Michal_L Napisano 10 Stycznia 2017 Napisano 10 Stycznia 2017 Zastanawiam sie czy m8000 ktory teoretycznie jest na kasete s11 bedzie dzialal z s9. Bo skoro szerokosc kasety jest ta sama to wystarczy uwzglednic pojemnosc. Czy na mojej kasecie s9 11-32 zadziala ta zmieniarka?
dran2 Napisano 10 Stycznia 2017 Napisano 10 Stycznia 2017 Nie. 1. Dyna-sys ma nne przełożenie ciągu linki na położenie wózka. Manetka 9s jej nie wysteruje. 2. Nawet jak uda ci się jakąś rzeźbą, podkładkami czy jakkolwiek zmienić p.1 to m8000 chce minimalnej-maksymalnej koronki 40t. W praktyce jeździłem z 36t i działało ale 32 to już baardzo mało i prawdopodobnie działać nie będzie. Czemu chcesz takie coś robić?
Mod Team Pixon Napisano 10 Stycznia 2017 Mod Team Napisano 10 Stycznia 2017 Prawdopodobnie żeby mieć najnowszego XT w rowerze
Michal_L Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Napisano 10 Stycznia 2017 Pixon zgadl. Czysta zachcianka. Moj xt m780 juz z 7 lat i zachcialo mi sie zmiany ale bez potrzeby wymiany polowy napedu. Wiem ze s11 ma inny ciag linki. Ale za to odpowiada manetka a nie przezutka (tak mi sie wydaje). Wiec manetke dobiera sie do kasety chyba? Jedynie co moze byc problemem to odleglosc od najwiekszej koronki do kolka przezutki. Moze byc za duza. Dobrze mysle?
jackeez Napisano 10 Stycznia 2017 Napisano 10 Stycznia 2017 Ymmmmm.... ale RD-M780 to XT 10speed, jaką masz manetkę? Też mi się wydaje, że 11 rzędowa przerzutka nie powinna mieć problemu z 9rzędową kasetą - sterownikiem jest manetka
dran2 Napisano 10 Stycznia 2017 Napisano 10 Stycznia 2017 Nie mówię o ciągu linki tylko o przełożeniu ciągu na ruch wózka. To cecha przerzutki. Nie wystarczy podłączyć manetkę 9s do przerzutki 10 albo 11s żeby działało. Ale jeżeli faktycznie masz 780 i 10s to być może działać to będzie. Ale kiepsko i bez sensu. Kiepsko właśnie przez odległość wózka od koronki, bez sensu bo drożej, ciężej, i z większą zmieniarką kilkanaście milimetrów bliżej kamienia i korzeni.
GTZaskar1991 Napisano 10 Stycznia 2017 Napisano 10 Stycznia 2017 Podobnie jest w szosach, 11s Ultegra nie zastapi 10s Ultegry i odwrotnie. XT m780 i 773 to Dyna, a m771 i m772 to 9s.
Michal_L Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Napisano 10 Stycznia 2017 Dobra pomylka. Mam m760. 6 sie mi zlala i jak odczytywalem z korpusu to wydawalo mi sie ze jest tam 8. Czyli jednym slowy jesli kaseta jest s9 i manetka s9 (mam slx m665) to mimo wszystko nie zatrybi?
jackeez Napisano 10 Stycznia 2017 Napisano 10 Stycznia 2017 powinien Ci pomóc poniższy PDF od Shimano - compatibility http://productinfo.shimano.com/download/pdf/com/2.7/en
seraph Napisano 10 Stycznia 2017 Napisano 10 Stycznia 2017 http://www.forumrowerowe.org/topic/194808-kompendium-kompatybilnosc-napedow-do-11s/ Wam się chłopaki czytać czy szukać nie chce? Między 9s, a 10s jest przepaść, której się w żaden sposób nie przeskoczy. Dźwignia na przerzutce jest inna i koniec.
jackeez Napisano 10 Stycznia 2017 Napisano 10 Stycznia 2017 PIszesz o DYNA-SYS? ...przecież ta m760 nie ma dyna sys m780 ma - wyjaśnione w trakcie...... manetka od rd-m760 nie będzie kompatybilna z rd-m8000 ;-)
seraph Napisano 10 Stycznia 2017 Napisano 10 Stycznia 2017 Dokładnie tak. Manetka może sobie decydować o skoku przerzutki dopóki są dostosowane do wspólnego ciągu linki. Dawniej było przełożenie 2:1, a teraz jest 1:1. Dlatego można mieszać od 6 do 9 wszystko,a 10 już się nie da. W praktyce wygląda to tak, że jak jakbyś zamontował M8000 z manetką 9sp to z każdym kolejnym biegiem przerzutka byłaby popychana zbyt daleko. No i manetka chodziłaby ciężko.
Michal_L Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Napisano 10 Stycznia 2017 No i wiadomo. Nie zadziala.wiec niech moja m760 jeszcze troche podziala. Dzieki za odp.
