deeptrance8 Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Dzień dobry, Uprzejmie proszę o informację. Kupiłem przerzutkę przednią Shimano Alivio FD-M4000, która jest przystosowana do łańcuchów 9-rzędowych. Mam zamiar jej używać z napędem 3x7. W sklepie napisano mi, że producent nie zaleca używania przerzutki przystosowanej do łańcucha 9 rzędowego z napędem 7-rzędowym. Czy w takim przypadku faktycznie przerzutka nie będzie działać? Jaki będzie efekt? dodam że rower służy do jazdy rekreacyjnej. Pozdrawiam
Ychu Napisano 3 Lipca 2017 Napisano 3 Lipca 2017 Jaki będzie efekt? Przerzutka 9s ma węższą prowadnicę , więc częściej łańcuch będzie o nią ocierał jeśli będzie szerszy niż ten do 9s.
Mod Team Puklus Napisano 4 Lipca 2017 Mod Team Napisano 4 Lipca 2017 Obyś miał korbę pasującą do tej dziwnej konstrukcji bo jest trudna do ustawienia.
woojj Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 Obyś miał korbę pasującą do tej dziwnej konstrukcji bo jest trudna do ustawienia. nowe przednie zmieniarki shimano to jakaś paranoja. Alivio rzeczywiście jest tutaj liderem. Jak zwykle przekombinowali prostą rzecz. Czasy z przednią zmieniarką z lat 90 już się nie wrócą. Jakiej kombinacji byś nie użył to działało.
Dokumosa Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 W budżetowych shimano to obecnie chyba tylko tourney jest bezproblemowy pod względem szerokiej kompatybilności
deeptrance8 Napisano 4 Lipca 2017 Autor Napisano 4 Lipca 2017 Więc geralnie może być problem tak? Odpowiednie korba? jaka musi być? Przerzutkę Na szczęście mogę zwrócić. Dokupłem kolejną przerzutkę przednią Altus FD-M310, w opisie jest informacją że obsługuje 3x7.
Ychu Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 Odpowiednie korba? jaka musi być? Przerzutka musi być dobrana pod stopniowanie korby. Sprawdź jakie masz aktualnie a pod jakie jest przerzutka.
deeptrance8 Napisano 4 Lipca 2017 Autor Napisano 4 Lipca 2017 FD-M4000 ma dedykowany zakres przełożeń 40-30-22T. Czyli w tym zakresie musi mieścić sie moja korba. Jaka jest, muszę sprawdzić po ilość zębów każdej z 3 zębatek. Dobrze rozumiem? Przerzutka musi być dobrana pod stopniowanie korby. Sprawdź jakie masz aktualnie a pod jakie jest przerzutka. Wiem już wszystko w zasadzie. Rower jest z około 1997 roku z napędem 3x7 z Shimano Alivio (napisane jest na manetkach, na przerzutkach jest duża litera A) z korbą FC-MC16. Nie wiem jaki jest łańcuch ale niedawno był wymieniany - nie ja go wymieniałem. Chciałbym wymienić przerzutkę przednią ponieważ nie działa. Kupiłem Alivio FD-M4000 top swing dedykowaną do napędu 3x9 i Altus FD-M310 dedykowaną do napędów 3x7. Czy będzie działać z Alivio po ewentualnym wyregulowaniu? Czy od razu montować Altusa? Pozdrawiam
Ychu Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 Montuj od razu M310. Zaoszczędzisz sobie nerwów a i M4000 ma różnicę 10 i potem 8t , a Twoja korba ma 8 i potem 10t. M310 ma 10 i 10 więc będzie chodzić lepiej od M4000.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.