Skocz do zawartości

[Przerzutki/łańcuch] Łańcuch trze o przerzutki

dexter74

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wymieniłem dzisiaj synowi oś tylnej piasty.

Zmontowaliśmy wszystko z powrotem i mam zonka.

Mianowicie jak obie zębatki (przednia i tylna) są na najmniejszych średnicach to kółko zaznaczone na fotce na czerwono jest wysoko i w rezultacie łańcuch trze o kółko zaznaczone na niebiesko:

gnOpaHS.png

Nie wiem czy tak było wcześniej, syn też nie jest pewien, nigdy tak nie jeżdził (że łańcuch na krzyż na najmniejszych zębatkach).

To chyba nie jest normalne? Kombinuję z regulacją, ale nic nie widzę co mogłoby pomóc.

Napisano

Masz drogi wózek i ci ogarnie przełożenia nawet jak skrócie łańcuch. Ale uwaga takiego przełożenia się nie stosuje bo mówcie co chcecie ale łańcuch i kaseta odmówi szybko posługi. Jak już schodzi do takiego przełożenia trzeba wrzucić wyżej z przodu i jechać do góry po kasecie. U mnie wózek też się składa przy takim układzie ale to bez znaczenia bo tak się nie jeździ

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Napisano
Ale uwaga takiego przełożenia się nie stosuje bo mówcie co chcecie ale łańcuch i kaseta odmówi szybko posługi.

Nie jest tak do końca jak mówisz. Przekos łańcucha w takim ustawieniu (mała<=>mała) jest mniejszy niż duża<=>duża, a na tym drugim wiele osób jeździ z powodzeniem i nie zauważa drastycznych efektów ubocznych, o ile robi się to okazjonalnie (mowa o napędzie 2xX). Nowoczesne łańcuchy mają inną budowę, pozwalają na bardzo wiele. Tu jednak może wystąpić inny problem, może dochodzić do tarcia łańcucha o większy blat i/lub wodzik przedniej przerzutki.

Napisano

Pewnie że wiedziałem dobrze co się będzie działo pisząc te słowa. Czekam teraz na riposty. Nie zauważa efektów ubocznych o ile robi to okazjonalnie. Dzięki że potwierdzasz tylko nie rozumiem co znaczy że nie do końca jak piszę.

To lekcja mechaniki i czuje się wezwany do tablicy. Zawsze przekos łańcucha będzie powodował jego zużycie można unikać zażywania kasety lub blatów przez odpowiednią konstrukcje ogniw ale łańcuch puki nie będzie kulowy a zrobiony z walcowych ogniw zawsze będzie się zużywał przy przekosach i teorie o bulbulatorach hiperhwdp zastosowanych technologiach tego nie zmienia.

Napisano
Pewnie że o to tylko co ma do tego oś. Chyba że mowa o piascie z kaseta lub samej kasecie bo np wcześniej najmniejsza była 15 a teraz 11 i wózek będzie się składał. Długi wózek nie ma się co przejmować jedno ogniwo out i będzie dobrze

Napisano

jedno ogniwo out i będzie dobrze

Co nie zmienia faktu,że na takich przekosach się nie jeździ,i pewnie będzie gdzieś indziej w mniejszym lub większym stopniu ocierało. 

Napisano

Oś nic nie ma do tego.Po prostu autor zastanawia się czy:

Nie wiem czy tak było wcześniej, syn też nie jest pewien, nigdy tak nie jeżdził (że łańcuch na krzyż na najmniejszych zębatkach).

Jak dla mnie to tak było Co sie rozpisywać o jeździe na skrzyżowanym łańcuchu,skoro autor zaznaczył,że syn tak nigdy nie jeździł.

Napisano

Jeśli wymieniałeś łańcuch,to sprawdź czy ilość ogniw sie zgadza.Nie patrz na długość.Jeśli łańcuch jest stary i wszystko było dobrze,to może zostać jak jest.Ale ja bym skrócił

Napisano

Sposób na zmierzenie odpowiedniej długości łańcucha.

Przewlekasz łańcuch przez największą koronkę kasety i blatu z pominięciem przerzutki.Zaznaczasz na którym ogniwie końce łańcucha się stykają i dodajesz do tego jeszcze 2 ogniwa.Sprawdzony sposób.Tylko potem dobrze przełóż łańcuch przez przerzutkę,bo znowu będzie problem z łańcuchem :thumbsup:

Napisano

Mianowicie jak obie zębatki (przednia i tylna) są na najmniejszych średnicach to kółko zaznaczone na fotce na czerwono jest wysoko i w rezultacie łańcuch trze o kółko zaznaczone na niebiesko:

To w czym problem ?

Shimano jak i SRAM odradzają stosować takie przekosy.

Po drugie łańcuch ustawia się według instrukcji:

H1rNrCVkZ.jpg

rygSNSRVyb.jpg

S1ZBVrRV1W.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...