kysior Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 Szukam i nie mogę znaleźć odpowiedzi na forum. Mam problem z rowerem córki. Przy wrzucaniu najwolniejszego biegu z tyłu widać, że kółko przerzutki jest za blisko dużego koła zębatego wolnobiegu (wręcz zachodzi na niego), przez co trzeba użyć dużej siły żeby ten bieg wrzucić. Przerzutka nie ma regulacji tego odstępu. Czy jedynym wyjściem jest zmiana długości łańcucha? Rower to B'twin, przerzutka sunrace m15, z przodu tylko 1 koło, z tyłu 5.
Ychu Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 Musi być regulacja odległości. Po prostu słabo szukasz. Próbowałeś pobawić się ograniczeniem ruchu przerzutki ? Może jest tak ustawione że ledwo zakres pozwala na wbicie jedynki. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Quell Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 Jest całkiem prawdopodobne,że łańcuch jest po prostu za długi,przy 1x5 nie powinno być problemów z wbijaniem.
kysior Napisano 7 Maja 2017 Autor Napisano 7 Maja 2017 Nie mogę znaleźć śruby regulacji. To rower dziecięcy, może jest jakiś okrojony model przerzutki? Wcześniej przejrzałem dużo zdjęć w Google jak to wygląda w innych przerzutka i mniej więcej wiem, czego szukać, ale nie znajduję. Rower kupiłem używany, może ktoś pozmieniało łańcuch, nie wiem. Porobię później zdjęcia to pokażę, jak to wygląda.
Ychu Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 Gdyby był za długi to jeszcze łatwiej dał by się wbić na jedynkę. Pobaw się może zakresem L. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Mod Team Puklus Napisano 7 Maja 2017 Mod Team Napisano 7 Maja 2017 Ta przerzutka faktycznie nie ma śruby i o ile nie da sie jej zamontować inaczej, czyli przekręcić to będzie problem. Najlepiej to bym wydał ok 30zł i kupił shimano jakiś tani model. Sprawdź tez czy to nie wina manetki że przerzutka chodzi ciężko, bo nawet stukanie o wolnobieg nie powinno utrudniać zmiany jakoś znacząco.
phoe Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 Może po prostu łańcuch jest za długi, stąd wózek się inaczej układa i nachodzi na wolnobieg? Wrzuć z tyłu największą koronkę, naciągnij łańcuch i zobacz jak się wózek ułoży.
Witboj Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 Tu masz dane: http://www.sunrace.com/files/catalog/files/437/Specifications%20-%20Rear%20Derailleurs%20MTB.pdf Jak widzisz niezależnie od wersji max rozmiar tylnej zębatki to 28T. Więc może zacznijmy od sprawdzenia jakie masz zębatki z tyłu (ilość zębów)? Skoro rower jest z Decathlonu to ja bym do nich się udał, zwłaszcza jak jest na gwarancji. Czy zmieniałeś coś w stosunku do oryginalnego składu roweru, tzn. korbę, zębatki, łańcuch? Przerzutka jest dedykowana TYLKO do jednej zębatki tylnej 14-28T - dlatego nie ma regulacji...
kysior Napisano 7 Maja 2017 Autor Napisano 7 Maja 2017 Rower kupiłem używany, gwarancji nie mam. Tylna zębatka się zgadza: 14-28, 5 przełożeń. Łańcuch ma 96 ogniw. Ze względu na wyliczenie długości łańcucha wyszło mi, że powinien mieć 94, taka różnica chyba nie ma wielkiego znaczenia? Przednia zębatka 36 zębów, odpalać osi suportu od osi tylnego koła to 38cm. Zaraz wrzucę zdjęcia
phoe Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 Naciągnij ten łańcuch palcem i zobacz czy wózek nie pójdzie w dół. To jest mega budżetowa przerzutka, nie ma co tutaj się sugerować obliczeniami tylko.
