Skocz do zawartości

[wymiana napędu] 3x8 na 2x9

darivsz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozumiem zamysł użycia szosowej kasety i zachowania 3 przełożeń z przodu. Fakt poniekąd byłaby to odpowiedź na zapotrzebowanie moje przy jeździe. Ale osobiście wolałbym przejść na podwójną korbę, żeby ograniczyć do minimum skoki w przełożeniach. Przy kasecie strikte szosowej być może korzystałbym także z młynka, a wolałbym zapas trzymać na kasecie. 

W specyfikacji mojej przerzutki jest info, że obsłuży zębatkę kasety do 34 zębów, a jej pojemność to 45. Czemu nie miałaby obsłużyć kasety szosowej?

I jeszcze taka sprawa, napisałem, że nie uczęszczam na trasy górskie i trudne, ale to nie znaczy, że jeżdżę tylko po płaskim. Najczęściej poruszam się w rejonach Pszczyna, Ustroń, Wisła, Szczyrk i okolicach, zatem zjazdy i podjazdy się zdarzają. Mimo to nie jest to droga na młynkowanie. Stąd pomysł z korbą powiedzmy 44-32, 44-34 (chociaż takiej nie widziałem) i kasetką 9-rzędową z w miarę szerokim zakresem 11-34. Tylko weź taką korbę znajdź w ludzkiej cenie... W rowerach specialized widziałem taką korbę w rowerach fitenss produkcji FSA, ale nigdzie takiej nie widziałem dostępnej w sprzedaży, nawet na oficjalnej stronie FSA nie ma takich korb.

najniższe przełożenie w takim napędzie tzn. 32,34 przód i 34 tył, jest dla mnie wystarczające, nawet z zapasem. 

Napisano

osobiście wolałbym przejść na podwójną korbę, żeby ograniczyć do minimum skoki w przełożeniach. Przy kasecie strikte szosowej być może korzystałbym także z młynka, a wolałbym zapas trzymać na kasecie. 

Właśnie dla tego korba 2rz o różnicy zębów 14, a nie 10 (tak jak masz dotychczas 42/32) czy 12 (40/28). Ja proponuję zbudować 40/26, a to da wzrost zakresu przy zachowaniu ciasnoty kasety. Rozumiem, że nigdy nie jeździłeś na takiej kasecie i trochę się boisz, ale uwierz, nie ma czego, bo całkowity zakres uzyskasz prawie taki sam jak dotychczas.  

W specyfikacji mojej przerzutki jest info, że obsłuży zębatkę kasety do 34 zębów, a jej pojemność to 45. Czemu nie miałaby obsłużyć kasety szosowej?

Obsłuży, chodzi o skos po którym pracuje przerzutka, ale spokojnie, twoja t. przerzutka jest dwuzawiasowa, więc poradzi sobie bez problemu z kasetą 11-28 jak i 11-25. O problemach możemy mówić w przypadku przerzutek z Shadow czyli SLX 662/XT 772 choć i tu spokojnie można pewne manewry wykonać.

I jeszcze taka sprawa, napisałem, że nie uczęszczam na trasy górskie i trudne, ale to nie znaczy, że jeżdżę tylko po płaskim. Najczęściej poruszam się w rejonach Pszczyna, Ustroń, Wisła, Szczyrk i okolicach, zatem zjazdy i podjazdy się zdarzają. Mimo to nie jest to droga na młynkowanie. Stąd pomysł z korbą powiedzmy 44-32, 44-34 (chociaż takiej nie widziałem) i kasetką 9-rzędową z w miarę szerokim zakresem 11-34. Tylko weź taką korbę znajdź w ludzkiej cenie

To pewnie jakieś specjalne korby systemowe tych marek, nic typowego, nie dziwota, że nie znajdujesz, a wpakowanie się w nie, to proszenie się o problemy w przyszłości z doborem zębatek. O problemach z instalacją przełajowej czytałeś, a typowa MTB w ludzkiej cenie to Deore 40/28 (ok. 300zł), którą spokojnie moim zdaniem dało by się zrobić na 40/26 za ok. 30zł. 

Jak wybierasz się niekiedy na podjazdy w tamtej okolicy, to kup dwie kasety wtedy, kolejna rzecz, którą większość pomija, a to błąd. Po to producenci wymyślają różne stopniowania byśmy je dobierali w zależności od terenu. Na płaskie instalacja ciasnej 11-25, na górki 11-28/32 i problem rozwiązany.

Napisano

O linii łańucha 54mm, to po pierwsze, a po drugie ponownie będzie zakładał rozstrzelona kasetę 11-32/34. Korba 3rz dawała zakres, ale chłop uparł się, że musi jeździć na górskiej kasecie 11-32 stąd młynek okazał się zbędny. Wystarczyło dać ciasną kasetę czerpiąc z niej korzyści, to i przeprosił by się z młynkiem na tych 5% trasy. Jednocześnie całkowity zakres przełożeń pozostał by niezmieniony i o żadnym młynkowaniu nie byłoby mowy, bo na 22:23 wjeżdżał by tak samo. Prosty, tanio, tak samo uniwersalnie. Korby 3rz wcale nie są złe, dają poważne zalety napędom.

