A ja dam brutalną odpowiedź - roczne dziecko jest za małe na spanie w foteliku rowerowym. A ubierania dziecka w kołnierz ortopedyczny bo ja muszę powozić je rowerem nie skomentuję. tylko nie mow mi ze wziales moja wypowiedz na powaznie ... doswiadczenia z dziecmi nie mam prawie zadnego, ale az tak "genialny" to chyba nie jestem
Red91 Napisano 14 Sierpnia 2017 Napisano 14 Sierpnia 2017 Producenci fotelików zapewniają, ze dzieci mogą jeździć od 9 miesiąca zycia, ale fizjoterapeuci pozwalają na przejażdżki od 1 roku zycia malucha. Nie prawda jest, że trzeba przeczekać AŻ do 2 roku. Dziecko moze jeździć w foteliku kiedy pewnie i stabilnie samo siedzi(mało rozwinięte mechanizmy ruchowe i amortyzacyjne). Kiedy zasypia twoj maluch, zrób przerwę w podrozy i ułóż go w pozycji leżącej. Sa tez poduszki do spania w czasie jazdy Sleepfix jesli nie mozesz przerwać każdy z jakiegoś względu. Pozdrawiam
R10 Napisano 3 Maja 2019 Napisano 3 Maja 2019 W dniu 14.08.2017 o 12:08, Red91 napisał: Producenci fotelików zapewniają, ze dzieci mogą jeździć od 9 miesiąca zycia, ale fizjoterapeuci pozwalają na przejażdżki od 1 roku zycia malucha. Nie prawda jest, że trzeba przeczekać AŻ do 2 roku. Dziecko moze jeździć w foteliku kiedy pewnie i stabilnie samo siedzi(mało rozwinięte mechanizmy ruchowe i amortyzacyjne). Kiedy zasypia twoj maluch, zrób przerwę w podrozy i ułóż go w pozycji leżącej. Sa tez poduszki do spania w czasie jazdy Sleepfix jesli nie mozesz przerwać każdy z jakiegoś względu. 9 miesięcy, ale chodzi o dziecko siedzące, a nie śpiące. Gdy głowa opada do przodu, to upośledzone może być oddychanie (opuść sobie głowę do przodu i spróbuj oddychać przez nos). Przy tak małym dziecku lepszy mógłby być fotelik przedni, gdzie lepiej widzisz i kontrolujesz dziecko. Z tyłu sadzałem chyba dopiero 2-latka. Jazda usypia dzieci, nie raz wracając do domu czułem na moich plecach latającą na wszystkie strony głowę (starałem się nawet dziecko budzić, jeśli było już bliziutko do domu), no ale 2 lata to nie 9 miesięcy. Mamy pasy 5-punktowe (to było dla mnie jedno z kryteriów wyboru fotelików), więc przynajmniej nie bałem się, że się wyślizgnie i wypadnie. Na foteliku z przodu mogłem odrobinę podtrzymać główkę jedną ręką, do tego można dokupić miękkie podpórki na czoło. Ale przód też ma wady (np. wieje w dziecko bez osłony czołowej i trudno przy męskiej ramie zamontować z uwagi na ograniczające skręt kierownicy podpórki dla nóżek).
mpm Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 Są do kupienia specjalne elastyczne pasy przytrzymujące głowę w foteliku. Odchylany w tył fotelik (np. hamax siesta) też niewiele pomoże. Według mnie odchyla się za mało by zapobiegać przechylaniu się głowy na niewielkich nierównościach. Doświadczenie mówi, że to półśrodki i tak naprawdę nie da się komfortowo i bezpiecznie wozić śpiącego dziecka w foteliku tylnym. Trzeba po prostu tak planować wycieczki aby zmieścić się w "okienku niespania " albo brać ze sobą koc i pozwolić dziecku chwilę się przespać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.