Skocz do zawartości

[Kompatybilność] korba + łańcuch + kaseta

rafcio18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Aktualnie posiadam rower Focus Lost Lagun 4.0

Korby Shimano FC-M311 48-36-26 z.

Łożyska suportu BSA

Kaseta Shimano CS-HG31 (11-32) 8-rz.

Łańcuch b.d.

Przednia przerzutka b.d.

Tylna przerzutka Shimano Alivio

Nadszedł czas na wymianę kasety i łańcucha, które będę wymieniał na zestaw kaseta Alivio CS-HG51 11-32z + łańcuch CN-HG71 8rz, dodatkowo przydało by się wymienić korbę najlepiej samą środkową tarcze, ale chyba w tym modelu korby jest to niemożliwe? Jeżeli nie ma takiej możliwości, jaką korbę zakupić by wszystko było ze sobą kompatybilne?

Napisano

To jest tak jak ktoś się walnie , a inni potem powielają (FC-M131 też nie ma 48/36/26 tylko 48/38/28). @@rafcio18, policz zęby na poszczególnych zębatkach i będziesz wiedział.

Napisano

Octalink jest mocowaniem sztywniejszym,oraz bardziej trwałym.Tylko teraz widzę że korby na octalink z takim stopniowaniem jakie masz,są właściwie nieosiągalne.Są 48-36-26 ale takiego stopniowania przednia przerzutka może nie ogarnąć.Potrzebny jest model przerzutki.Ewentualnie zostaje mocowanie na kwadrat

Napisano

Dziękuję za pomoc, czyli pozostanę przy kwadracie i wybiorę FC-M361. Tylko jeszcze ostatnie pytanie, z tego co widzę korba FC-M131 ma długość ramienia 170mm, więc czy korbę FC-M361 muszę także wybrać 170 mm czy tak jak w linku mogę kupić 175 mm? 

Napisano

Jeśli nie jesteś bardzo zaawansowanym rowerzystą, to pewnie nie zauważysz różnicy. Ja mam krótkie nogi ok 74 cm, w swoich rowerach mam korby zarówno 170 jak i 175mm i nie czuję różnicy. 5mm to jest około połowa średnicy gwintu, którym przykręcony jest pedał, wnioski same się nasuwają. Co innego zawodowcy, ci są wyczuleni nawet na takie drobne różnice, starają się mieć wszystko optymalne.

Napisano

Łańcuch już zamówiony czeka na odebranie w paczkomacie, za bardzo nie chce mi się bawić w robienie zwrotów, pozostanę już przy tym co kupiłem. 

Napisano

Skoro środkowa zębatka do wymiany, to świadczy to o bardzo dużej intensywności jazdy na tym biegu. W takim przypadku lepiej było by kupić odrazu korbę 44/32/22 i kasetę ciasno stopniowaną np. szosową 12-25 ewentualnie MTB 11-28. Szczególnie z tą pierwszą odczujesz co to znaczy idealny dobór biegów w rowerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...