Skocz do zawartości

[łańcuch] Skrócenie łańcucha w starym rowerze

Gizmo21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Trafił do mnie stary rower, w weekend się nim trochę zajmowałem i jest pewien problem z przerzutkami. Zacząłem się zastanawiać czy nie jest to wina łańcucha, bo zdaje się być właśnie dość luźny. Ale do rzeczy. Problem jest po pierwsze z tylną przerzutką, która jakoś tak dziwnie jest ułożona w sensie, że dolne kółko wydaje mi się być mocno z tyłu w stosunku do górnego. Jakoś to mi tak nasunęło, że może jednak łańcuch jest zbyt rozciągnięty? Podczas zmiany biegów, jeśli dojdzie do konfiguracji, że z przodu najmniejsza tarcza, a z tyłu też najmniejsze zęby, to wtedy przerzutka się tak jakby "składa", kółka przechodzą z ustawienia pionowego do ustawienia poziomego względem siebie i w sumie też są one tak blisko zębów, że nie da się kręcić, bo wszystko na siebie nachodzi. Podczas jazdy natomiast ciężko przerzutkę wyregulować by dość płynnie przeskakiwała, często czuje się podczas zmiany biegów takie szarpnięcia łańcucha.

Czy to może być kwestia za długiego łańcucha, czy skrócenie może pomóc i jeśli tak to ile ogniw pasowałoby odrzucić?

post-135341-0-65690400-1491418107_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Wrzucasz 3x1, jak sie da jest ok, wrzucasz z przodu 1 z tyłu ostatni bieg jak łańcuch nie zwisa jest ok. Wyciągniecie łańcucha nie ma za wiele wspólnego z jego poprawną długością.

Napisano

Ogólnie jeśli idzie o zmienianie biegów to tak jak napisałem, problem jest tylko w przypadku ustawienia najmniejszej tarczy z przodu i największych zębów z tyłu (czyli z tego co kojarzę to jest 1 z przodu i 6 z tyłu? bo zawsze mi się numeracja miesza :) ) Jeśli mając ustawiony łańcuch na najmniejszej tarczy schodzę powoli, zmieniając biegi, to im bliżej jest najmniejszych zębów, tym przerzutka coraz bardziej się "składa", tak że dolne kółko idzie coraz wyżej, aż na sam koniec są ustawione względem siebie poziomo i jest koniec pedałowania, bo dolne kółko przerzutki ląduje na zębach.

Chyba że to przerzutka jest schrzaniona? Taka możliwość też jest, rower jest dość stary i za bardzo nie dbano o niego.

Napisano

1. nie wiem jak w tej przerzutce, ale zazwyczaj jest jeszcze jedna śruba regulująca odległość "kółeczka" od kasety
2. możesz sprawdzić czy jest poprawna długość łańcucha pewnymi metodami, wpisz w ggle długość łańcucha rowerowego i wyskakuje kilka fajnych stron/filmików... na forum też jest pewnie opisane, ale nie mam pojęcia gdzie

Napisano

Przerzutka nie wygląda na wadliwą, ale ten model nie ma tej trzeciej regulacyjnej śrubki o której wspomina poprzednik dlatego jest ona dość wrażliwa na długość łańcucha.

Ciasny łańcuch uzyskuje się tak, że opina się łańcuch na największych zębatkach z przodu i z tyłu z pominięciem przerzutek, a potem do tej długości dodaje się 2 ogniwa. Wszystkie biegi wtedy wchodzą, ale to jest metoda dla ludzi unikających przekosów np. 3x1, bo przerzutka będzie wtedy skrajnie napięta.

Napisano

problem jest tylko w przypadku ustawienia najmniejszej tarczy z przodu i największych zębów z tyłu (czyli z tego co kojarzę to jest 1 z przodu i 6 z tyłu? bo zawsze mi się numeracja miesza :) )

IMO wszystko jest w porządku, po prostu nie jeździ się na takich skrajnych przełożeniach.

Tak przeważnie zębatki numeruje się od strony ramy.

1. nie wiem jak w tej przerzutce, ale zazwyczaj jest jeszcze jedna śruba regulująca odległość "kółeczka" od kasety

To jest SIS, tego nie wyregulujesz ;)

Napisano

Właśnie, też szukałem tej śruby by wyregulować odległość przerzutki, ale nie znalazłem :)

Wiem, że nie powinno się jeździć na takich przełożeniach, ale jednak pierwszy raz zdarza mi się, że jest niemożliwe takie ustawienie, w innych rowerach na ogół się dało takie ustawienie zrobić, tutaj tak jak pisałem jest to niemożliwe, bo właściwie przerzutka ląduje na zębach.

Czyli rozumiem, że lepiej nie kombinować i zostawić na razie tak jak jest, chyba że będzie kiepsko to ewentualnie wtedy może pomyśleć o skróceniu łańcucha?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...