LSkiper Napisano Sobota o 06:56 Napisano Sobota o 06:56 Jak 2x10 ci pasuje to możesz też kupić manetkę M780. Na Allegro są nadal w sprzedaży, sam mam lewą i prawą i polecam Cytuj
matbod Napisano Poniedziałek o 15:37 Napisano Poniedziałek o 15:37 Cześć. Sytuacja wygląda tak: wkład suportu: BB-RS500 BC1.37x24 ROAD mechanizm korbowy: SORA 9S 54-39-30 MR Chciałbym wymienić ten mechanizm, bo już na to pora. Niestety, chyba już nie jest dostępny. Czegoś w takim samym stopniowaniu nie mogę znaleźć, w sklepie mi proponowali SHIMANO Tiagra FC-4703 do 10-cio rzędowego napędu z zastrzeżeniem, że przód będzie gorzej przerzucać. Czy jest coś dostępnego w sklepach, co będzie w miarę możliwości takie samo. Ewentualnie czy bez zmiany klamkomanetek jestem w stanie włożyć korby w zakresie 39-30 i to będzie działać? Cytuj
grzesiowu Napisano wczoraj o 06:16 Napisano wczoraj o 06:16 Co to za korba konketmie - powinien być wybity symbol na wewn powierzchni ramion obok otworów pod pedały. Jesteś pewny że to jest 54t a nie 50? Może są dostępne same wieńce - zmiana wieńców jest prosta. Cytuj
Baki91 Napisano wczoraj o 08:38 Napisano wczoraj o 08:38 W dniu 18.07.2026 o 07:54, sznib napisał: Jeżeli zależy Ci tylko na lepszej manetce kup Sainta pod 10sp i resztę możesz zostawić. Rozumiem pisałeś mi to w innym miejscu 😉 Cytuj
matbod Napisano wczoraj o 09:15 Napisano wczoraj o 09:15 (edytowane) 3 godziny temu, grzesiowu napisał: Co to za korba konketmie - powinien być wybity symbol na wewn powierzchni ramion obok otworów pod pedały. Jesteś pewny że to jest 54t a nie 50? Może są dostępne same wieńce - zmiana wieńców jest prosta. Masz rację, 50t, nie 54. Oznaczenie 175 FC-R3030 Z tego co widzę, największa zębatka jest na stałe zespolona z korbą. Dwie mniejsze można odkręcić, ale dokładnie sprawdzę po południu. Edytowane wczoraj o 09:20 przez matbod Cytuj
grzesiowu Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) co do tej sory https://si.shimano.com/en/ev/FC-R3030-4153 pewnie masz tę wersję z największym blatem wypukłym (tę bez tzw chainguard'a) 50t - Y1VD98020 39t - Y1VD98010 30t - Y1VD30000 Edytowane 6 godzin temu przez grzesiowu Cytuj
matbod Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu To jest ta korba: https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-sora-fc-r3030-pd18518/ Tylko, że w wersji 4-ramiennej. Rozkręciłem ją wczoraj, dwie zębaki osobno, największa z fragmentem obudowy zewnętrznej. Jest na niej plastik, którego nie chciałem na siłę zdejmować. Zębatek samych też nie znalazłem. Pytanie czy jest jeszcze coś takiego albo zbliżonego dostępnego, czy zostaje wymiana napędu... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi