rawracer Napisano 24 Lutego 2017 Napisano 24 Lutego 2017 Czy kasety obu producentów różnią się od siebie? Manetka i przerzutka Shimano. Z kaseta Shimano chodziło płynnie zmienianie przełożeń ż kaseta srama już tak nie jest. Łańcuch connex. Mowa o 10sp
montell81 Napisano 24 Lutego 2017 Napisano 24 Lutego 2017 Bez problemu możesz używać kasetę SRAM z przerzutką i manetką Shimano. Nie to żadnego wpływu na płynność zmiany biegów.
rawracer Napisano 24 Lutego 2017 Autor Napisano 24 Lutego 2017 Idzie płynnie 3zmiany i przy 4 zaczyna próbować ale nie idzie... Jak się podciagnie to wskakuja ale problem z zchodzeniem i na odwrót..
shiler Napisano 24 Lutego 2017 Napisano 24 Lutego 2017 Może trzeba wyregulować przerzutkę. Może być troszkę inna konstrukcja i po założeniu na bębenek jest minimalnie inaczej ułożona względem przerzutki.
montell81 Napisano 24 Lutego 2017 Napisano 24 Lutego 2017 Jaka przerzutka i jakie stopniowanie kasety?
Mod Team Puklus Napisano 24 Lutego 2017 Mod Team Napisano 24 Lutego 2017 Connex 10sp w ogóle średnio pracuje. Polecał bym kmc.
rawracer Napisano 24 Lutego 2017 Autor Napisano 24 Lutego 2017 Przerzutka Shimano zee fr kaseta 11-28
Tatanka Napisano 24 Lutego 2017 Napisano 24 Lutego 2017 Tu raczej problemem nie jest kaseta.Jeśli od wymiany kasety nie było żadnego upadku,który mógł skrzywić hak lub wózek przerzutki to prawidłowa regulacja powinna rozwiązać problem
montell81 Napisano 25 Lutego 2017 Napisano 25 Lutego 2017 Wózek FR jest dedykowany do kaset 11-32+ Ty masz 11-28, a z praktyki wiem, że Shadow nie lubią się z kasetami o największej koronce 28 zębów.
rawracer Napisano 25 Lutego 2017 Autor Napisano 25 Lutego 2017 Wózek się nie różni tylko sam hak jeżeli chodzi o fr i dh. Ja ma fr. Problemem nie jest największą koronka, tylko 5 albo 6.kaseta jest tak ułożona że ząbki zachodzą na siebie idą w Lini, wiecie o co chodzi i tak ma 4 dolne i o góry 5 a na 6 jest jakby przesunięcie i tu jest problem z przerzucaniem. Zrobię przyrząd do sprawdzania haka względem koła, pobawię się i dam znać. Może być łańcuch też problemem... Strasznie luźny jest a nowy.... Chwieje się na boki bardzo
Mod Team Puklus Napisano 25 Lutego 2017 Mod Team Napisano 25 Lutego 2017 Ale tu właśnie nie chodzi o wielkość kasety że przerzutka jej nie ogarnie, tylko o precyzje. Po tą są 2 przerzutki DH i FR żeby to działało jak trzeba, bo jak by nie było różnicy była by jedna. Typowe shadoły nie współpracują z kasetami 11-28 poza wyjątkami a poniżej już w ogóle. Działa, owszem, ale od napędu XT czy Saint czy zee, jednak wymaga sie większej precyzji niż tz-30 ... Masz kasetę 11-28, zmień przerzutkę na szosową lub na Zee DH albo wstaw kasetę 11-32/36. Pewnie da się to wyregulować, bo czytałem ze ludziom to działa ale przeważnie nie działa. Oczywiście krzywy hak tez może robić robotę i może to zadziałać po wyprostowaniu.
montell81 Napisano 25 Lutego 2017 Napisano 25 Lutego 2017 Rawracer, a jak stopniowaną miałeś poprzednią kasetę?
