Skocz do zawartości

[MTB 29" do 3300 zł] Cube Analog blue'n'flashorange vs. Merida Big Nine 300 vs. Romet Mustang 1

Charls

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję pilnie waszej pomocy co do wyboru, który wybrać i dlaczego biorąc pod uwagę komponenty. Z góry bardzo dziękuję

Cube Analog 29 http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-gorskie-29/rower-cube-analog-29-blue-n-flashorange-2017

• RAMA Aluminium Lite, AMF, Internal Cable Routing, Easy Mount Kickstand Ready
  • KOLORblue´n´flashorange
  • ROZMIAR27.5: 14", 16", 18" // 29er: 17", 19", 21", 23"
  • WIDELECRock Shox XC 30 TK Coil, 100mm, Remote Lockout
  • STERYFSA No.10, Semi-Integrated
  • MOSTEKCUBE Performance Stem Pro, 31.8mm
  • KIEROWNICACUBE Rise Trail Bar, 680mm
  • GRIPYCUBE Performance Grip
  • PRZERZUTKA TYŁShimano XT RD-M772, Shadow, 9-Speed
  • PRZERZUTKA PRZÓDShimano FD-M4000, Downswing, 31,8
  • MANETKIShimano SL-M4000, Rapidfire-Plus
  • HAMULCEShimano BR-M315, Hydr. Disc Brake (160/160)
  • KORBAShimano FC-M3000, 40x30x22T, 175mm
  • KASETAShimano CS-HG300, 12-36T
  • ŁAŃCUCHShimano CN-HG53
  • OBRĘCZECUBE ZX20, 32H, Disc
  • PIASTA PRZÓDShimano HB-TX505
  • PIASTA TYŁShimano FH-TX505
  • OPONYSchwalbe Smart Sam, Active, 2.25"
  • PEDAŁYCUBE PP MTB
  • SIODŁOCUBE Active 1.1
  • SZTYCA PODSIODŁOWACUBE Performance Post, 27.2mm
  • ZACISK SZTYCYCUBE Varioclose, 31.8mm
  • WAGA14.2 kg

Merida Big Nine 300 http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-gorskie-29/rower-merida-big-nine-300-2017-czarny

Model BIG.NINE 300 Kolor MATT BLACK (GREEN/WHITE)

Rozmiar koła 29" Waga [kg] 13,5

RAMA  

Typ ALU   Big 9 TFS BC Rozmiar 17", 19", 21", 23"

Widelec SR 29 XCR air LOR 100

NAPĘD  

Przełożenia 30

Przerzutka przód Shimano Deore triple

Przerzutka tył Shimano Deore Shadow

Manetka przód Shimano Deore

Manetka tył Shimano Deore

Mechanizm korbowy FSA Alfa drive 40-30-22

Kaseta Shimano CS-HG50-10 11-36

KOŁA  

Piasta przód Shimano Centerlock

Piasta tył Shimano Centerlock

Obręcze Merida Big Nine comp CC

Opona przód Maxxis Ikon 29er 2.2 zwijana

Opona tył Maxxis Ikon 29er 2.2 zwijana

KOMPONENTY  

Hamulec przód Shimano M315 180 cen

Hamulec tył Shimano M315 160 cen

Kierownica MERIDA comp OS 700 R12

Mostek MERIDA Comp OS 6

Merida Sport

Sztyca MERIDA comp SB0 27.2

• Mod Team
Napisano

Zdecydowanie wygrywa Merida, która ma nowszy typ główki ramy ( tapered ) , napęd Deore oraz powietrzny amortyzator ( w Cube jest sprężynowy ).

Poza tym Merida posiada kasetę 10 rzędową ( Cube 9 ), nieznacznie szerszą kierownicę ( uważam to za plus w tym porównaniu ) i jest lżejsza.

Napisano

po kolei lecąc, cube:

- amor 30mm, sprężynowy, może gorzej niż powietrzny chodzić, ale nie ma takiej zabawy jak przy serwisie powietrznego, nie potrzebujesz pompki żeby ciśnienie kontrolować etc itp...

