WiktoreGG Napisano 13 Kwietnia 2017 Napisano 13 Kwietnia 2017 Witam, czyszciłem kasetę naftą, wlałem ją do starej butelki po spryskiwaczu do okien i psikałem na nią. Fajnie, smar spływał z kasety jak po maśle(wczesniej zrobiłem błąd smarując jej zebatki itp), szmatką i sznurkiem czyściłem między zębatkami. Prawdopodobnie trochę piasku musiało mi gdzieś spłynąć do środka kasety i podczas cofania pedałami, kręcąc kasetą do tyłu słychać chrupotanie. Jadąc normalnie nie słychać tego, biegi zmieniają się bez problemu. Czy trzeba teraz tą kasetę w środku nasmarować(jakieś łożysko, cos w ten desen)? Piasta chodzi cicho. Czy teraz trzeba ściągnąć kasetę i dokładnie czyścić, czy po jakiejś tam ilości km to ucichnie?
Tatanka Napisano 13 Kwietnia 2017 Napisano 13 Kwietnia 2017 Jeśli nie zdejmowałeś kasety,to piach się do niej nie dostał.Proponuję jeszcze dobrze wyczyścić łańcuch i nasmarować
byh81 Napisano 13 Kwietnia 2017 Napisano 13 Kwietnia 2017 A czy przy jeździe do przodu bez pedałowania też chrupie? Jeżeli tak to syf mógł się dostać gdzieś przy łączeniu bębenka, bo łancuch to by zgrzytał podczas pedałowania do przodu i do tyłu a Ty piszesz że jak jedziesz pedałując znaczy napędzając rower to jest cisza.
Ychu Napisano 13 Kwietnia 2017 Napisano 13 Kwietnia 2017 Piasek w kasecie ... Serio? Po prostu słabo wyczyszczona. Ja czyszczę pędzlem i ekstrakcyjną i wszystko ładnie schodzi a łańcuch po shake-u chodzi na kasecie normalnie.
WiktoreGG Napisano 13 Kwietnia 2017 Autor Napisano 13 Kwietnia 2017 Podczas kręcenia kasetą w przeciwnym kierunku wskazowek zegara słyszę ten odglos. Jutro może nagram filmik z tego. Czyli głębiej mogę psiknąć w kasetę?
Ychu Napisano 13 Kwietnia 2017 Napisano 13 Kwietnia 2017 Bez problemu pryskaj , bo do bebenka nie ma łatwo się dostać. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
cervandes Napisano 14 Kwietnia 2017 Napisano 14 Kwietnia 2017 A moim zdaniem nalał do bębenka nafty i syf się dostał do środka. Objaw oczywisty - bębenek przy pedałowaniu nie pracuje, a przy kręceniu do tyłu i jeździe bez pedałkowania pracuje i słychać cały syf. A Wy mu jeszcze sugerujecie że ma lać dalej Kaseta to zestaw zębatek. Wchodzi na bębenek i opiera się o niego. Co za różnica ile jest piachu wewnątrz kasety, skoro tam nie ma częsci ruchomych i nic nie pracuje? Jaki to może mieć wpływ na trzeszczenie? Ano żaden. Prosty test: zdejmujesz koło, kręcisz kasetą w tył - słyszysz brzydkie dźwięki? To zacznij już szukać hasła "serwis bębenka".
Borsuczy Napisano 14 Kwietnia 2017 Napisano 14 Kwietnia 2017 Potwierdzam słowa kolegi cervandes, to ma sens. Jeszcze można sprawdzić po zdjęciu koła, czy podczas kręcenia do przodu, jak zapadki się zapadają i napodkają opór, czy słychać tak samo trzeszczenie. Wtedy będzie znaczyło że jest piach jakiś w rowkach zębatki bębenka.
Borsuczy Napisano 14 Kwietnia 2017 Napisano 14 Kwietnia 2017 Pisałeś o jeździe bez pedałowania, a dla bębenka, jazda bez pedałowania i kręcenie korbami w tył daje ten sam efekt, to samo działanie. Ja piszę o zakręceniu samego bębenka w prawo, do zablokowania, wtedy przy blokowaniu i dodaniu jeszcze trochę siły powinno być slyszalne chrupotanie, jak piesek zapadki będzie przebijał się przez brud.