Arni220 Napisano 11 Stycznia 2017 Napisano 11 Stycznia 2017 Tu jest wszystko wyjaśnione: http://blog.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/ Jak widać, odległości pomiędzy koronkami kaset są różne mimo, iż wchodzą na ten sam bębenek, a w konsekwencji 11s MTB jest szersza od 9 i 10. Ciąg to zależność ciągu manetki i przerzutki, który musi pasować do odstępów pomiędzy koronkami kasety. Zachwianie jednego z tych elementów spowoduje niekompatybilność, a co za tym idzie wymiana t. przerzutki 9s (1,7) na 11s (1,1) jest niemożliwa bez wymiany kasety w której rozstaw koronek będzie mniejszy niż w standardzie 9s. W skrócie, doszedł byś do ósmej koronki, a na manetce wyklikał byś dziewięć biegów.
jackeez Napisano 11 Stycznia 2017 Napisano 11 Stycznia 2017 Piszesz tak, jakby naciąg linki i skok przerzutki był nieliniowy, a odległosć między koronkami kasety, jak i 1-9 w manetce jest stała. "...wchodzą na ten sam bębenek, a w konsekwencji 11s MTB jest szersza od 9 i 10..." - jeżeli wchodzą na ten sam bębenek to sam sobie zaprzeczasz teoretyk czy praktyk?
seraph Napisano 11 Stycznia 2017 Napisano 11 Stycznia 2017 @Arni220 ma rację. 11s jest szersza, bo 11 zębatka jest już poza bębenkiem - jest przymocowana do 10-tej i wisi w kierunku szprych. Z tego też powodu kaseta 11s wchodzi na stare bębenki, ale nie zawsze pasuje, bo może się zdarzyć, że koliduje ze szprychami i klops.
Arni220 Napisano 11 Stycznia 2017 Napisano 11 Stycznia 2017 Wszystko jest tam opisane, czego tu nie rozumieć? "...wchodzą na ten sam bębenek, a w konsekwencji 11s MTB jest szersza od 9 i 10..." - jeżeli wchodzą na ten sam bębenek to sam sobie zaprzeczasz Niczemu nie zaprzeczam lecz ty nie kapujesz wycinając w dodatku zdanie z kontekstu. Szerokość bębenka nie jest wyznacznikiem szerokości kasety!!! Połóż sobie na stole dwie kasety 11s i 9s, a zobacz, który stos będzie wyższy.
jackeez Napisano 11 Stycznia 2017 Napisano 11 Stycznia 2017 Wystarczyło precyzyjniej o jedną kwestie - największa koronka jest poza bębenkiem, dlatego szerokość jest inna. Pisząc tylko to, ze na ten sam bębenek wchodzą różne szerokości kaset, wiele osób może to zrozumieć wprost. Zaraz pojawiły by się kombinacje 11 rządowych kaset zbudowane na dystansach 9 albo 10,...bo przecież wejdzie na bębenek ;-] A co do radzenia sobie z dźwignią przerzutki v manetka +kaseta to jest już opracowane jak to wpaść by z 9s -> 10s mały bloczek w miejscu chwytu linki w przerzutce zwiększający łuk. Chyba nawet na tym forum to się gdzieś przewinęło. No offence koledzy, tylko kreatywna dyskusja.
Arni220 Napisano 11 Stycznia 2017 Napisano 11 Stycznia 2017 Wystarczyło precyzyjniej o jedną kwestie - największa koronka jest poza bębenkiem, dlatego szerokość jest inna. To nie jest precyzyjna odpowiedź, bo w 10s też mogło by teoretyczne tak być. Pisząc tylko to, ze na ten sam bębenek wchodzą różne szerokości kaset, wiele osób może to zrozumieć wprost. A co ja na to poradzę jeśli ktoś nie rozróżnia szerokości bębenka od szerokości kasety? Zaraz pojawiły by się kombinacje 11 rządowych kaset zbudowane na dystansach 9 albo 10,...bo przecież wejdzie na bębenek ;-] Nie, nie wejdzie coś takiego na bębenek i nikt niczego takiego nie zbuduje. Mogły by jednak pojawić się kombinacje koronek z cieńszymi podkładkami, ale konia z rzędem temu, komu uda się dopasować skok takiej kasety ze skokiem układu manetka-przerzutka.
jackeez Napisano 11 Stycznia 2017 Napisano 11 Stycznia 2017 Czytając twoje wypowiedzi widzę tylko 'nie, nikt, co ja poradze, nie jest'. Przestań budować tak zwaną 'gówno burzę', wystarczy więcej empatii i precyzyjniej
Welniak Napisano 12 Stycznia 2017 Napisano 12 Stycznia 2017 Panowie skończcie ten off top. Autor postu zadał pytanie, otrzymał odpowiedź i Amen. Będzie info na przyszłość a Wy bez potrzeby ciągniecie dalej dyskusję niezwiązaną z tematem.
Michal_L Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Napisano 12 Stycznia 2017 Myslalem ze przy 11s lub 11s poprostu ciasniej upchali koronki. A tu poprostu wyszli poza szerokosc bebenka. Dobrze wiedziec.
jackeez Napisano 12 Stycznia 2017 Napisano 12 Stycznia 2017 Czyli łańcuch 10s powinien współgrać z taką kasetą 11s
Arni220 Napisano 12 Stycznia 2017 Napisano 12 Stycznia 2017 Robią wszystko by uprzykrzyć życie takim kombinatorom
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.