Kain Napisano 5 Sierpnia 2017 Napisano 5 Sierpnia 2017 Witam. Wczoraj zmieniałem kasetę i łańcuch na 9 rzedowy z 8 i mam teraz problem z przerzutką. Nie miałem żadnej gleby, cały napęd ma dopiero około 1k km, a wózek jest przechylony w stronę koła. Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Luzów żadnych nie ma. Pomóżcie jak ją ustawić aby była równolegle do koła, bo już nie mam pomysłów.
Gość Napisano 5 Sierpnia 2017 Napisano 5 Sierpnia 2017 Na ma możliwości że sam łańcuch skrzywił przerzutkę. Być może krzywy jest tylko hak a nie wózek przerzutki.
Kain Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Napisano 5 Sierpnia 2017 https://zapodaj.net/ff53d633ad1b5.jpg.html Łańcuch chyba jest ciut za krótki bo na skrajnym 3/1 blokuje mi się napęd, ale to chyba niemożliwe żeby w taki sposób ciągnęło za sobą wózek..
Gawel76 Napisano 5 Sierpnia 2017 Napisano 5 Sierpnia 2017 Sprawdź hak czy jest dokręcony,czy nie skrzywiony
Kain Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Napisano 5 Sierpnia 2017 https://zapodaj.net/1247bb8ba5ce9.jpg.html Wygląda to tak. Chyba jednak jest krzywy, ale od czego.. I jak to naprawić?
Kowal1986 Napisano 5 Sierpnia 2017 Napisano 5 Sierpnia 2017 Wystarczy, że zmieliłeś jakiś patyk przy ostrym sprincie lub uderzyłeś w ścianę przerzutką przy przestawianiu roweru. Kup nowy hak na zapas, a ten spróbuj naprostować. Albo w serwisie gdzie mają profesjonalne narzędzia do tego, albo sam w domu sposobem DIY za pomocą szpilek m10 i nakrętek (był kiedyś temat na forum)
Kain Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Napisano 5 Sierpnia 2017 Patyk? Ok to roztoczański las zostawił znamie po sobie.. Próbowałem sam, ale jest miękki jak plastelina i wygiął się w drugą stronę. Przy mniejszej kasecie nie było tego wygięcia widać. Muszę nowy kupić. Ile mniej więcej taki interes będzie mnie kosztował?
Gość Napisano 5 Sierpnia 2017 Napisano 5 Sierpnia 2017 Przy mniejszej kasecie nie było tego wygięcia widać. E? Wygięty hak to wygięty hak, niezależnie od wielkości kasety upośledzi działanie. Ile mniej więcej taki interes będzie mnie kosztował? W przypadku standardowego haka, a na 99% właśnie taki masz, to jakieś 20-30 zł. Powinni mieć taki hak w przyzwoitym serwisie rowerowym.
Kain Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Napisano 5 Sierpnia 2017 Wcześniej całą winę na nie perfekcyjne działanie przerzutki zrzucałem na zajechane manetki i to, że przerzutka jest 3x9 a nie 3x8. Dzięki za szybką pomoc Jeszcze w kwestii tego łańcucha. To jest sens dodawania jednego ogniwa żeby się nie blokował na skrajnym przełożeniu? Czy mogę jeździć tak jak jest bez żadnych konsekwencji? Łańcuch to cn-hg93.
krzyszy691 Napisano 11 Sierpnia 2017 Napisano 11 Sierpnia 2017 Jest. Jak się pomylisz, to awaria lub łańcuch zerwany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.