Skocz do zawartości

[obręcze] Coś mocniejszego od mach1 neo disc.

Sylar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako że 2 razy na sezon jestem zmuszony oddawać tylne koło do centrowania, a w tym roku okazało się że jeden start w maratonie również oznacza konieczność centrowania, zastanawiam się czy nie kupić jakiejś mocniejszej obręczy.

Przeznaczenie - singletracki najszybciej jak się da, wycieczki po 30 - 60 km na terenie pogórza przemyskiego. Moja waga 92 kg i będzie rosła. Mój rower to Unibike Expert 29 er z 2015 roku ale zastanawiam się poważnie nad zmianą ramy na primala 29 lub 27.5 plus. Także fajnie by było jakby przyszłościowo nowe koło było kompatybilne z tymi ramami.

• Mod Team
Napisano

a, to proszę pana szanownego inna bajka ;)
Jeno musisz się zdecydować czy Ty jednak chcesz montować sobie grubą kiszkę czy kiszkę 29 cali i co Ci tu doradzać?  Bo wiesz, na obręcz 27,5 dla grubej kiszki nie założysz opony dedykowanej do koła 29 cali. Producentowi primala plus chodzi o to, że do tej ramy możesz zamontować szeroką oponę 27,5" albo koło 29" ale z oponą maks 2,3", bo balon opony to nie tylko szerokość ale i wysokość i średnice muszą się zgadzać. Zatem jaką średnicę koła wybierzesz?

Napisano

Przepraszam myślałem że wynika to z mojej wypowiedzi ale w sumie faktycznie wprost nie napisałem. Oczywiście chodzi mi o koło 29 :)

Napisano

Budżetowo polecałbym obręcze dt 533d na piastach novatec 771/2. Jak masz coś koło 1200zł to można myśleć o dt e512 na dt 350. Jak na xc to rozwiązania megapancerne. Pod primala będą wręcz zgodne z przeznaczeniem dedykowanym tej zacnej ramie.

Odnośnie uniwersalności rozwiązania jest pewien kłopot do obskoczenia dwoma kompletami adapterów (dodatkowe koszty... jakieś 2 stówki. Obecnie masz tył 10/135 a primal+ jest pod boosta 12/148. Primal będzie też potrzebowal widła ze skokiem co najmniej jakieś 130mm i tutaj niby można wsadzić coś z typową ośką 100mm ale do ramy boost dla zachowania estetyki należałoby wpakować 110mm..

Napisano

Nie ma piast ktore mozna by konwertowac do boosta, za duza roznica standardow, takze musialbys odrazu sie zdecydowac czy chcesz zmieniac rame na primala+

Napisano

A dużo dałby mi ten standard boost ??  albo inaczej Czy koła zbudowane na wytrzymalszej obręczy np którejś z tu podanych i mojej piaście tylnej (która jak rozumiem pasowałaby do ramy primal 29)  podołały by jeździe jaką przedstawiłem w pierwszym poście ??

Napisano

Zarówno E512 jak i 533d to obręcze enduro. Mam jedne i drugie już sporo czasu. Nigdy ze mną lekko nie miały i nigdy nie zawiodły.

Odnośnie boosta ja tam nie czuję różnicy ale ze mnie obecnie niedzielny zjazdowca. Znam jednak takich co jeżdżą boostami po mieście ;) i dadzą się pokroić że boost im coś daje (poza +25 do lansu na dzielni), no ale są też tacy dla których do miasta musi być fatbike.

Podstawa to dobrze zaplecione koło. Jeśli koło będzie zaplecione byle jak (w sensie optycznie proste ale naciąg zrobiony na .ł pies) to zawsze będzie się krzywiło niezależnie jak pancernych obręczy użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...