LSkiper Napisano 5 Kwietnia 2017 Napisano 5 Kwietnia 2017 Witam, chciałbym się zapytać o to na jaką korbę wymienić moją obecną Suntour CW-9 XCM (3 koronki 44/32/22). Obecna ma mocowanie na kwadrat, a chciałbym zmienić na jakąś Deore ze zintegrowaną osią. Problem w tym że mam kasetę Shimano CS-HG40 (alivio, 8rz) i nigdzie nie byłem w stanie znaleźć Deorki która działałaby bez problemu na 8 rzędowej kasecie. Czy z związku z tym muszę zmieniać cały napęd na 9, lub 10 biegów z tyłu by tylko zmienić korbę? Prosiłbym o podanie modelu korby i ewentualnie wkładu suportu jeżeli trzeba będzie włożyć inny, o ile będzie się dało zamontować korbę bez wymiany napędu
Tatanka Napisano 5 Kwietnia 2017 Napisano 5 Kwietnia 2017 Kupujesz korbę do napędu 3x9,np.FC-M590 Korba z 3x9 bez problemu dogada się z kasetą 8rz
cervandes Napisano 5 Kwietnia 2017 Napisano 5 Kwietnia 2017 Jesteś pewien, że to HG40 a nie HG41? HG41 to zdecydowanie nie jest alivio. HG40 raczej też nie. Korba od dziewiątki chodzi normalnie z ósemkowym łańcuchem. Wkład suportu oczywiście od Accenta, są o wiele lepsze do Shimano no i mają możliwość zmiany samych łożysk.
Tatanka Napisano 5 Kwietnia 2017 Napisano 5 Kwietnia 2017 Na stronie Shimano jest kaseta CS-HG40 Ale Alivio to nie jest
LSkiper Napisano 5 Kwietnia 2017 Autor Napisano 5 Kwietnia 2017 Rzeczywiście, była kiedyś HG-41 ale zmieniłem na HG-40 bo w starej zęby były zjechane po 4-letnim łańcuchu smarowanym WD-40 :E (żeby bez hejtu było, odkąd mam ten rower, smaruję tylko rohloffem/Finish Line'm zielonym) A jest w ogóle jakaś znacząca różnica między takim BB-52 a tym accentem BB-EX1 oprócz tego że można wymieniać same łożyska?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.