theridrox Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 Cześć, mam taki problem ze pewnego razu na przejażdżce, stopniowo słabło przejście napędu z korby na zębatki, łańcuch itd. aż w końcu całkiem przestało działać. Kręcę pedałami, ale ani przednia zębatka, ani kaseta z tyłu się nie kręcą. Czy moje podejrzenia że może to być uszkodzony suport są uzasadnione?
Ychu Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 Suport to jedynie łożysko dla korby. Napęd przenoszą zapadki kasety. Pokaż dokładnie co się dzieje. Jak nic się nie kręci to może łańcuch spadł [emoji14] Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
theridrox Napisano 18 Maja 2017 Autor Napisano 18 Maja 2017 Niestety dziś nie mam jak zrobić chociażby zdjęcia, ale na pewno nie jest to wina łańcucha, wszystko jest na swoim miejscu tyle ze ramiona korby kręcą się a zębatki nie
Ychu Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 Dobra , to już coś wiemy. Czy łańcuch się przesuwa razem z korbą? Czy kaseta też się kręci razem z korbą? Jeśli nie to zobaczy , czy nie spadł łańcuch po prostu i w możliwym momencie zapodaj fotki tego wszystkiego.
seraph Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 Kręcę pedałami, ale ani przednia zębatka, ani kaseta z tyłu się nie kręcą. Jeśli pisząc "pedały" masz na myśli korbę to jest niemożliwe w standardowym rowerze
theridrox Napisano 18 Maja 2017 Autor Napisano 18 Maja 2017 mogę ten problem jak na chwilę obecną jedynie zwizualizować, jedynie część zaznaczona na czerwono się obraca, reszta stoi.
woojj Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 wygląda jakby korba się roznitowała..... 3 tarcze w tanich korbach -shimano też są połączone z ramieniem korby za pomocą wielowypustu i zanitowane. Miałem taki przypadek na serwisie- kręcisz ramionami a zębatki stoją w miejscu ;-)))) Korba do wymiany.
Quell Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 wygląda jakby korba się roznitowała Albo się roznitowała,albo profil kwadratowy w suporcie stał się okrągły
woojj Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 profil kwadratowy w suporcie stał się okrągły .....oj to łańcuch przekazywał by napęd na zębatki, korba by się obracała na osi ale razem z zębatkami.
Ychu Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 No to albo roznitowane albo po prostu spadł łańcuch Zajeżdżam raz do koleżanki , mówi że spadł łańcuch. Patrzę - łańcuch na miejscu "ale ciężko się jedzie". Wystarczyło zredukować przełożenie
Quell Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 .....oj to łańcuch przekazywał by napęd na zębatki, korba by się obracała na osi ale razem z zębatkami. Racja,biję się w piersi.
Mod Team Puklus Napisano 18 Maja 2017 Mod Team Napisano 18 Maja 2017 Jeżeli to taki model korby jak na zdjęciu, może sie tak stać że korba sie obraca a reszta stoi, bo główna zębatka ejst na wielowypuście przykręcona do ramienia,. Jak to sie zepsuło to może tak być.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.