rawracer Napisano 25 Lutego 2017 Autor Napisano 25 Lutego 2017 Wcześniej miałem slx 11-34 Ale ze nie używałem wogole 34,30 a brakowało niższych przełożeń to zmienilem. Ta od srama jest mtb bardziej niż typowe szosowki.u góry ma szerszy zakres. Albo ustawie płynnie na zrzucenie a pod górę będzie się ciągnąć bardziej manetka i już. Jeszcze pozostaje kwestia systemu. Shimano dyna SIS kaseta power glide 2 nie zaglebialem się w działanie tego. Jak jest hak fr to oddala wózek pod 36t a 28 i tak ma po drodze. A zakładają 42 i obsługuje a hak dh żeby przybliżyć wózek maksymalnie wydaje mi się choć pewny nie jestem tego do końca...
montell81 Napisano 25 Lutego 2017 Napisano 25 Lutego 2017 Wcześniej miałem slx 11-34 Więc bez wątpienia problem leży po stronie kasety 11-28 Poszperaj po necie, jest wiele wątków odnośnie przerzutek Shadow i kaset poniżej 32t. Większość opisuje dokładnie takie problemy jak u Ciebie występują.
rawracer Napisano 25 Lutego 2017 Autor Napisano 25 Lutego 2017 Dwa rzędy, ale jak reguluje to czy na pierwszym czy drugim blacie problem występuje na tym samym biegu. Wiem że przerzutka do napędu 1 rządowego, ale nie jeżdżę na przekosach i 29t całości ogarnia Myślę chyba że zmienię na coś szosowego z wózkiem ss jakąś 105 Czu ultegre i bd spokój... Ale z kaseta slx też z dwoma blatami chodziła płynnie... Nie spotkałem takiego tematu,ale dzieki za uwagę. Jezeli problem się powtarza z shadow i mniejszymi kaseta mi to będzie to. Trzeba zatem sprzedać zee i kupić jakąś szosowke. To dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi, pomoc w rozwiązaniu, znalezieniu problemu.
rawracer Napisano 27 Lutego 2017 Autor Napisano 27 Lutego 2017 Jeszcze zapytam dla pewności. Manetka slx dyna SIS będzie współgrać z przerzutka szosowa gdzie w opisach jest 9/10 sp typ 105/ultegra?
rawracer Napisano 27 Lutego 2017 Autor Napisano 27 Lutego 2017 Miałem sore z deorka i chulalo... Czemu nie będzie działać?
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2017 Mod Team Napisano 27 Lutego 2017 Nie będzie jak ci już pisałem, od 10 biegów w mtb shimano zmieniło dźwignię i ciąg linki. W szosie zmieniono od 11sp i w najnowszych 10sp.
rawracer Napisano 27 Lutego 2017 Autor Napisano 27 Lutego 2017 Się już pogubiłem... Czyli manetka dyna sis nie zadziała z przerzutka SIS szosowa. A zmieniając wersję zee z fr na dh rozwiąże problem obsługi mniejszej kasety 11-28? Zostaje kwestia przerzutki... A co z dyna SIS występuje z wózkiem ss najkrótszym?
rawracer Napisano 9 Marca 2017 Autor Napisano 9 Marca 2017 Już przetestowane. Doszedłem do wniosku i zobaczyłem wreszcie jak wyregulowac przerzutke w systemie shadow. Najważniejszym jest ustawienie odpowiedniej odległości wózka od największej koronki. W zwykłych przerzutkach że sprężyna w osi obrotu, mocowania nie miało aż tak ogromnego znaczenia. Tu odciagalem przerzutke co skutkowało zwiększeniem pojemność, co w efekcie odbijalo się negatywnie na płynności w zmianach przełożeń. Po prawidłowym ustawieniu przy wersji dh już chodzi ale pojemność malutka i jak na 2 blacie ogarnie wszystko to na pierwszym tylko dwie największe, więc bez sensu... Będzie założone slx że średnim wózkiem. Teraz pytanie mam takie. Bo wiadomo shadow i można zmienić hak jak w zee do dh tylko czy pasuje? Lub można by podpilowac delikatnie gak w miejscu gdzie opiera się o śrubę regulacyjna żeby bliżej przesunąć wózek względem koronki. Ktoś przerabial?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.