Kozlik Napisano 28 Maja 2017 Napisano 28 Maja 2017 Jesienią wymieniłem suport na nowszy tj Deore FC-M590 i przejechałem na niej razem ze starym łańcuchem i kasetą (miały po ok 5 tyś) jeszcze jakieś 2 tyś. Teraz wymieniłem kasetę i łańcuch na nowe co spowodowało, że łańcuch na środkowym blacie przeskakuje dramatycznie. Na poprzednim łańcuchy ten problem nie występował. Na początku myślałem że może łańcuch za długi i go skróciłem - choć był tej samej długości co nowy rower miał. Nie pomogło - skacze jeszcze bardziej dramatycznie.. Na małym blacie i dużym problem nie występuje, więc wydaje mi się że musi to być przedni blat nie tylni. Ciężko mi jednak uwierzyć (choć innego rozwiązania już nie widzę plus blat wg mnie wygląda na zużyty) że po dwóch tysiącach środkowy blat jest do wymiany - fotki w załączniku. Prośba o ocenę. Wiem, wiem - napęd do czyszczenia Wczorajsza cała przejażdżka była na dużym blacie - ogólnie słabo.
zekker Napisano 28 Maja 2017 Napisano 28 Maja 2017 nowa zębatka + stary łańcuch = szybsze zajechanie zębatki
Quell Napisano 28 Maja 2017 Napisano 28 Maja 2017 Na poprzednim łańcuchy ten problem nie występował. Bo zajechany łańcuch, był dopasowany do zajechanych zębatek korby. Nowy będzie przeskakiwał.
rzezniol Napisano 28 Maja 2017 Napisano 28 Maja 2017 Podzielam opinie poprzedników ... 5kkm na łańcuch to nawet dla kadencyjnej jazdy podchodzi pod "agonię". Założyłeś to na nówkę zębatkę ... zębatka piłowała się pod zużyty łańcuch. Mimo ze przejechałeś na niej tylko 2kkm to zużyty łańcuch dołożył swoje i zachowuje się jakby miała przynajmniej 2x tyle. Doraźnie możesz się ratować szlifowaniem zębów korby, ale to moim zdaniem sztuka dla sztuki. Nie pozostaje ci nic innego jak dokupić nówkę blat do korby i pomyśleć nad jazdą na 3 łańcuchy rotowane co 500 - 800 km. Na takim zestawie zrobisz jakieś 20 kkm i ponownie komplet ze środkowym blatem korby. Pozdrawiam
Mod Team michuuu Napisano 28 Maja 2017 Mod Team Napisano 28 Maja 2017 Tytuł wprowadza w błąd, blat jest zajechany po 7 tys. km. A to już niezły wynik.
adamtulak Napisano 28 Maja 2017 Napisano 28 Maja 2017 Tytuł wprowadza w błąd, blat jest zajechany po 7 tys. km. A to już niezły wynik. Przeczytaj jeszcze raz, tytuł jest OK. @Kozlik Ja na swojej korbie również mam zębatki od Deore M590 i po 4000 km środkowa zębatka wygląda inaczej. Dzięki temu,że po wymianie napędu jeździłem wyłącznie na nowych i stosunkowo mocnych łańcuchach (HG71, KMC 8.99, Yaban S8010CR, HG50 - udało mi się na początku 2016 roku kupić 4 sztuki tego legendarnego łańcucha) zębatka zużywa mi się zupełnie inaczej. U Ciebie Kozlik, przez, to że miałeś wyciągnięty łańcuch (jeśli był to słaby model, to mógłby mieć grubo ponad 1%, ja widziałem u kumpla HG40 po około 3000 km wyciągnięcie o ponad 2,5 ogniwa/100, czyli ponad 2,5 %) to opierał się on o szczyty zębów, powodując ich zaokrąglanie (wypukłość na szczycie zęba), co przy i tak już słabym trzymaniu się wyciągniętego łańcucha skutkuje jego ześlizgiwaniem się z zębów. Zęby ma środkowej zębatce w moim rowerze wycierają się u podstawy zęba i tworzą się tam wklęsłe zaokrąglenia, które utrudniają ześlizgiwanie się łańcucha (podobnie jak na zębach szlifowanych dla przedłużania życia zębatki).
Mod Team michuuu Napisano 28 Maja 2017 Mod Team Napisano 28 Maja 2017 Przeczytaj jeszcze raz, tytuł jest OK. to mnie zwiodło: Jesienią wymieniłem suport na nowszy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.