Skocz do zawartości

[korba][shimano]. Korby nie wchodza do konca.

Tomek8206

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Przemienialem korby na kwadrat z jednego roweru na drugi. Problem polega na tym, ze nie potrafie ich wbic do konca, tak jak bylo oryginalnie.

Bilem mlotkiem przez kawalek drewienka, ale nie chce juz dalej wejsc.

Czy to normalne ze zostalo mi ok 0,4cm luzu?.

Oczywiscie korby nie lataja i wszystko jest stabilne, mimo wszystko wole sie Was zapytac czy to normalne.

Pozdrawiam

Napisano

Chodzi o luz między ramieniem korby, a mufą suportu? Może mufa jest węższa niż w rowerze, z którego przekładałeś korby? Porównywałeś długość osi? Jeśli ramiona trzymają się stabilnie, moim zdaniem nie ma problemu. Dokręcić, pojeździć, sprawdzić, czy nie ma luzów. Jak nie będzie, to jeździć i się cieszyć.;)

Napisano

Ramiona korby na kwadrat skręca się na śruby a nie wali młotkiem. Tam musi zostać trochę przestrzeni żeby w przyszlości można było skasować ewentualny luz.

Napisano

Hehe, ale ja tak delikatnie, w miare :) . Wiem ze kopanie przy rowerze i aucie mlotkiem nie wrozy nic dobrego :) . Te dinksy co wychodza z suportu raczej sa tej samej dlugosci, bo w obydwu rowerach luka jest taka sama.

Czyli rozumie ze tak ka byc.

Dziekuje za pomocne i fajne odpowiedzi.

Piszac z Wami az chce sie byc rowerzystą. Pozdrawiam i raz jeszcze dzieki :)

Napisano

co wychodza z suportu raczej sa tej samej dlugosci

Suporty maja rozne dlugosci osi. Od 107mm do chyba 125mm (a moze i jeszcze krótsze/dłuższe są), wiec to "raczej" wypadałoby zmierzyć ;-)

Ale jesli luka jest taka sama to.... pewnie jest dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...