Witboj Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 Tak, dwa zęby to dużo różnica, zwłaszcza przy tak krótkim łańcuchu. Przecież jak regulujesz śrubę B to ma być kółko blisko największej zębatki - nie haczyć, ale blisko. "Następnie obrócić śrubę regulacyjną B, aby ustawić kółko prowadzące tak blisko koronki jak to możliwe, ale tak, aby jej nie dotykało." Czyli na 90% problemem jest za długi łańcuch. To ma się tylko troszkę odsunąć.
kysior Napisano 7 Maja 2017 Autor Napisano 7 Maja 2017 Zrobiłem trochę zdjęć i nic na nich nie widać, ale zrobię tak: Najpierw skrócę łańcuch o dwa ogniwa, potem zrobię od podstaw regulację. Zobaczymy, czy będzie lepiej. Zdam relację Łańcuch skrócony o dwa ogniwa, zrobiona pełna regulacja i jest ok. Dzięki wszystkim za pomoc. A to bohater: https://drive.google.com/file/d/0B6ztDeiLKHd3cENmZWFDd2ttNG8/view?usp=drivesdk
kysior Napisano 7 Maja 2017 Autor Napisano 7 Maja 2017 Niestety, moja firma twierdzi, że dalej ciężko wrzucić niski bieg z wyższego. Sprawdziłem u siebie w góralu i faktycznie. U mnie, jak jest 3 z tyłu i 1 z przodu, to włączam 1.1 na postoju bez problemu. U niej ciężko na postoju zmienić bieg z 2 na 1. Ja mam problem, ona nie ma szans. Co może być powodem? Dodam jeszcze, że miałem wrażenie bezpośrednio o regulacji, że biegi wchodzą lekko, teraz już wchodzą ciężko.
Piter233 Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 Zwiększ zakres śrubą L. Do tego mocno napnij linkę, napinaj do tego momentu aż biegi będą miały problem niżej, czyli z 1>2>3>4>5 i potem delikatnie poluzuj. Innymi słowy, linka ma być napięta tak mocno jak tylko się da.
Ychu Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 Zmieniając bieg na postoju nie dziw się , że trzeba użyć siły bo tak nie należy robić.
kysior Napisano 7 Maja 2017 Autor Napisano 7 Maja 2017 Ja wiem, że biegów nie wrzuca się na postoju. Reguluję wg wszelkich praw (przynajmniej tak mi się wydaje). Problem polega na tym, że potem biorę mój rower 3x21 i tam na postoju z 1x4 wrzucam na 1x1 bez większej siły, a u Zosi z 2 na 1 na postoju muszę uczuć siły, natomiast 7-mi letnia córka nie jest w stanie przełączyć. I się zastanawiam, gdzie jest problem. Tłumaczę jej, że nie zmienia się biegów na postoju, tylko między nami mówiąc, u mnie na postoju zmiana biegów wymaga ułamka siły, która u niej jest wymagana podczas jazdy. A ona nie ma tyle siły. Efekt jest taki, że pod górkę musi się zatrzymać i poprosić mnie o zmianę biegu. Linki chodzą bez oporów, jak odpiąłem linkę od przerzutki, to wszystko chodziło lekko.
Ychu Napisano 7 Maja 2017 Napisano 7 Maja 2017 To może faktycznie wymień na jakieś zwykłe shimano i wszystko będzie bez problemu do ustawienia. Nie wiem jakie masz tam manetki , żeby się nie okazało , że masz przystosowane pod sram-y. Mam gdzieś na strychu RD-TZ50 , trochę poobijana , ale mi już się nie przyda , więc Ci ją mogę wysłać jeśli chcesz. Oczywiście w pełni sprawna i bez specjalnego luzu.
Witboj Napisano 8 Maja 2017 Napisano 8 Maja 2017 To może po prostu trzeba umyć i nasmarować przerzutkę na ruchomych częściach? Musisz lecieć po kolei - odepnij linkę od przerzutki tylnej i zobacz jak chodzą manetki. Nasmaruj linkę i ponownie sadź w pancerz (np. smarem do łańcucha). Zrób porządek z przerzutką jak pisałem. Jak to nic nie da to nowa przerzutka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.