- o ile dobrze widzę na zdjęciu amor ma manetkę z blokadą na kierownicy

- rozstrzał w klasie napędu, przerzutka xt wrzucona żeby mieli czym łowić spojrzenia klientów

- napęd 3x9, na asfaltowych odcinkach będzie delikatnie niższa prędkość przy tej samej kadencji, nie wiem te ~3km/h mają dla ciebie znaczenie

- 9 wyjdzie taniej w eksploatacji, ale gdybyś chciał jakiś upgrade do wyższych grup gdzie już są 10 to koszty będą wyższe

merida:

- amor powietrzny z lagami 32mm, bez ultra ekscytacji bo to wersja "top budżet", jak napisałem wcześniej, serwisy i pompka/znajomy z pompką do regulacji ciśnienia

- ręczne pokrętło blokady amora jest niezbyt wygodne w terenie, chyba że lubisz adrenalinkę

- napęd w miarę jednolity, szału nie ma, jest okay

- opony zwijane +

- oczywista oczywistość - 700g lżejszy wg opisu

nie wiem jakie będzie przeznaczenie roweru, ale odradzałbym jazdę w poważny teren na tych heblach

nie opowiem się za jednym ani za drugim, to nie jest rower dla mnie i nie moja kasa

Napisano

Dzieki za opinie ale nadal nie wiem który. Rower ma być do jazdy rekrracyjnej na szutrowy teren w tym 20-30 % asfaltowych połączeń. Trasy na lekkich kaszubskich przewyższeniach, 50 km ze dwa razy w tygodniu. Ma wystarczyć na start. Póznirj sukcesywnie jakies graty bedą wpadać nawet z półki XTR ale jak pisałem na początek MUSI wystarczyć

Ps. Lubię zapach nowości i mam pompkę.

@KrissDeValnor o taką ocenę mi chodziło

Napisano

Sorki, że trochę OT ale widząc te ceny to myślę, że kwiecień to nie jest najlepszy miesiąc na kupowanie roweru. W  listopadzie kupiłem Cube analoga 2016 za 2300 pln, czy specyfikacja modelu na 2017 tak mocno się nie zmieniła że cena tak poszybowała o 700 zł w górę? 

IMO jeżeli nie straszne Ci kupowanie przez neta i samodzielne przykręcanie pedałów i kierownicy to polecam rzucić okiem na bike-discount można w niższej cenie znaleźć jeszcze jakieś sensowne rowerki

https://www.bike-discount.de/de/kaufen/radon-zr-team-6.0-581928/wg_id-6666?varid=581938  

Napisano

Generalnie nie należę do osób, które kupują w zamagranicznych sklepach internetowych. Poza tym przedstaiwasz mi ten rower Radon ZR Team 6.0 Mountainbike jako ofertę bo nie rozumiem? Jeśli tak to za cenę 2800 zł  ten rower jedynie z tylną przerzutką SLX szału nie robi, wolę wymienioną Meridę od ręki z namacalnym jej wypróbowaniem

Napisano

brałem pod uwagę tego mustanga ale mam wątpliwości co do jakości tych rowerów, może się mylę. Ostatnio rometem jeździłem 35 lat temu jak dostałem taki na 1 komunię :-)

A tak na powaznie ciekaw jestem porównania tego rometa z meridą i dziękuję za cenne uwagi ale widelec ten mustang ma chyba gorszy

https://www.olx.pl/oferta/romet-xc-trail-mustang-29-1-nowy-negocjuj-koniecznie-CID767-IDlmfsm.html

Specyfikacja:

koła 29
rama alu 6061 X-lite
rozmiar 15" / 17" / 19" / 21"
widelec SR Suntour Raidon-XC RL 29 100 mm
napęd 30
manetki tył, przód Shimano Deore SL-M610 10 speed / Shimano Deore SL-M610 3 speed
przerzutka tył, przód Shimano Deore M610 / Shimano Deore M611
kaseta / wolnobieg Shimano Deore HG- 501 - pokaż numer telefonu - 0 speed
mechanizm korbowy Shimano Deore M523 40 / 30 / 22 175 mm
hamulec tył, przód Shimano M396 / Shimano M396
piasta tył, przód Shimano Altus RM35 / Shimano Altus RM35
obręcze Alexrims MD17
opony Michelin Country Grip’R 29×2,1
kierownica Romet Expert Bar 720 mm
mostek kierownicy Romet Expert Stem 90 mm 8DEG 31,8 mm
siodło Romet by Velo
sztyca Romet 31,6 mm 350 mm
pedały Feimin FP-971
waga 13.5 kg

Napisano

ale czy hamulce rometa Shimano M396 nie są gorsze od Shimano M315 tych w Meridzie?

a czy piasta meridy Shimano Centerlock nie jest lepsza od Shimano Altus RM35 czy to jest to samo?

Napisano

Jeśli o amor przedni chodzi to trzeba dopytać sprzedawcy. Na zdjęciach bywają 2 typy - w przypadku blokady z kierownicy jest powietrzny.

http://nasciezce.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_0aaa67d88a8c9a85f7749571251ebfdb.jpg

Odnośnie geometrii (porównanie dla 19"):

Mustang        Merida

CS                   438            445

​TTh                  605            600

HTA                   71            70,5

​STA                   74            73

​WB                   1100           1098

​Moim zdaniem różnice pomijalne w zastosowaniach amatorskich.

