Skocz do zawartości

Koła giant CR70 29" problem z biciem a gwarancja

G_iant

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich :)

Z góry przepraszam, jeżeli to nie jest odpowiedni dział (nie znalazłem bardziej pasującego) - proszę wówczas o przeniesienie ;)

Równo tydzień temu kupiłem nowy rower: Giant talon-29er-ltd na kołach CR70 29". 

W zasadzie już na pierwszym wyjeździe poczułem dyskomfort w postaci bijącego koła, które to przenosi się na siodło jak i cały rower. Przez ten czas zrobiłem około 100km, 90% asfalt, reszta polne drogi i leśne ścieżki. Bez  skakania. Normalna jazda, czasem szybka.

Sprawdziłem wczoraj koła. Tył bije w jednym miejscu na boki-na oko około 2mm. i w tym samym miejscu bije też promieniowo - nie wiem ile na  obręczy, bo nie ściągałem opony, ale na oponie jest to dobre 2-3mm. Obracając rower "do góry kołami", gdy "zapedałuję" mocniej - to gdy kolo szybko się kręci cały rower strasznie drży od bicia.

Przednie koło tez ma bicie, ale chyba mniejsze.

i pytanie: 

1.  Czy podlega to gwarancji i przy tych kołach nie powinno być tego efektu.?

2. Czy po centrowaniu bicie może szybko powrócić?

Napisano

Tak, rower nowy. Przegląd nie robiony jeszcze. 200km. lub do miesiąca czasu-tak mi powiedziano w sklepie podczas zakupu.

Ważę 82kg. Bicie jest dość duże-powyżej 20km/h po równym asfalcie jazda staje się nieprzyjemna przez bicie.

Napisano

Opony SCHWALBE Smart Sam 29x2.1" Sugerujesz wadliwe opony? 

Serwis /sklep Gianta mam pod nosem. Ściągać samemu czy im zaprowadzić cały rower?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...