Napisano

No chyba tylko. Tylko co to zmienia tak naprawdę w dotychczasowym napędzie? Już nawet teraz nikt mu nie każe zrzucać na młynek, taka budowa napędu bez żadnych korzyści tak naprawdę. Aż mi się zrymowało - zamieni stryjek siekierkę na kijek ;) 

Napisano

Ale osobiście wolałbym przejść na podwójną korbę, żeby ograniczyć do minimum skoki w przełożeniach. Przy kasecie strikte szosowej być może korzystałbym także z młynka, a wolałbym zapas trzymać na kasecie. 

Taki jest plan

Napisano

No chyba tylko. Tylko co to zmienia tak naprawdę w dotychczasowym napędzie? Już nawet teraz nikt mu nie każe zrzucać na młynek, taka budowa napędu bez żadnych korzyści tak naprawdę. Aż mi się zrymowało - zamieni stryjek siekierkę na kijek ;)

Co zmienia. Totalnie nic. Jedynie spowoduje mniejszy zakres przełożeń. Ludzie myślą że jak mają 3rz z przodu to jak wywalą jedno koło zębate to będą mieli już 2rz.

To tak jak ja przechodziłem z 3rz na 2rz. Według wielu to wystarczyło wyrzucić największe koło zblokować przerzutkę przednią i już mam 2rz. A jednak kupowałem blat 36T by zastąpić nim 32T i wymieniałem przerzutkę.

Napiszę na koniec. Zmiana z 3rz na 2rz nie polega na odkręceniu jednego koła zębatego.

Czytając wypowiedź autora najlepszym rozwiązaniem była by korba 38-26 i szosowa kaseta 11-25.

Napisano

Zmiana z 3rz na 2rz nie polega na odkręceniu jednego koła zębatego.

Może nie polega,ale da się tak zrobić.

najlepszym rozwiązaniem była by korba 38-26 i szosowa kaseta 11-25.

Tylko że autora interesuje blat 44t.Jeśli tego się będzie trzymał,a dodatkowo ma być tanio to zostają takie kombinacje

Napisano

Kolejny temat o robieniu pseudo-szosy...

Będę nudny, ale jak zwykle w takim przypadku zasugeruję sprzedaż obecnej graciarni i kupno szosy/fitnesa, nawet budżetowego, bo to faktycznie wpłynie na jakość jazdy. A tak stówa tu, pięćdziesiąt tam i finalnie mamy pokrakę ani na szosę ani w teren.

Napisano

Według wielu to wystarczyło wyrzucić największe koło zblokować przerzutkę przednią i już mam 2rz. A jednak kupowałem blat 36T by zastąpić nim 32T i wymieniałem przerzutkę.

Zębatka 36 nie tylko podmieniłeś 32, ale także 44. Taki jest główny sens przejścia z 3 na 2. W rowerze szosowym wygląda to trochę inaczej, tam zamieniono 39 i 30 na 34. No ale to totalnie inne rowery i możliwości, w MTB tak się nie da.

Tylko że autora interesuje blat 44t.Jeśli tego się będzie trzymał,a dodatkowo ma być tanio to zostają takie kombinacje

Problem w tym, że taką kombinację już posiada, no dobra, może wymienić 42 na 44 i po sprawie. Co zatem daje kupno/budowa kolejnej korby, której i tak nie ma lub jest, ale bardzo droga (42/30 XTR)? A no nic. Tak jak napisałem, zamieni stryjek siekierkę na kijek. By odczuć zmianę jakąkolwiek wystarczy obecnie tylko wkręcić blat 44z, wyregulować pod niego przerzutkę, kasetę wymienić na 11-23/25 i po sprawie. Mamy dokładnie ten sam zakres który chciał uzyskać, wydaje 100zł na części i cieszy się możliwościami jazdy jak na napędzie szosowym z korbą 3rz. Dopiero w tym momencie odczuje zmiany, bo pozna co to znaczy ciasne stopniowanie na kasecie.

Jest gdzieś napisane że to ma być szosa,lub pseudo-szosa?

Nigdzie, ale uświadamiamy, iż by odczuć jakąkolwiek zmianę w nowo zbudowanym napędzie nie wystarczy tylko odkręcenie młynka z korby. To nic nie daje i niczego nie wnosi. Potrzeba pozostawienia w rowerze MTB zębatek 44 (a nawet 46z) oraz 32/34 to nic innego jak budowanie pseudo szosy, który to rower z szosowym będzie i tak miał niewiele wspólnego.

Napisano

wystarczyło by tylko dać kasetę 11-23/25

Ja bym (w zależności od ostatecznego wyboru koncepcji korby) dał HG50 13/23 lub 12/23. Całkiem nieźle zestopniowane jak na 8s czy 9s, a łączny zakres można ustawić korbą (dał bym 40/26).

Sam idę w podobny zestaw dla roweru "gravel" z przeznaczeniem zarówno na płaskie jak i na mocno pofałdowane, ale po twardym nie po terenie. Myślę, że wystarczy.

PABLO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...