polphastg Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 Cześć,czas poszukać jakichś lepszych gum do mojego roweru,czytałem sporo artykułów i wypowiedzi forumowiczów odnośnie najlepszych opon do maratonów mtb czy wyścigów xc ale ile ludzi tyle opinii,ostatnio uwagę moją zwróciły wyżej wymienione Maxxisy Ikony w wersji EXO 120TPI szerokości 2.2,oczywiście zwijane,ponoć bardzo niskie opory toczenia i dobrze trzymają w zakrętach.Ktoś jeździł z was na nich żeby coś więcej mi o nich powiedzieć? Z góry dzięki:) PS.jeszcze zauważyłem że jest wersja EXC,o 70zł tańsze,odczuje różnicę?
MokryxD Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 EXC ma bardzo cienki ścianki boczne, jak chcesz bezproblemowej jazdy to tylko z EXO. W terenie radzę sobie bardzo dobrze, bardzo przewidywalne, przy dobrej technice pojedziesz prawie wszędzie. Najbardziej wymagają uwagi na mokrym asfalcie i kostce, potrafią złapać niespodziewany uślizg.
vpablov Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 w suchych warunkach bardzo dobrze się spisują, w błocie tak sobie.(oczywiście to nie opony na takie warunki) Jeździłem wcześniej na Racing Ralpah, Ikony lepsze.
Branza Napisano 9 Maja 2017 Napisano 9 Maja 2017 Jeździłem wcześniej na Racing Ralpah, Ikony lepsze Racing Ralpah to opona napędowa, na przód kompletnie się nie nadaje.
Dokumosa Napisano 11 Maja 2017 Napisano 11 Maja 2017 Miałem okazję ostatnio zrobić 80km rowerem żony (29er na maxxis PACE 2.1, najtańsze zwijańce 60TPI) - moje odczucia takie, że na suchym typowym terenie XC są bardziej przewidywalne od IKONów a dodatkowo na twardym (asfalt albo ubite ścieżki) również odczuwalnie lepiej i ciszej się toczą. Kompletnie nie radzą sobie natomiast nawet we względnie płytkim błocie (bieżnik się cały zalepia i b. słabo się oczyszczają). Odnośnie IKONów to zjeździłem 3 takowe opony (29x2.2 EXO) i IHMO są bardzo porównywalne pod względem trakcji do conti X-King RS, których równolegle używam. Conti nawet nieco lepsze w błocie i na mokrym twardym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.