Skocz do zawartości

[korba] wymiana Shimano FCM-311 na octalink

najki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam lazaro v3 z korbą SHIMANO FCM-311 lancuchem HG-40 przerzutkami SHIMANO ALIVIO RDM-430 i SHIMANO ALIVIO FD-M431. Dwie korby juz zajechalem, wiec chcialbym zamienic na cos trwalszego( myślę że przejechalem na tym jakies 3 - 4 tys km).

Czytam na ten temat od kilku dni ale im wiecej czytam tym wiecej mam watpliwosci co mogloby zastapic ta korbe. Budżet nie jest zbyt duzy, optymalna bylaby wymiana korby + lancucha + ew tylnej kasety. Z tego co czytam napedy 9 rzedowe maja węższy łańcuch niż te 8 rzędowe, a 8 rzędowe to juz prawie relikt. Do tego dochodzi temat prowadzenia łańcucha.

Szukałem podobnego tematu, ale widzę że osprzęt się zmienił, i niektóre odpowiedzi są już nieaktualne.

Czy ktoś mógłby zaproponować jakieś rozwiązanie ( myślę o systemie octalink)? Myślę że dysponuje budżetem max 300 pln ( aczkolwiek wolałbym oczywiscie wydać mniej)

Napisano

Łańcuch HG40 jest właśnie do 7-8 rzędów a nie do 9.

Musisz się zdecydować, czy korba ma być bardziej MTB czy bardziej treckingowa.

Twoja przerzutka obsługuje albo 44 - 32 - 22T albo 48 - 36 - 26T 

Zapomniałeś napisać, czy korba ma być 175mm czy 170m (ta stara występuje w takim lub takim rozmiarze)

Oczywiście potrzebujesz także mowy suport.

A tylna przerzutka jest w wersji SGS czy zwykła? Bo trzeba pod nią dobrać pojemność łączną napędu.

Napisano

Myślę że przerzutka jest zwykła, w każdym razie w specyfikacji nic nie pisze aby była w wersji sgs  korbe mam 175mm 48 38 28.

Korba ma być raczej trekingowa.

Obecnie mam suport DeOne i tyle co o nim wiem, myślałem że z suportem sprawa nie będzie zbyt skomplikowana, ale chyba się mylę.

Napisano

Korbę bierz dopóki jeszcze dostępna https://goo.gl/NCHUvq - jeśli nie przeszkadza Ci długość ramienia 170mm.

Do kompletu kasetę jeśli 8rz CS-HG41, CS-HG51 i łańcuch KMC X8.93

Analogicznie                    9rz CS-HG300, CS-HG400 + KMC X9.93

Suport Shimano BB-ES300.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...