Napisano

Poza sprężynowym amorkiem porównywalny

Mustang 1 w kole 29" ma montowanego powietrznego Raidona (sprężynowy jest w 27,5) i jest on o oczko wyżej niż XCR (jest zdecydowanie lżejszy).

ale czy hamulce rometa Shimano M396 nie są gorsze od Shimano M315 tych w Meridzie?

M315 to obecnie najniższy model hydraulików od shimano , w pracy będą podobne do M396 ale te posiadają aluminiowe klamki (w M315 są stalowe).

czy piasta meridy Shimano Centerlock nie jest lepsza od Shimano Altus RM35 czy to jest to samo?

Centelock to sposób mocowania tarczy hamulcowej a nie model piasty.

Napisano

Weź też pod uwagę, że w sklepie pozwolą ci ustawić co najwyżej wysokość siodła przez co pierwsze wrażenie może być mylne. Zwykle dobre dopasowanie wymaga szerszych regulacji siodła, odpowiedniego obrócenia kierownicy, ustawienia manetek i klamek. Często dobiera się profil i długość kierownicy oraz kąt i dł mostka.

Napisano

Reasumując jaki wybralibyscie rower z zestawienia Cube vs. Merida vs. Romet?

pomijając nazewnictwo a biorąc pod uwagę wyłącznie komponenty

• Mod Team
Napisano

Z tymi Rometami jest małe zamieszanie, bo zdjęcie roweru w kolorze czarno - żółtym przedstawia model 2016 i stąd moja uwaga o garbatej ramie, a o szczegółach geometrii nie było mowy, ale zgadzam się z @ Dokumosa i @ gtb.

Jednak przy ewentualnym zakupie trzeba zwrócić uwagę na rodzaj amorka, bo a nóż widelec będzie tak jak kiedyś z Orkanem 5, kiedy to montowali dwie wersje.

Napisano

Niestety ten Mustang w sklepie http://crs-sklep.pl/  niestety dostępny będzie dopiero od maja, podobno logistyka Rometa się nie popisała, poszukam w innych sklepach

dziękuję wszystkim za udział w dyskusji

edit: na stronie rometa widzę, że ten sam rower występuje z różną geometrią ram w zależności od koloru, to możliwe? http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_29_1,10,707,710,14527,2017.html

• Mod Team
Napisano

Faktycznie nic się nie zmieniło i nadal mają na stronie zdjęcie modelu 2016 z trójblatową korbą ( kolor czarno - żółty ), w którym górna rura była nieco wybrzuszona, ale może przełączasz się przypadkiem między różnymi modelami :icon_question:

Poza tym geometria nie zmienia się z kolorem ( to by było straszne :icon_lol: ), tylko w pewnym stopniu z rozmiarem jeśli już.

Napisano

Trochę popytałem u autoryzowanych sprzedawców Rometa i wychodzi na to że ten Mustang 29 to utopia, na razie puścili famę pokazując dobry stosunek ceny do osprzętu a w rzeczywistości rzucą 100 egzemplarzy i na tym się skończy. Pozostaje chyba jednak Merida

Być może w połowie maja coś rzucą na sklepy

Napisano

Romet miewał rowery o świetnym stosunku ceny do komponentów jak chociażby wspominany orkan 4.0 czy jolene 2 i 3 z 2015r. Nie zdziwłbym się gdyby i tym razem było podobnie.

Dla każdego sprzedawcy priorytet to sprzedać to co ma pod ręką. Lepszy pieniądz dzisiaj niż mglista wizja pieniądza w przyszłości.

Napisano

Ta cena z oficjalnej strony Rometa 2649 zł to w ogóle realna jest? Czy to tylko jakiś "placeholder"? Bo jak patrze na sklepy gdzie są pozycje Mustang 29 to cena jest ponad 3k za rocznik 2016 chyba. Na dodatek niby są a ich nie ma. To jakieś inne wersje czy co? Bo już sam nie wiem czy jest sens czekać na ten maj. Przypomina to już trochę szukanie świętego Graala. 

Napisano

Jest ale go nie ma, mi sprzedawca z autoryzowanego sklepu Rometa powiedział, że może w maju rzucą 100 egzemplarzy w ramach reklamy, te Mustangi 29" które są dostępne to zakupione przez dealerów w przedsprzedaży,

• Mod Team
Napisano

Trzeba by się dokładnie dopytać o specyfikację, bo jak widać w Romecie panuje jakaś dezinformacja - opisy nie zgadzają się ze zdjęciami w przypadku modeli 29 " i dlatego nie można im ufać.

Z tego co pisali koledzy wcześniej wynika, że model 27,5 " ma amorek sprężynowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...