Skocz do zawartości

[kółko przerzutki] spadający łańcuch

Michulo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Jestem właśnie świeżo po założeniu nowego łańcucha KMC X9.93 i wystąpił problem.Mianowicie,po kilku ruchach korbą łańcuch ma chęć spaść z dolnego kółeczka w kierunku szprych,co uniemożliwia mu w tym momencie blaszka wózka przerzutki.Łańcuch nie siedzi dobrze na kółeczku,tylko na samej górze ząbków i cały czas ociera o wózek.Przed wymianą wszystko było ok.Kółeczko nie jest zużyte.Przerzutka to Alivio RD-M410.Wcześniejszy łańcuch to jakieś Shimano 9rz.

Napisano

W zasadzie tak,ale kilkaset km już zrobiła z łańcuchem 10rz i nie było problemów. W pierwszym poście źle podałem że to był 9rz.Przepraszam. :icon_redface:

Obecnie KMC x10.93

Napisano

A nie skrzywiłeś przy operacji haka przerzutki albo wózka? Zrób zdjęcie przerzutki z tyłu roweru, żeby móc zobaczyć kąt w stosunku do osi koła.

Napisano

Od nieprawidłowo przeplecionej przez wózek raczej nie spada za to hałasuje. Chyba, że kol. Michulo wymyślił całkowicie nowy sposób zakładania łańcucha, jakiego jeszcze nie wiedziałem   :-) ;-)

Napisano

Niestety nie mam w tej chwili dostępu do roweru żeby zrobić fotki,ale na moje oko nic nie jest krzywe.Ale oczywiście fotki wrzucę.Co do założenia łańcucha,to na pewno jest dobrze założony.

• Mod Team
Napisano

Albo kółeczko jest zużyte, albo totalnie skopana linia łańcucha, albo krzywy wózek. Ewentualnie kółeczko założone odwrotnie i zużyte, choć jak zużyte to nie ma juz znaczenia .

Napisano

Przed wymianą wszystko było ok.Linia chyba raczej się nie zmieniła.Liczba ogniw taka sama,kółeczko nie było przekładane.Więc ewentualnie zużyte kółeczko lub krzywa przerzutka/hak?Ewentualnie może jest jakiś luz na dolnym,a tego nie pamiętam.Sprawdzę.Jeśli się okaże że kółeczko do wymiany,to jest możliwość założenia 11T zamiast 13T?

Napisano

Dorwałem dzisiaj rower i  wyjąłem  dolne kółeczko.Wyczyściłem,stwierdziłem że wygląda jak nowe,więc dałem odrobinę samaru i złożyłem z powrotem.Po tym zabiegu wszystko śmiga jak powinno.Tylko że po złożeniu luz na kółeczku jest mniejszy niż był przed wyjęciem.Więc to zapewne było problemem.

• Mod Team
Napisano

Pewnie syf sie zebrał miedzy rolkę łożyska a blaski łożyska, przez co luz był większy. Zawsze jest jakaś przyczyna ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...