Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Jaka z taka pojemnością

maczet190399

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Teraz pytanie, czy poniższe przerzutki obsłużą mi całość biegów ??

Nie wiem dlaczego podałeś tylko przednie przerzutki. Dla przodu pojemność napędu nie ma znaczenia , jedynie stopniowanie korby.

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb/p,przerzutka-przednia-alivio-fd-m4000-top-swing-shimano,377911.html?_pli=22957a

Obsłuży Twoje stopniowanie korby , ale jest pod 9s więc przy przekosach będą problemy z ocieraniem na łańcuchu 8s.

Napisano

Zastanawia mnie też, co to za korba bo powinno być 42/32/22 a nie 24.

Korba to Prowheel (42x34x24) wiem sh*t, ale w miarę dobry stan. Rower dla dziecka wiec szału nie musi być. Co do przerzutki to myslałem, o tym, zę poco kupowac nowego Altusa, skoro moge mieć używaną Alivio, deore

Napisano

Mam podobny setup w jednym rowerze:

Korba 42/32/22 + wolnobieg 14-28.

Z przodu mam właśnie Altusa M310/M311 (sam kurdę już nie wiem, który dokładnie) Down Pull tfu, tu jest uniwersalny, Down Swing. Działa dobrze.

Taka: Shimano-FD-M310-Altus-8-Speed-Front-Dera

Co do używanego Alivio, czy Deore - to jak najbardziej racja. Można i tak.

Napisano

Tu potrzeba pojemności 20 i różnicy 10z. oraz maks blat 42 a nie 40.

Chyba 42-24 daje 18 a nie 20 :P Są takie korby i tyle. Maks blat nie ma znaczenia jeśli zachowane jest stopniowanie korby. Po prostu wystarczy wtedy ciut wyżej ustawić przerzutkę i ot cała magia 40t :P

Zastanawia mnie też, co to za korba bo powinno być 42/32/22 a nie 24.

Tourneye na przykład często mają 42x34x24 i też masz pojemność 18t.

Przedniej zmieniarki śmiało możesz szukać używanej z wyższych grup.

Napisano

Ychu, jesteś w błędzie. Przerzutki mają dwa parametry (w sumie to 4), a nie jeden. Są to pojemność całkowita oraz minimalna różnica zębów pomiędzy blatem a środkową zębatkę. To, że pojemność 20 w tym przypadku pasuje, to dopiero połowa sukcesu. Trzeba jeszcze przerzutki gdzie ten drugi parametr wyniesie 10, a teraz widzę, że nawet 8 zębów. Dopiero to spowoduje, iż ustawiamy ją na poprawnej wysokości i łańcuch nigdy nam nie spadnie.

I mam pytanie, bawiłeś się kiedyś w takie manewry, że polecasz nie dedykowane przerzutki do korby? Turney 42/34/24 ma swoją przerzutkę 18/8-10, a przykładowa XT ma 22/12, to ogromna różnica czyniąca poważne problemy..

Napisano

Trzeba jeszcze przerzutki gdzie ten drugi parametr wyniesie 10

Jeśli autor faktycznie ma korbę 

42-32-24

To parametr wynosi 10 :P 

Napisano

Teoria kompatybilności shimano to jedno, ale praktyka to drugie. Nieraz da się wyczytać, ze inne przerzutki ładnie chodzą po mimo braku teoretycznej kompatybilności. Niedawno zmieniałem napęd z 3x10 na 2x10 z tym, ze korba 2x była 11rz (36x26). Po jej zamontowaniau przednia przerzutka 3x10 działała idealnie. Nawet nie wymagał regulacji. Jednak zmieniłem ją na dedykowaną pod 2x11 bo była już zakupiona.

Napisano

Nie raz czytałem pozytywne opinie o takim druciarstwie, ale po wgłębieniu się w temat okazywało się niemal za każdym razem, że jednak problemy ze spadaniem łańcucha występowały tylko piszący jakoś nie raczył o tym wspominać od początku. Oczywiście problemy nie wystąpią co zmianę, ale występowały, a chyba nie o to chodzi w tego typu kombinacjach, by jakoś działało tylko o to, by działało jak z oryginalnymi częściami.

Totalnie też nie rozumiem oporu dla kupna odpowiedniej przerzutki czy zębatki? Czy te 20zł ma coś zaoszczędzić, a może ze znaczkiem XT jeździ się szybciej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...