Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Jaka najlepsza przerzutka Shimano do kasety 9-rzędowej i korby 42-32-22?

Rowerek1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, j.w jaka będzie najlepsza przerzutka przednia z grupy Shimano do kasety i manetek  9 rzędowych Sram i korby 42-32-22? Budżet do max 130zł

• Mod Team
Napisano

XT, pod warunkiem ,że gdzieś dostaniesz nową 3x9. Można dać 3x10 i będzie działać, może jedynie łańcuch ocierać przy większych przekosach. Prywatnie uważam, że przednia SRAM X9 3x9 jest lepsza ,ale kosztuje nieco więcej.

Napisano

Dzięki za sugestie koledzy. Ja mam korbę z największą koronką 42, a wszędzie dedykowane są do 44 - to będzie normalnie działało? Bardzo mi zależy na top swing, ale ciężko coś znaleźć z XT... Jakaś alternatywa jeszcze w zapasie?

XT, pod warunkiem ,że gdzieś dostaniesz nową 3x9. Można dać 3x10 i będzie działać, może jedynie łańcuch ocierać przy większych przekosach. Prywatnie uważam, że przednia SRAM X9 3x9 jest lepsza ,ale kosztuje nieco więcej.

Na sram nie zaglądałem, bo podobno z manetkami sram lepiej chodzi przerzutka przód Shimano... 

• Mod Team
Napisano

Na sram nie zaglądałem, bo podobno z manetkami sram lepiej chodzi przerzutka przód Shimano... 

Od lat jeżdżę tylko na SRAMie, z wyjątkiem jednej ramy, gdzie byłem zmuszony założyć na przód XT 7xx 3x10 i połączyć z trigerami X0 . Działało, ale znacząco odbiegało od zestawu triery X0 +przednia X9 3x10 na niekorzyść XT. Przy XT zmiana nie była tak precyzyjna jak ze SRAMem. 

Shimano ma nieco lepsze korby ,ale nie końca się zgodzę z poglądem ,że Sh.. ma lepsze przednie przerzutki.

Napisano

Rozumiem, w takim razie wezmę jeszcze pod uwagę przerzutkę sram i łańcuch 10 rzędowy.

Czy muszę się obawiać tego, że mam korbę 42-32-22 a przerzutka dedykowana jest do korby 44-32-22?

Napisano

Zaraz zaraz, manetki 9s SRAM i przerzutka Shimano? Przecież to nie zagra. Inny ciąg jest. Przy 10s (dynasys) pewnie da się to wyregulować, ale 9s, o ile się nie mylę, to jeszcze 2:1 Shimano i 1:1 SRAM.

Napisano

Czy muszę się obawiać tego, że mam korbę 42-32-22 a przerzutka dedykowana jest do korby 44-32-22?

Będzie działać ale nie za dobrze i będziesz musiał wyżej zamontować przerzutkę. Ja odpuściłem ostatecznie i kupiłem dedykowaną.

Napisano

Rozumiem, w takim razie wezmę jeszcze pod uwagę przerzutkę sram i łańcuch 10 rzędowy.

Tak, nie możesz wybrać dowolnej przerzutki, bo po poprawnym ustawieniu wysokości ponad blatem (1-3mm) jej wodzik zahaczy o środkową zębatkę. Zmuszony będziesz podnieść przerzutek, ale powstanie szpara ok. 7/10mm przez którą będzie ci co którąś zmianę spadał łańcuch.

Lekarstwem jest danie przerzutki od 3x10 dedykowanej do korby 42/32/24 i najlepiej wymiana łańcucha na 10s. Drugi sposób to przerzutka od napędu 8s i wtedy wszytko bez zmian.

Napisano

a takorba to nie jest jakaś z grupy 8s np alivio 410?

Nie, suntour

Zaraz zaraz, manetki 9s SRAM i przerzutka Shimano? Przecież to nie zagra. Inny ciąg jest. Przy 10s (dynasys) pewnie da się to wyregulować, ale 9s, o ile się nie mylę, to jeszcze 2:1 Shimano i 1:1 SRAM.

Mam manetki sram x3 i przerzutkę przód Altusa i działa bez zarzutu...

Tak, nie możesz wybrać dowolnej przerzutki, bo po poprawnym ustawieniu wysokości ponad blatem (1-3mm) jej wodzik zahaczy o środkową zębatkę. Zmuszony będziesz podnieść przerzutek, ale powstanie szpara ok. 7/10mm przez którą będzie ci co którąś zmianę spadał łańcuch. Lekarstwem jest danie przerzutki od 3x10 dedykowanej do korby 42/32/24 i najlepiej wymiana łańcucha na 10s. Drugi sposób to przerzutka od napędu 8s i wtedy wszytko bez zmian.

Tak czułem, ze to musi być problem, bo jakże by inaczej - zmianiając jeden element, zmuszają cię do zmiany innych... Zrobię dla świętego spokoju wszystko tak jak jest dedykowane, bez kombinowania, skoro i tak już będę robił zakupy... Najwyżej pomyślę jeszcze o nowej korbie 44-32-22.

• Mod Team
Napisano

W przypadku przedniej przerzutki ten problem nie występuje. Różnica ciągu dotyczy tylko tyłu w napędach 9sp i 10 sp.  

Napisano

Tak czułem, ze to musi być problem, bo jakże by inaczej - zmianiając jeden element, zmuszają cię do zmiany innych... Zrobię dla świętego spokoju wszystko tak jak jest dedykowane, bez kombinowania, skoro i tak już będę robił zakupy... Najwyżej pomyślę jeszcze o nowej korbie 44-32-22.

Nie musisz dawać korby z blatem 44z czyli 44/32/22, możesz zastosować korbę 42/32/24 lub 40/30/22 (korby od napędów 3x10), ale musisz do nich dać przerzutkę 10s w której minimalna różnica pomiędzy zębatkami to 10z (w 9s nie było takich korb więc minimalna różnica to 12z). By taka przerzutka świetnie działała bez ocierania o łańcuch wystarczy dać łańcuch 10s i po problemie (tył doskonale pracuje z węższym o jeden łańcuchem)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...