WiktoreGG Napisano 16 Kwietnia 2017 Autor Napisano 16 Kwietnia 2017 No to chyba będzie trzeba odwiedzić serwis :/ FilmikKLIK
Ychu Napisano 17 Kwietnia 2017 Napisano 17 Kwietnia 2017 Masz tam wolnobieg a nie kasetę. Do niego też łatwiej dostaje się syf. Pewnie czysciles też w miejscu gdzie wychodzi oska i wtedy nalecialo w łożysko. Jeśli chce Ci się bawić to mogę Ci opisać proces serwisu wolnobiegu. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
cervandes Napisano 17 Kwietnia 2017 Napisano 17 Kwietnia 2017 Obłędnie czysta, gratki A teraz zabierz się za rozbieranie wolnobiegu, jak się raz nauczysz to będziesz sobie sam serwis robił. To nie może być trudne skoro ja w wieku 10 lat rozbierałem wolnobiegi i sobie sam serwisowałem wszystko inne w rowerze.
Witboj Napisano 17 Kwietnia 2017 Napisano 17 Kwietnia 2017 Biorąc pod uwagę, że taki wolnobieg kosztuje na znanym serwisie od 35 zł to jakby Ci się nie udało rozkręcanie i smarowanie, to tragedii nie ma ;-) Tylko w praktyce nie zawsze tak łatwo się rozkręca ;-)
WiktoreGG Napisano 17 Kwietnia 2017 Autor Napisano 17 Kwietnia 2017 Dzięki! Poszperam na YouTubach o rozkręcaniu itp, dalej powinienem sobie poradzić Mam nadzieję że z piastą nic nie zrobiłem.
byh81 Napisano 17 Kwietnia 2017 Napisano 17 Kwietnia 2017 Oś też możesz rozkręcić i zmienić smar na kulkach, tylko zaznacz przynajmniej z jednej strony w którym miejscu jest konus żebyś nie miał problemów z ustawieniem później odległości.
cervandes Napisano 17 Kwietnia 2017 Napisano 17 Kwietnia 2017 Jakim ustawianiem znowu? Piastę rozkręca się z jednej strony dzięki czemu nie trzeba potem niczego ustawiać. Po kiego grzyba rozkręcać obydwie strony?
byh81 Napisano 17 Kwietnia 2017 Napisano 17 Kwietnia 2017 Ty o tym wiesz ale może On niekoniecznie i później będzie kolejny problem jak teraz co miał zalewać naftą wolnobieg bo niby co może się mu stać a jednak się stało.
am3k Napisano 17 Kwietnia 2017 Napisano 17 Kwietnia 2017 Witam. Podepnę się ponieważ mam podobny problem. Mam zabytkową piastę Sachs Quartz na łożyskach maszynowych, w której ciężko chodził bębenek. Po zaaplikowaniu kilku kropel WD40 już pracuje prawie normalnie. Prawie, ponieważ w trakcie obracania bębenka słychać delikatne "chrupanie". Wynika z tego, że mógł się tam dostać piach. Normalnie, o ile wiem, bębenek powinien się wykręcać imbusem. Natomiast tutaj od strony zewnętrznej bębenka od razu z brzegu znajduje się łożysko. Pytanie czy ktoś miał styczność z taka piastą. Czy oś powinna normalnie wyjść po odkręceniu nakrętek? Czy w ogóle warto się za to zabierać? Czy może wpuścić jeszcze trochę WD40 i martwic się jak już bębenek się skończy.Tak to mniej więcej wygląda (zdjęcie poglądowe z googla) - FOTO
Witboj Napisano 17 Kwietnia 2017 Napisano 17 Kwietnia 2017 Pewnie któraś z tych metod zadziała: http://www.parktool.com/blog/repair-help/freehub-service Czasami imbus wchodzi tylko od drugiej strony.
am3k Napisano 17 Kwietnia 2017 Napisano 17 Kwietnia 2017 Witboj dziękuję Ci bardzo za link. Na dniach tam zajrzę i może uda mi się coś zdziałać to napiszę (a może nagram filmik )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.