Michulo Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 Witam.Jestem właśnie świeżo po założeniu nowego łańcucha KMC X9.93 i wystąpił problem.Mianowicie,po kilku ruchach korbą łańcuch ma chęć spaść z dolnego kółeczka w kierunku szprych,co uniemożliwia mu w tym momencie blaszka wózka przerzutki.Łańcuch nie siedzi dobrze na kółeczku,tylko na samej górze ząbków i cały czas ociera o wózek.Przed wymianą wszystko było ok.Kółeczko nie jest zużyte.Przerzutka to Alivio RD-M410.Wcześniejszy łańcuch to jakieś Shimano 9rz.
Quell Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 W zasadzie m410,to przerzutka 7-8 rzędowa. Najwidoczniej kółeczko jest na tyle grubsze,że nie pracuje prawidłowo.
Michulo Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Napisano 13 Czerwca 2017 W zasadzie tak,ale kilkaset km już zrobiła z łańcuchem 10rz i nie było problemów. W pierwszym poście źle podałem że to był 9rz.Przepraszam. Obecnie KMC x10.93
Witboj Napisano 13 Czerwca 2017 Napisano 13 Czerwca 2017 A nie skrzywiłeś przy operacji haka przerzutki albo wózka? Zrób zdjęcie przerzutki z tyłu roweru, żeby móc zobaczyć kąt w stosunku do osi koła.
Garlock Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 A łańcuch przeplotłeś przez przerzutkę prawidłowo?
Witboj Napisano 14 Czerwca 2017 Napisano 14 Czerwca 2017 Od nieprawidłowo przeplecionej przez wózek raczej nie spada za to hałasuje. Chyba, że kol. Michulo wymyślił całkowicie nowy sposób zakładania łańcucha, jakiego jeszcze nie wiedziałem :-) ;-)
Michulo Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Napisano 15 Czerwca 2017 Niestety nie mam w tej chwili dostępu do roweru żeby zrobić fotki,ale na moje oko nic nie jest krzywe.Ale oczywiście fotki wrzucę.Co do założenia łańcucha,to na pewno jest dobrze założony.
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2017 Albo kółeczko jest zużyte, albo totalnie skopana linia łańcucha, albo krzywy wózek. Ewentualnie kółeczko założone odwrotnie i zużyte, choć jak zużyte to nie ma juz znaczenia .
Michulo Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Napisano 15 Czerwca 2017 Przed wymianą wszystko było ok.Linia chyba raczej się nie zmieniła.Liczba ogniw taka sama,kółeczko nie było przekładane.Więc ewentualnie zużyte kółeczko lub krzywa przerzutka/hak?Ewentualnie może jest jakiś luz na dolnym,a tego nie pamiętam.Sprawdzę.Jeśli się okaże że kółeczko do wymiany,to jest możliwość założenia 11T zamiast 13T?
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2017 Najlepiej pokaż jak te kółeczka wyglądają i jak to założyłeś.
Michulo Napisano 17 Czerwca 2017 Autor Napisano 17 Czerwca 2017 Dorwałem dzisiaj rower i wyjąłem dolne kółeczko.Wyczyściłem,stwierdziłem że wygląda jak nowe,więc dałem odrobinę samaru i złożyłem z powrotem.Po tym zabiegu wszystko śmiga jak powinno.Tylko że po złożeniu luz na kółeczku jest mniejszy niż był przed wyjęciem.Więc to zapewne było problemem.
Mod Team Puklus Napisano 17 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2017 Pewnie syf sie zebrał miedzy rolkę łożyska a blaski łożyska, przez co luz był większy. Zawsze jest jakaś przyczyna
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.