Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Krzywy wózek

Kain

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Wczoraj zmieniałem kasetę i łańcuch na 9 rzedowy z 8 i mam teraz problem z przerzutką. Nie miałem żadnej gleby, cały napęd ma dopiero około 1k km, a wózek jest przechylony w stronę koła. Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Luzów żadnych nie ma. Pomóżcie jak ją ustawić aby była równolegle do koła, bo już nie mam pomysłów.

Napisano

Na ma możliwości że sam łańcuch skrzywił przerzutkę. Być może krzywy jest tylko hak a nie wózek przerzutki.

Napisano

Wystarczy, że zmieliłeś jakiś patyk przy ostrym sprincie lub uderzyłeś w ścianę przerzutką przy przestawianiu roweru.

Kup nowy hak na zapas, a ten spróbuj naprostować. Albo w serwisie gdzie mają profesjonalne narzędzia do tego, albo sam w domu sposobem DIY za pomocą szpilek m10 i nakrętek (był kiedyś temat na forum)

Napisano

Patyk? Ok to roztoczański las zostawił znamie po sobie.. Próbowałem sam, ale jest miękki jak plastelina i wygiął się w drugą stronę. Przy mniejszej kasecie nie było tego wygięcia widać. Muszę nowy kupić. Ile mniej więcej taki interes będzie mnie kosztował?

Napisano

Przy mniejszej kasecie nie było tego wygięcia widać.

E? Wygięty hak to wygięty hak, niezależnie od wielkości kasety upośledzi działanie.

Ile mniej więcej taki interes będzie mnie kosztował?

W przypadku standardowego haka, a na 99% właśnie taki masz, to jakieś 20-30 zł. Powinni mieć taki hak w przyzwoitym serwisie rowerowym. 

Napisano

Wcześniej całą winę na nie perfekcyjne działanie przerzutki zrzucałem na zajechane manetki i to, że przerzutka jest 3x9 a nie 3x8. Dzięki za szybką pomoc :)

Jeszcze w kwestii tego łańcucha. To jest sens dodawania jednego ogniwa żeby się nie blokował na skrajnym przełożeniu? Czy mogę jeździć tak jak jest bez żadnych konsekwencji?

Łańcuch to cn-hg93.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...