syrobb Napisano 11 Kwietnia 2017 Napisano 11 Kwietnia 2017 Cześć, Sprawa raczej typowa, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na forum. A więc. Nadszedł ten wspaniały czas na wymianę kasety, no i łańcucha. Mój napęd to XT M8000; kaseta 11-40 i łańcuch HG-701. Szukając po necie sprzętu, trafiłem na kasetę Sunrace MX8. Ma trochę inne stopniowanie na wyższych trybach od Shimano (co mi odpowiada). Czy ktoś używał tej kasety/lub innej Sunrace i ma porównanie do kaset Shimano. Głównie chodzi o trwałość, bo cena jest praktycznie identyczna. https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-rowerowe/p,kaseta-mx8-11rz-11-40-czarna-sunrace,657951.html Druga kwestia to łańcuch. Jak dotąd cały czas korzystałem z Shimano. Nie narzekam, ale może polecacie jakiś inny w podobnej cenie do HG-701? ~100 pln. KMC? https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/p,lancuch-x11-93-11rz-114-ogniw-srebrny-spinka-kmc,643810.html pozdr!
Mod Team Puklus Napisano 11 Kwietnia 2017 Mod Team Napisano 11 Kwietnia 2017 Łańcuch KMC, albo sram xx1. Jak kmc najlepiej do napędów elektrycznych, droższy ale sie opłaca. XX1 z kolei jest skubany dość wytrzymały. Słyszałem tez opinie ze sram cieszej pracuje od shimano. Ale o kasecie sunrace nic ci nie powiem. Mamy niskie modele na sklepie ale nie polecał bym.
syrobb Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Napisano 12 Kwietnia 2017 Łańcuch KMC, albo sram xx1. Jak kmc najlepiej do napędów elektrycznych, droższy ale sie opłaca. XX1 z kolei jest skubany dość wytrzymały. Słyszałem tez opinie ze sram cieszej pracuje od shimano. dzięki za info. KMC dedykowany do elektrycznych stoi koło 150 zł, czyli podobnie jak XX1 (po przecenie). Przemyślę. Jeszcze pytanie z drugiej strony. Jakieś różnice w wytrzymałości pomiędzy HG-601 a HG-701? Jakbym jednak został przy shimano
Mod Team Puklus Napisano 12 Kwietnia 2017 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2017 Nie mam odniesienia ale wiem ze jak mierzyłem nowe czejny to shimano miało ok 0.5 na starcie, xx1 miał ok 0.15. Pomiar dokonany mimośrodowym przymiarem parktoola. Nie będziemy wnikać czy owe 0.5 to faktycznie 0.5 jednak między 0.5 a 0.15 jest spora różnica na starcie. Kmc wykazywał ok 0.2-0.3 na start.
syrobb Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Napisano 12 Kwietnia 2017 kolosalna różnica :/ a spotkałeś się może z teorią, że łańcuch SRAM - pomimo, że trwalszy - szybciej zjedzie kasetę shimano ?
Mod Team Puklus Napisano 12 Kwietnia 2017 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2017 A niby jak to jest możliwe skoro jest trwalszy? Kaseta się niszczy tylko poprzez wyciąganie łańcucha a skoro jest trwalszy to jest to sprzeczność.
syrobb Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Napisano 12 Kwietnia 2017 też mi wydawało się to dziwne. Z taką opinią spotkałem się w serwisie. Bardziej chyba chodziło o kompatybilność
Mod Team Puklus Napisano 13 Kwietnia 2017 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2017 Musicie zapamiętać jedną rzecz. TO dość istotne - czemu w skrzyniach biegów w autach się nie zmienia trybów co ... jakiś czas, tylko łańcuchy i zębatki z nimi pracujące? Bo koła zębate nie mają w naturze się krzywić, ścierać czy deformować bez wyraźnej przyczyny. Natomiast łańcuch podczas pracy sie wyciera i zwiększa swoją długość ... przez to zazębia sie wyżej, część ogniw jest zwyczajnie luźna i łańcuch trzyma się na 3-4 zębach z całej korby, tym samym niszczy zęby ... To jedyna przyczyna niszczenia napędu rowerowego. Wiec jak ktoś ci mówi że coś jest trwalsze ale szybciej zniszczy kasetę, to ładnie podziękuj za dyskusję i drugiej nie zaczynaj. Natomiast z kompatybilnością bywa różnie. Czasami np łańcuch sram na kasecie shimano zamiast ciszej pracuje głośniej, zamiast lepiej zmieniać bieg to robi to gorzej ... ciężko jednoznacznie określić czemu. Może przez zużycie poszczególnych podzespołów, ale czemu jak jest wszystko nowe ? Zdarzają sie takie wyjątki. Miałem przypadek - nowy rower, miałem go wyregulować, po kilku min wiedziałem ze nie uda sie. Linki i pancerze jagwire lex ( nie polecam). Zmieniłem linki ale specjalnie sie nie poprawiło. Szukałem przyczyny, przerzutka kółeczka hak ... i nagle patrze na łańcuch ... FSA ... i takie wtf, pierwszy raz widziałem taki wynalazek. Założyłem shimano i jak ręką odjął. Pamiętajcie, kaseta może być najtańsza, ale łańcuch możliwie najlepszy jaki możecie kupić, by przebiegi był możliwie jak największe.
syrobb Napisano 13 Kwietnia 2017 Autor Napisano 13 Kwietnia 2017 Dzięki wielkie za te posty Puklus! Już wiem, że kasetę kupię SLX, a łańcuch lepszej jakości. Choć tego polecanego KMC x11e ciężko w Polsce dorwać. Ale szukam dalej.
Mod Team durnykot Napisano 13 Kwietnia 2017 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2017 Sunrace MX8 ( akurat w wersji 11-42 Blak Edyszyn )- bardzo dobra jakość wykonania, pracuje razem z łańcuchem KMC X11.93. W czasie jazdy bezproblemowa zmiana biegów także pod większym obciążeniem. Względnie cicho pracuje. ma tendencję do spadania na koronce 42 przy pedałowaniu w tył. łańuchy 11sp SRAMA jednak są lepiej wyprofilowane i nieco poprawiają zmianę biegów, zmniejszają te spadanie łańcucha z największej koronki Sugerowałbym zakup kasety Sunrace plus łańcuch SRAMA.
syrobb Napisano 13 Kwietnia 2017 Autor Napisano 13 Kwietnia 2017 @durnykot dzięki za info, bo za dużo informacji o kasetach Sunrace nie ma A z jakim napędem współpracują u Ciebie? Porównujesz działanie do Shimano? Bo generalnie mój napęd działa jak dla mnie rewelacyjnie. Kultura pracy, w tym głośność, stoi na wysokim poziomie jak dla mnie. Zastanawiam się tylko czy znajdę coś bardziej trwałego, nie tracąc jakości.
Mod Team durnykot Napisano 13 Kwietnia 2017 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2017 Zestawienie jest trochę nietypowe- korba SLX M7000, osprzęt SRAM GX, kaseta Sunrace MX 11-42 plus wspomniany KMC i SRAM. Sunrace z łańcuchem SRAM pracuje prawie tak jak lubię, twardo przy wrzucaniu na większe koronki, w miarę płynnie przy zrzucaniu. Bliżej tu jakości pracy układów srama niż shimano. Poza tym głównym powodem zakupu Sunrace było lepsze niż w Shimano stopniowanie i kolor Plan był na kasetę SRAMA ale koszty kasety i bębenka to dwukrotność zestawu Sunrace/łańcuch.
syrobb Napisano 14 Kwietnia 2017 Autor Napisano 14 Kwietnia 2017 faktycznie kombo. Mi też czerń i stopniowanie odpowiada w Sunrace. Dlatego szukam argumentów za tą kasetą Nie jeździłem dużo na SRAM. Chcesz powiedzieć, że jest jest mniej płynnie niż u Shimano?
clip7 Napisano 15 Kwietnia 2017 Napisano 15 Kwietnia 2017 Mam identyczny napęd. Obecnie jeżdżę na 3 łańcuchach. Zamiast 701 kupowałem 601. Szczerze mówiąc nie zauważyłem żadnej różnicy. Łańcuchy wyciągają się podobnie. Gdzieś czytałem, z tego co pamiętam, że do tego napędu dedykowane są łańcuchy Shimano HG-601,701,901. Kiedyś drążyłem temat różnic między łańcuchami shimano. Jaka jest różnica między HG-601 a HG-701 nie wiem.
Arni220 Napisano 15 Kwietnia 2017 Napisano 15 Kwietnia 2017 Nie mam odniesienia ale wiem ze jak mierzyłem nowe czejny to shimano miało ok 0.5 na starcie, xx1 miał ok 0.15. Pomiar dokonany mimośrodowym przymiarem parktoola. Nie będziemy wnikać czy owe 0.5 to faktycznie 0.5 jednak między 0.5 a 0.15 jest spora różnica na starcie. Kmc wykazywał ok 0.2-0.3 na start.Te dane jeszcze o niczym nie świadczą, nie dowodzą tego, czy po podziałce też jest taka różnica. Pokazują jednak, jak mylny jest sposób pomiaru wewnątrz ogniw.
Mod Team Puklus Napisano 15 Kwietnia 2017 Mod Team Napisano 15 Kwietnia 2017 I co i znowu gówno burza na temat nieprawidłowo przeprowadzonego pomiaru bo nikt w kieszeni nie ma laboratorium ? Może i mylny, może i zły, może faktycznie jest odwrotnie ale zazwyczaj na serwisie to głównie shimano zajechane bywają. Taa wiem bo ich jest najwięcej Poza tym mów sobie co tam chcesz ale jak zobaczę na własne oczy czejn shimano 11-12 rzędowy po 1000km gdzie przymiar 0.5 nawet nie ma zamiaru wpadać, to porozmawiamy. póki co widziadłem takich 2 kmc i sram.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.